Kapuśniak i kaszotto z młodą kapustą - przepisy blogerki kulinarnej Marty Dymek

Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN przepisy na dania bazujące na młodej kapuście przedstawiła blogerka kulinarna Marta Dymek. Kapuśniak z pomidorami, kaszotto z młodą kapustą, coleslaw z żurawiną i wegański majonez.

Zobacz też: Przepis Polana na najlepsze naleśniki! Kto ich nie lubi? >>>

Kapuśniak z pomidorami i soczewicą

Składniki

  • 1/2 kapusty / 500 g
    • 1 cebula
      • olej
        • 1 łyżeczka wędzonej papryki
          • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
            • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
              • spora szczypta soli
                • 1/4 szklanki soczewicy czerwonej
                  • 1 puszka pomidorów
                    • szczypta cukru lub dowolnego słodzika
                      • 1 1/4 litra bulionu
                        • pęczek koperku
                          • 1 – 2 łyżeczki soku z cytryny
                            • sól i czarny pieprz

                              Przygotowanie:

                              1. Kapustę posiekać na cienkie paski, głąb zetrzeć na tarce. Cebulę pokroić w kostkę, na dnie dużego garnka rozgrzać olej. Dodać cebulę, zamieszać, a następnie wsypać paprykę słodką, ostrą, wędzoną oraz szczyptę soli. Smażyć przez 2 – 3 minuty do momentu, aż cebule będzie słodka i przezroczysta.

                              2. Wtedy do garnka dodać posiekaną kapustę i chwilę mieszać do momentu, aż utraci objętość. Dodać soczewicę, pomidory i dusić wszystko przez 5 minut.

                              3. Pęczek koperku posiekać – ogonki oraz delikatne, puszyste gałązki. Puszyste gałązki odłożyć na bok, a do garnka dodać posiekane ogonki. Wlać bulion, zupę przykryć i gotować 15 minut lub do momentu, aż soczewica będzie miękka.

                              4. Na koniec do zupy wsypać resztę posiekanego kopekru i doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem. Podawać z chlebem lub bez żadnych dodatków.

                              Porady:

                              • Jeśli macie dużo domown ików przy apetycie możecie zwiększyć ilość soczewicy do 1/2 szklanki – wtedy zupa będzie bardzo gęsta i bardzo sycąca.

                              Zobacz też: Pyszne tarty Andrzeja Polana >>>

                              Kaszotto z młodą kapustą

                              Składniki:

                              • 1 cebula 1/4 łyżeczki wędzonej papryki szczypta soli szczypta pieprzu oliwa lub olej 1 ząbek czosnku 1 szklanka kaszy gryczanej 1/4 szklanki białego wina lub cydru, opcjonalnie 2 szklanki bulionu 1 łyżeczka sosu sojowego 300 g młodej kapusty 1 puszka ciecierzycy garść koperku garść szczypiorku sól i czarny pieprz

                                Zobacz też: Marchewka po koreańsku – jak ją przygotować i z czym podawać? >>>

                                1. Cebulę pokroić w kostkę. Na dnie dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, paprykę wędzoną, sól oraz czarny pieprz i smażyć przez 2 minuty.

                                2. W tym czasie grubo posiekać czosnek, dodać do cebulki i smażyć przez kilkanaście sekund. Wsypać kaszę gryczaną, dokładnie wymieszać i wlać wino. Zwiększyć ogień do maksymalnego i poczekać aż wino odparuje, co zajmie około minuty.

                                3. Kiedy wino odparuje dodać bulion, sos sojowy i gotować bez przykrycia przez 10 – 12 minut.

                                4. W czasie kiedy kasza się gotuje kapustę drobno posiekać, koper oraz szczypiorek posiekać, a ciecierzycę odcedzić – płyn z ciecierzycy warto przelać do kubeczka i zachować na wegański majonez.

                                5. Gdy większość bulionu odparuje i kasza będzie al dente dodać kapustę. Mieszać i dusić do momentu, aż kasza i kapusta będą miękkie, czyli około 4 – 5 minut.

                                6. Na koniec dodać cieciorkę, zioła i dusić ostatnią minutę. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem, najlepiej smakuje z ogórkiem małosolnym.

                                Porady:

                                • Żeby zrobić smaczne kaszotto warto naprawdę porządnie zrumienić cebulkę z przyprawami: kiedy jest skarmelizowana i słodka dodaje gotowej potrawie przyjemnej głębi smaku.

                                • Żeby zrobić szybkie kaszotto warto nie bać się mocy pod patelnią. Śmiało odkręcajcie palniki, kiedy ogień pod patelnią jest bardzo duży cebulka szybko się rumieni, wino błyskawicznie odparowuje, a kasza gotuje się w niecały kwadrans.

                                • Zamiast kaszy gryczanej możecie użyć pęczaku albo innej ulubionej kaszy, a cieciorkę możecie pominąć lub zastąpić dowolną fasolą.

                                Zobacz też: Marchew - wartości odżywcze i przepisy szefa kuchni >>>

                                Coleslaw z żurawiną

                                Składniki:

                                • ½ młodej kapusty
                                  • ¼ łyżeczki cukru trzcinowego
                                    • ¼ łyżeczki soli
                                      • 1 cebula, mała
                                        • 1 marchewka
                                          • ½ pęczka szczypiorku
                                            • ¼ szklanki żurawiny
                                              • sól i czarny pieprz
                                                • ½ szklanki wegańskiego majonezu

                                                  Przygotowanie:

                                                  1. Kapustę posiekać, głąb kapusty zetrzeć na tarce. Włożyć do dużej miski, dodać sól oraz cukier i przez minutę mocno pougniatać rękami.

                                                  2. W międzyczasie cebulę pokroić w ćwierć okręgi, marchewkę zetrzeć na tarce, a szczypiorek posiekać.

                                                  3. Do kapusty dodać majonez oraz pokrojone warzywa wraz z żurawiną i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

                                                  Porady:

                                                  • Jeśli używacie później kapusty to kapustę zalejcie wodą z 1 łyżką cukru i 1 łyżką soli – pozostawcie tak przynajmniej na 30 minut, a potem odcedźcie i postępujcie dalej zgodnie z przepisem.

                                                  Wegański majonez

                                                  Składniki:

                                                  • ½ szklanki aquafaby (płynu z ciecierzycy w puszce)
                                                    • 1 łyżka płatków drożdżowych
                                                      • 2 łyżeczki octu lub soku z cytryny
                                                        • ¾ łyżeczki musztardy
                                                          • ½ łyżeczki czarnej soli lub zwykłej soli
                                                            • ¼ łyżeczki syropu z agawy lub dowolnego innego słodzika
                                                              • 1 ¼ – 2 szklanki oleju roślinnego

                                                                Przygotowanie:

                                                                1. Wszystkie składniki poza olejem umieścić w wysokim naczyniu blendera i miksować przez 1 – 2 minuty na najwyższych obrotach do czasu, aż porządnie się spienią.

                                                                2. Następnie wlać olej – nie trzeba go kapać do środka jak w wypadku tradycyjnego majonezu, wystarczy po prostu wlać go do środka cienkim strumieniem i w trakcie nie ruszać blenderem. W połowie wlewania oleju zacząć mocno ruszać blenderem góra dół i lać dalej olej. Nagle poczujecie, że majonez gęstenieje. To znaczy, że jest gotowy.

                                                                3. Gotowy majonez przełożyć do słoika, postarać się nie jeść go do każdego posiłku. Przechowywać w lodówce do 14 dni.

                                                                Porady:

                                                                • Jeśli majonez nie zgęstniał nie wylewajcie go – uda się. Odstawcie go do lodówki na kilka godzina lub na całą noc. W tym czasie ponownie się rozwarstwi. A kiedy to już nastąpi po prostu włóżcie delikatnie blender do naczynia, odpalcie go i… bingo! Od razu wszystko zmieni się w gęsty majonez. To zawsze działa.

                                                                • Do przygotowania wegańskiego majonezu najlepiej sprawdzi się wysokie naczynie i ręczny blender, ewentualnie blender kielichowy.

                                                                • Jeśli Wasz blender nie miał dołączonego wysokiego naczynka poszukajcie czegoś, co je zastąpi – dobrze sprawdza się słoik, dzbanek albo kufelek

                                                                • Czarna sól dodaje jajecznego posmaku. Nie jest niezbędna, ale jeśli akurat macie ją pod ręką, to skorzystajcie z niej.

                                                                • Płatki drożdżowe można zastąpić ½ łyżeczki pasty miso albo je pominąć. Dodają serowego, wyrazistego smaku umami

                                                                • Jeśli chcecie otrzymać w smaku majonez taki jak ten sklepowy to użyjcie delikatnego oleju bez wyraźnego smaku – rzepakowego, ryżowego lub z pestek winogron.

                                                                • Jeśli lubicie oleje tłoczone na zimno i chcecie, żeby majonez miał piękny, złoty kolor, możecie dolać do niego 2 – 4 łyżki oleju lnianego tłoczonego na zimno albo 4 – 6 łyżek oleju rzepakowego tłoczonego na zimno. Bardzo lubię tę wersję.

                                                                • Śmiało eksperymentujcie i róbcie smakowe majonezy – na przykład z pieczonym czosnkiem, rozmarynem lub suszonymi pomidorami.

                                                                Zobacz też: Domowe paszteciki Andrzeja Polana. Przepis na ciasto i farsz >>>

                                                                Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                                                podziel się:

                                                                Pozostałe wiadomości