Masełka z PRL-u, czyli pasty maślane idealne do kanapek. Tych składników się nie spodziewasz

Masło z dodatkami w naczyniu glinianym
Masełka z PRL-u, czyli pasty maślane idealne do kanapek. Tych składników się nie spodziewasz
Źródło: Madeleine_Steinbach/Getty Images
Dawniej kanapki stanowiły nie tylko posiłek na śniadanie, ale uważano je za świetną przekąskę podczas spotkań towarzyskich. Czasem też były podawane jako przystawki - przed głównym posiłkiem. W wielu książkach kucharskich można było znaleźć przepisy i propozycje na różne kanapeczki. A jak wiadomo, każdą trzeba było czymś posmarować - nie byle masłem, ale najlepiej pastą maślaną. Przedstawiamy pasty maślane z Kuchni Warszawskiej, które sprawdzą się również dzisiaj.
W tym artykule znajdziesz:
  • Czym jest pasta maślana?
  • Pasty maślane z PRL-u - przepisy
  • Z czym podawano kanapki z pastą maślaną?

Dalsza część artykułu znajduje się pod materiałem wideo

DD_20250104_Karnawal_rep_REP
W PRL to były karnawały
Źródło: Dzień Dobry TVN

Czym jest pasta maślana?

Pasta maślana to nic innego, jak masło z dodatkami. Nie trzeba go w tym celu roztapiać, chociaż najlepiej, żeby było w temperaturze pokojowej, ponieważ wtedy prościej będzie rozetrzeć w nich składniki. Taką pastą można smarować kanapki podawać bez dodatkowych składników, ale można również dokładać na nie kolejne produkty.

W przepisach z dawnych lat można też znaleźć nie zawsze dostępne dzisiaj składniki, ale to ciekawy wgląd w historię, jak jedzono dawniej. Warto też pamiętać, że kanapki z tego rodzaju dodatkami nie były codziennością, a raczej podawano je na specjalne okazje. Zatem czym posmarować chleb?

Pasty maślane z PRL-u - przepisy

Podane przepisy wystarczą na około 12 kanapek. Trzeba jednak pamiętać, że mowa tu o małych kanapeczkach, a nie pełnych, dużych kromkach chleba.

Pasta maślana z cytryną

Dwie łyżki masła (około 30 g) rozetrzeć z łyżką soku cytrynowego i szczyptą startej skórki z cytryny.

Pasta maślana z musztardą

Dwie łyżki masła rozetrzeć z łyżeczką musztardy.

Pasta maślana z chrzanem

Dwie łyżki masła rozetrzeć z łyżeczką tartego chrzanu i łyżeczką soku z cytryny.

Pasta maślana z papryką

Dwie łyżki masła rozetrzeć z pół łyżeczki papryki.

Pasta maślana z pietruszką

Dwie łyżki masła rozetrzeć z łyżką posiekanej natki pietruszki i pół łyżeczki soku z cytryny.

Pasta maślana z śledziami

Dwie łyżki masła rozetrzeć z łyżką pasty śledziowej.

Pasta maślana z sardynkami

Dwie łyżki masła rozetrzeć z łyżką pasty sardynkowej i pół łyżeczki soku z cytryny.

Pasta maślana z szczypiorkiem

Dwie łyżki masła rozetrzeć z łyżką drobno posiekanego szczypiorku i pół łyżeczki soku z cytryny.

Pasta maślana z szyjkami rakowymi

Dwie łyżki masła rozetrzeć z łyżką utartych szyjek rakowych, pół łyżeczki soku z cytryny i szczyptą papryki.

Pasta maślana z wędzonym łososiem

Dwie łyżki masła rozetrzeć z łyżką drobno posiekanego lub utartego na pastę wędzonego łososia i dodać pół łyżeczki soku z cytryny.

Z czym podawano kanapki z pastą maślaną?

W książce kucharskiej "Kuchnia Warszawska" czytamy, że kanapki można przybierać w różny sposób. Kanapki z pastą maślaną i śledziami polecano z filetami ze śledzia i plasterkami jaja na twardo. Z kolei te z pastą maślaną i chrzanem polecano podawać z plasterkiem wędzonego łososia i śmietankowym białym serem. Zaś te z pastą maślano musztardową - z plasterkiem gotowanego ozora i majonezem, cienkim plasterkiem chudej szynki lub z plasterkami jaj na twardo.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości