- Czym jest pasta maślana?
- Pasty maślane z PRL-u - przepisy
- Z czym podawano kanapki z pastą maślaną?
Dalsza część artykułu znajduje się pod materiałem wideo
Czym jest pasta maślana?
Pasta maślana to nic innego, jak masło z dodatkami. Nie trzeba go w tym celu roztapiać, chociaż najlepiej, żeby było w temperaturze pokojowej, ponieważ wtedy prościej będzie rozetrzeć w nich składniki. Taką pastą można smarować kanapki podawać bez dodatkowych składników, ale można również dokładać na nie kolejne produkty.
W przepisach z dawnych lat można też znaleźć nie zawsze dostępne dzisiaj składniki, ale to ciekawy wgląd w historię, jak jedzono dawniej. Warto też pamiętać, że kanapki z tego rodzaju dodatkami nie były codziennością, a raczej podawano je na specjalne okazje. Zatem czym posmarować chleb?
Pasty maślane z PRL-u - przepisy
Podane przepisy wystarczą na około 12 kanapek. Trzeba jednak pamiętać, że mowa tu o małych kanapeczkach, a nie pełnych, dużych kromkach chleba.
Pasta maślana z cytryną
Dwie łyżki masła (około 30 g) rozetrzeć z łyżką soku cytrynowego i szczyptą startej skórki z cytryny.
Pasta maślana z musztardą
Dwie łyżki masła rozetrzeć z łyżeczką musztardy.
Pasta maślana z chrzanem
Dwie łyżki masła rozetrzeć z łyżeczką tartego chrzanu i łyżeczką soku z cytryny.
Pasta maślana z papryką
Dwie łyżki masła rozetrzeć z pół łyżeczki papryki.
Pasta maślana z pietruszką
Dwie łyżki masła rozetrzeć z łyżką posiekanej natki pietruszki i pół łyżeczki soku z cytryny.
Pasta maślana z śledziami
Dwie łyżki masła rozetrzeć z łyżką pasty śledziowej.
Pasta maślana z sardynkami
Dwie łyżki masła rozetrzeć z łyżką pasty sardynkowej i pół łyżeczki soku z cytryny.
Pasta maślana z szczypiorkiem
Dwie łyżki masła rozetrzeć z łyżką drobno posiekanego szczypiorku i pół łyżeczki soku z cytryny.
Pasta maślana z szyjkami rakowymi
Dwie łyżki masła rozetrzeć z łyżką utartych szyjek rakowych, pół łyżeczki soku z cytryny i szczyptą papryki.
Pasta maślana z wędzonym łososiem
Dwie łyżki masła rozetrzeć z łyżką drobno posiekanego lub utartego na pastę wędzonego łososia i dodać pół łyżeczki soku z cytryny.
Z czym podawano kanapki z pastą maślaną?
W książce kucharskiej "Kuchnia Warszawska" czytamy, że kanapki można przybierać w różny sposób. Kanapki z pastą maślaną i śledziami polecano z filetami ze śledzia i plasterkami jaja na twardo. Z kolei te z pastą maślaną i chrzanem polecano podawać z plasterkiem wędzonego łososia i śmietankowym białym serem. Zaś te z pastą maślano musztardową - z plasterkiem gotowanego ozora i majonezem, cienkim plasterkiem chudej szynki lub z plasterkami jaj na twardo.
Zobacz także:
- Doceni go każdy amator gotowania. Jak wykorzystać popularny przyrząd z czasów PRL?
- "Kuchenne rewolucje" Magdy Gessler w barze mlecznym. Brud, emocje i spektakularna przemiana
- Tęsknisz za daniami z mlecznego baru? Wypróbuj te przepisy Piotra Kucharskiego
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Kuchnia Warszawska
Źródło zdjęcia głównego: Madeleine_Steinbach/Getty Images