Liczne zalety młynka do kawy z czasów PRL
Większość urządzeń z czasów PRL odeszła w zapomnienie, ustępując miejsca technologicznym nowinkom. Nie zmienia to jednak faktu, że wiekowe sprzęty wciąż mogą ułatwiać nam pracę w kuchni. Godne uwagi zastosowanie ma chociażby kultowy młynek do kawy.
Kuchnia pełna aromatycznych przypraw
Kuchenny relikt można wykorzystać na wiele sposobów. Jego ostrza poradzą sobie nie tylko ze zmieleniem ziaren kawy, ale także z rozdrobnieniem innych produktów spożywczych, niezbędnych do przygotowania pysznych dań i wypieków.
Jak wykorzystać młynek do kawy z czasów PRL?
Młynek do kawy z czasów PRL doskonale nadaje się do mielenia przypraw. Z powodzeniem można umieścić w nim ziarna pieprzu, gruboziarnistą sól, goździki, gałkę muszkatołową czy kolendrę. Z pomocą urządzenia można tworzyć unikalne mieszanki, zapewniające potrawom wyrazisty smak.
Ostrza młynka pozwalają też samodzielnie przygotować cukier puder. To cenna wskazówka dla wszystkich amatorów słodkości, którym w trakcie pieczenia zabraknie ważnego składnika. Klasyczny cukier spożywczy poddany mieleniu na wysokich obrotach rozwiąże kłopot.
Kuchenna pamiątka z czasów PRL umożliwia także rozdrobnienie czerstwych bułek i chleba. Dzięki niej można przerobić zeschnięte pieczywo na bułkę tartą.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Robimy porządek w pralni. Ula Chincz pokazała praktyczne rozwiązania
- Oszczędzanie energii, kiedy nie ma nas w domu. Co warto zrobić, aby zużyć mniej prądu?
- Masz zaparowane okna w domu? Sprawdź, jak sobie z tym poradzić, by nie pojawiła się pleśń
Autor: Magdalena Brzezińska
Źródło: buzz.gazeta.pl
Źródło zdjęcia głównego: Elena Popova/Getty Images