Gotowanie na parze - kuchenny trik z folią aluminiową
Dania gotowane na parze są nie tylko zdrowe, ale także wyjątkowo smaczne. Nie dziwi zatem fakt, że grono ich miłośników nieustannie się powiększa. Co ciekawe, rezygnacja ze smażenia i pieczenia nie musi wiązać się z wydatkami na nowy sprzęt kuchenny. Profesjonalny parowar z powodzeniem można zastąpić folią aluminiową, patelnią z pokrywką oraz naczyniem żaroodpornym.
Kuchnia pełna aromatycznych przypraw
Folia aluminiowa ma dwie strony o różnej fakturze. Każda z nich wyróżnia się innym zastosowaniem. W trakcie gotowania na parze domowym sposobem warto o tym pamiętać. Pierwszy krok to uformowanie z folii kulek wielkości małej pięści, błyszczącą stroną do wewnątrz. To właśnie one stanowią przepustkę do sukcesu.
Gotowanie na parze bez specjalnego sprzętu - instrukcja krok po kroku
Oto, co należy zrobić krok po kroku, aby ugotować pyszny posiłek na parze bez użycia parowaru.
- Rozgrzej patelnię i umieść na niej kulki. Wyłącz na chwilę palnik kuchenki.
- Przygotuj żaroodporny talerz lub inne naczynie i połóż na nim jedzenie, które chcesz ugotować na parze.
- Postaw naczynie na foliowych kulkach.
- Na patelnię powoli wlewaj wodę. Powinna ona sięgać połowy wysokości kulek.
- Patelnię przykryj dobrze dopasowaną pokrywką.
- Włącz palnik, pilnując, by ogień nie był zbyt duży. Odczekaj około 10 minut. Po tym czasie pod pokrywką wytworzy się para, umożliwiająca gotowanie.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Zabierz makaron na cmentarz. Ten trik robi furorę w sieci
- Jak zrobić świecę zapachową domowym sposobem? "Korzystamy z tego, co nam natura daje"
- Jak nawilżyć mieszkanie? Sprawdzone sposoby na suchość powietrza
Autor: Magdalena Brzezińska
Źródło: kobieta.wp.pl
Źródło zdjęcia głównego: Detry26/Getty Images