Gotowanie jajka na twardo i obieranie
Ugotowanie jajka na twardo nie zajmuje dużo czasu, wystarczy 8-10 minut od zagotowania wody. Natomiast schody pojawiają się później. Bo im jajko jest świeższe, tym trudniej i dłużej się je obiera. Wówczas odrywając skorupkę, bardzo często tracimy z nią część białka. To zmora każdej kucharki i kucharza, którzy chcą zaserwować ładnie obrane jajka na śniadanie swoim domownikom lub gościom.
Nic więc dziwnego, że patentów na obieranie jajek w sieci jest dość dużo. Natomiast jeśli dotychczasowe metody zawodziły warto wykorzystać sposób TiktTokerki, który jest hitem Internetu.
Jak szybko obrać jajko ugotowane na twardo? Hit z TikToka
Na zamieszonym nagraniu widzimy, jak internautka na początku czubkiem surowego jajka bardzo delikatnie uderza o kuchenny blat. Następnie wrzuca do wody, a po ugotowaniu wyciąga je z garnka za pomocą łyżki. W następnym kroku wykorzystuje pojemnik z pokrywką, który do połowy wypełnia zimną wodą. Wkłada do niego jajko, zamyka pojemnik i energicznie potrząsa. I tak skorupka sama odchodzi od jajka. Nie wierzycie? Zobaczcie sami:
@sendmarketingadshere This one secret all chef's DON'T want you to know!!....lol jk it's just a boiled egg hack. #boiledegg #coming2america#lifehacks #cooking #eggs #hacks
♬ original sound - Stephen Prentiss
Zobacz też:
- Prosty i szybki przepis na dyniowe babeczki na Halloween. Jak je przyozdobić?
- Dania z makrelą według przepisów Jakuba Kuronia
- Przepisy na sosy do pizzy. Sos z koncentratu pomidorowego, propozycje podania
Zobacz wideo: Cała prawda o jajkach
Autor: Dominika Czerniszewska