Jajka ugotowane na twardo zawierają również wiele cennych składników odżywczych, dlatego są nie tylko smacznym, lecz także zdrowym składnikiem diety. Ile czasu należy gotować jajko, by zyskało odpowiednią strukturę i jak najlepiej je podawać?
Ile gotować jajko na twardo i z czym je podawać?
Gotowanie jajek na twardo jest niezwykle proste. Dowolną ilość ogrzanych do temperatury pokojowej jajek należy umieścić w garnku z zimną, osoloną wodą, po czym doprowadzić płyn do wrzenia. Następnie powinno się zdjąć je z palnika i trzymać we wrzątku przez ok. 8 do 9 minut. Aby skorupka idealnie odchodziła od ściętego białka, od razu po procesie gotowania powinno się przełożyć jajka do zimnej wody. Dobrym pomysłem jest również obieranie ich pod wodą, stałą w misce lub bieżącą pod kuchennym kranem. Należy to robić dopiero w momencie, w którym jajka ostygną do temperatury pokojowej.
Aby idealnie ugotować jajka na twardo, najlepiej nie wybierać tych najświeższych. W ich przypadku błona pomiędzy białkiem a skorupką często zbyt mocno przylega, co powoduje problemy z obieraniem.
W podobny sposób można przyrządzić jajka na półtwardo, jednak czas gotowania powinno się skrócić do ok. 6 minut.
Jednymi z najpopularniejszych sposobów podawania jajek na twardo są:
- jajka przekrojone na pół, posypane jedynie solą,
- jajka z majonezem, ewentualnie z dodatkiem groszku konserwowego,
- kanapki z jajkiem,
- sałatki z jajkiem na twardo.
W przypadku tych ostatnich jedną z najczęściej goszczących na polskich stołach jest klasyczna sałatka warzywna. Jajko na twardo doskonale sprawdzi się jednak również w innych jej rodzajach, np. z majonezem i warzywami konserwowymi.
Składniki (na 4 porcje):
- 3 jajka na twardo,
- puszka groszku konserwowego,
- puszka kukurydzy konserwowej,
- puszka czerwonej fasoli,
- 5 ogórków konserwowych,
- czerwona cebula,
- 5 łyżek majonezu,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Kukurydzę, groszek i fasolę przełóż do sitka, dokładnie opłucz i pozostaw do odsączenia.
- Ogórki pokrój w drobną kostkę.
- Jajka ostrożnie obierz ze skorupki, po czym posiekaj w kostkę.
- Cebulę obierz i poszatkuj w piórka.
- Wszystkie składniki wrzuć do miski i dodaj majonez.
- Dopraw sałatkę solą i pieprzem do smaku, po czym dokładnie wymieszaj całość.
Na bazie jajek ugotowanych na twardo można przygotować również pyszne kotlety jajeczne.
Składniki (na 4 porcje):
- 8 jajek na twardo,
- 1 duże surowe jajko,
- pół szklanki bułki tartej,
- garść natki pietruszki,
- olej do smażenia,
- pieprz i sól do smaku.
Przygotowanie:
- Jajka na twardo obierz ze skorupki i dokładnie posiekaj.
- Umieść kawałki jajek w misce i rozgnieć widelcem.
- Surowe jajko dokładnie umyj, po czym wbij je do miski.
- Do miski wsyp 1/4 szklanki bułki tartej oraz sól i pieprz.
- Dokładnie posiekaj natkę pietruszki i wsyp ją do miski.
- Starannie zagnieć masę aż do połączenia składników.
- Wstaw miskę do lodówki na ok. pół godziny.
- Z masy uformuj niewielkie kulki, po czym spłaszcz je i obtocz w pozostałej porcji bułki tartej.
- Kotlety smaż na oleju na średnim gazie przez ok. 4 minuty z każdej strony do ich zrumienienia.
Kotlety jajeczne to doskonały przepis z jajkiem na twardo, który sprawdzi się jako wegetariańska odsłona klasycznego dania, np. na rodzinny obiad.
Ile kalorii ma jajko na twardo – właściwości i wartości odżywcze
Przeciętne jajko na twardo waży ok. 60 g, przy czym zawiera ok. 63 kcal. Jako że jest to posiłek dość sycący, często zaleca się spożywanie go w trakcie diet odchudzających.
W tej sytuacji najlepiej sprawdzi się bez dodatków, na kanapce z chlebem pełnoziarnistym lub w lekkiej sałatce.
Co więcej, jajo na twardo zawiera również mnóstwo niezbędnych dla zdrowia składników odżywczych. Jednym z najczęściej wymienianych jest obecna w jego żółtku lecytyna, wspomagająca pamięć oraz prawidłowe widzenie. Dodatkowo poprawia ona pracę wątroby, a także obniża poziom złego cholesterolu we krwi.
Niezwykle cenną substancją obecną w jajku na twardo są nienasycone kwasy tłuszczowe omega–3, które mają zdolność zmniejszania zawartości trójglicerydów we krwi. Mogą również zapobiegać zapadaniu na niektóre choroby, w tym Alzheimera oraz pewne typy nowotworów, a przy tym mają korzystny wpływ na funkcjonowanie mózgu.
Jajka to również produkt niezwykle bogaty w cenne aminokwasy oraz witaminy , w tym:
- A – korzystnie wpływa na wzrok, poprawia odporność organizmu,
- D – wzmacnia zęby i kości, wspomaga funkcjonowanie układu krążenia,
- K – reguluje krzepliwość krwi, wpływa na odpowiednie uwapnienie kości,
- E – wykazuje silne działanie antyoksydacyjne, odpowiada za prawidłową pracę mięśni.
Jajko na twardo to nie tylko pyszny dodatek do dań, lecz także skarbnica cennych składników odżywczych. Właśnie z tych względów warto na stałe włączyć je do swojej diety.
Zobacz też:
- Proffee - następczyni bulletproof coffee. Czym jest kawa białkowa? Poznaj nasz przepis w wersji podstawowej i wegańskiej
- Avgolemono, czyli grecka zupa cytrynowa
- Prosty przepis na ciasto wiewiórkę - idealne na jesienne wieczory
Zobacz wideo: Cała prawda o jajkach
Autor: Adrian Adamczyk
Źródło zdjęcia głównego: Claudia Totir/Getty Images