Pomysł na jesienne ciasto
Jeśli chcemy poczuć jesień, to warto skusić się na sezonowe owoce. Są nimi dynie, ale też jabłka, śliwki, pigwy, a nawet jarzębina. Ciasta z przetworami domowymi konfiturami idealnie sprawdzą się na długie, jesienne wieczory. Idealnym dodatkiem będą też wszelkie korzenne przyprawy, które nadadzą niezwykły aromat, ale też rozgrzeją. We wrześniu, październiku i listopadzie najchętniej sięgamy po cynamon, goździki i imbir.
Ciasto wiewiórka - przepis krok po kroku
Składniki:
- mąka tortowa - 300 g,
- proszek do pieczenia - 10 g,
- jabłka - 1 kg,
- jaja - 4,
- orzechy włoskie - 100 g,
- olej roślinny - 125 ml,
- cukier - 200 g,
- cynamon - łyżeczka,
- sok z cytryny - 15 ml,
- cukier puder - 50 g,
- suszona żurawina lub rodzynki (opcjonalnie) - 100g.
Sposób przygotowania:
- Orzechy posiekać. Jabłka umyć, można obrać ze skórki, ale nie trzeba, przekroić na pół i wyciąć gniazda nasienne. Przepołowione owoce zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.
- Mąkę, cynamon i proszek do pieczenia wymieszać ze sobą.
- Wbić jajka do wysokiego naczynia, dodać do nich cukier i miksować na najwyższych obrotach, aż połączą się w puszystą masę.
- Do masy jajecznej wlewać powoli olej, miksując na małych obrotach. Kiedy olej połączy się dobrze z masą, wyłączyć mikser.
- Do masy dodawać powoli mąkę i delikatnie mieszać szpatułką do połączenia składników.
- Orzechy wraz z żurawiną lub rodzynkami obtoczyć dokładnie w mące. Dodać je do surowego ciasta razem z otartymi jabłkami.
- Formę wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej masę. Całość piec w temperaturze 180 stopni przez godzinę. Piekarnik powinien być ustawiony na grzanie z góry i dołu. Ciasto piec aż do suchego patyczka.
- Wyjąć ciasto z piekarnika i ostudzić. Kiedy będzie już chłodne, cukier puder wsypać na sitko i oprószyć wierzch wiewiórki.
Można podawać na ciepło z gałką lodów i śmietaną.
Smacznego!
Zobacz wideo: Państwo Smykiewiczowie rządzą dziś w naszej kuchni
Zobacz także:
- Pumpkin spice latte. Przepis na kawowy hit jesieni
- Zdrowotne właściwości jarzębiny - kiedy ją zbierać i co z niej robić?
- Co można zrobić z pigwy? Poznaj pomysły na jej wykorzystanie
Autor: Teofila Siewko
Źródło zdjęcia głównego: porosolka/Getty Images
podziel się: