Prosty przepis na ciasto wiewiórkę - idealne na jesienne wieczory

Ciasto wiewiórka pokrojone na plasterki ozdobione cynamonem
Ciasto wiewiórka
Źródło: porosolka/Getty Images
Jak uprzyjemnić sobie chłodne i ciemne popołudnia? Najlepiej ciastem z sezonowymi jabłkami i świeżymi orzechami - taka właśnie jest wiewiórka. To istny smak jesieni! Idealna z kakao lub pumpkin latte, wszystko zależy od naszej fantazji. Poznaj nasz prosty przepis.

Pomysł na jesienne ciasto

Jeśli chcemy poczuć jesień, to warto skusić się na sezonowe owoce. Są nimi dynie, ale też jabłka, śliwki, pigwy, a nawet jarzębina. Ciasta z przetworami domowymi konfiturami idealnie sprawdzą się na długie, jesienne wieczory. Idealnym dodatkiem będą też wszelkie korzenne przyprawy, które nadadzą niezwykły aromat, ale też rozgrzeją. We wrześniu, październiku i listopadzie najchętniej sięgamy po cynamon, goździki i imbir.

Ciasto wiewiórka - przepis krok po kroku

Składniki:

  • mąka tortowa - 300 g,
    • proszek do pieczenia - 10 g,
      • jabłka - 1 kg,
        • jaja - 4,
          • orzechy włoskie - 100 g,
            • olej roślinny - 125 ml,
              • cukier - 200 g,
                • cynamon - łyżeczka,
                  • sok z cytryny - 15 ml,
                    • cukier puder - 50 g,
                      • suszona żurawina lub rodzynki (opcjonalnie) - 100g.

                        Sposób przygotowania:

                        1. Orzechy posiekać. Jabłka umyć, można obrać ze skórki, ale nie trzeba, przekroić na pół i wyciąć gniazda nasienne. Przepołowione owoce zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.
                          1. Mąkę, cynamon i proszek do pieczenia wymieszać ze sobą.
                            1. Wbić jajka do wysokiego naczynia, dodać do nich cukier i miksować na najwyższych obrotach, aż połączą się w puszystą masę.
                              1. Do masy jajecznej wlewać powoli olej, miksując na małych obrotach. Kiedy olej połączy się dobrze z masą, wyłączyć mikser.
                                1. Do masy dodawać powoli mąkę i delikatnie mieszać szpatułką do połączenia składników.
                                  1. Orzechy wraz z żurawiną lub rodzynkami obtoczyć dokładnie w mące. Dodać je do surowego ciasta razem z otartymi jabłkami.
                                    1. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej masę. Całość piec w temperaturze 180 stopni przez godzinę. Piekarnik powinien być ustawiony na grzanie z góry i dołu. Ciasto piec aż do suchego patyczka.
                                      1. Wyjąć ciasto z piekarnika i ostudzić. Kiedy będzie już chłodne, cukier puder wsypać na sitko i oprószyć wierzch wiewiórki.

                                        Można podawać na ciepło z gałką lodów i śmietaną.

                                        Smacznego!

                                        Zobacz wideo: Państwo Smykiewiczowie rządzą dziś w naszej kuchni

                                        Pańswo Smykiewiczowie rządzą dziś w naszej kuchni
                                        Źródło: Dzień Dobry TVN

                                        Zobacz także:

                                        Autor: Teofila Siewko

                                        Źródło zdjęcia głównego: porosolka/Getty Images

                                        podziel się:

                                        Pozostałe wiadomości