Dobry, aromatyczny sos do pizzy uzupełnia ją, jest pysznym dodatkiem, a dla niektórych wręcz jej podstawą. Ważne, aby nie zdominował pizzy i nie przytłoczył jej smaku. Najbardziej popularny jest sos pomidorowy. Pomimo że prosty, to w zależności od przyprawienia i dodatków można stworzyć jego różne wersje - dla wielbicieli pikantnych smaków, słodkich, po te neutralne. Bazą sosu pomidorowego powinien być koncentrat pomidorowy. Sprawdź, jaki koncentrat wybrać? Jak zrobić dobry sos do pizzy na bazie koncentratu?
Wybierz dobry koncentrat pomidorowy
Koncentrat pomidorowy to baza Twojego sosu. Dlatego nie bierz pierwszego lepszego z półki, ale czytaj skład. Wybieraj te, które mają krótki, naturalny skład, a zawartość ekstraktu pomidorowego wynosi 30 proc.
Pomidorowy sos na gorąco (klasyczny)
Składniki na pomidorowy sos na gorąco:
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 2 łyżki wody,
- pół łyżeczki papryki czerwonej wędzonej,
- 2 ząbki czosnku (przeciśniętego przez prasę, lub bardzo drobno posiekanego),
- szczypta oregano,
- szczypta bazylii,
- szczypta tymianku,
- sól.
Sposób przygotowania:
Składniki połączyć, najlepiej na patelni, zasmażyć, nie pozwolić by woda odparowała. Kiedy zacznie się robić pasta, dolać odrobinę wody, by sos zachował średnią gęstość. Zdjąć z patelni, podawać od razu.
Pomidorowy sos na zimno (klasyczny)
Składniki na pomidorowy sos na zimno:
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego,
- łyżka oliwy z oliwek,
- 2 ząbki czosnku (przeciśniętego przez prasę lub bardzo drobno posiekanego),
- świeża liście bazylii,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
Czosnek podsmażyć na oliwie, dodać koncentrat, połączyć i podgrzewać jeszcze 3 minuty. Zdjąć z ognia i odstawić do schłodzenia. Przed podaniem dodać liście bazylii i przyprawy.
Winny koncentrat
Składniki na winny koncentrat:
- słoiczek koncentratu pomidorowego,
- 2 ząbki czosnku (przeciśniętego przez praskę lub drobno posiekanego),
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- łyżka masła,
- pół szklanki czerwonego wytrawnego wina,
- zioła: oregano, bazylia, tymianek,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
Czosnek podsmażyć na oliwie. Po 3 minutach dodać pozostałe składniki oprócz wina. Podgrzewać około 10 minut. Po upływie czasu dodać wino i chwilę gotować,mieszając. Zdjąć z ognia, przestudzić.
Sos pomidorowo-paprykowy
Składniki na sos pomidorowo-paprykowy:
- 2 czerwone papryki,
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
- mała cebula posiekana w piórka,
- 2 ząbki czosnku (przeciśniętego przez prasę lub bardzo drobno posiekanego),
- szczypta papryki chilli w proszku,
- zioła: oregano, bazylia,
- sól, pieprz,
- oliwa z oliwek.
Sposób przygotowania:
Paprykę podsmażyć, dodać cebulę, czosnek, podlać odrobiną wody, dodać szczyptę chilli. Dusić pod przykrywką, do miękkości. Dodać koncentrat, zioła i przyprawy. Dusić jeszcze 5 minut. Zdjąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia. Zblendować wszystko na gładką masę.
Rybny sos do pizzy
Składniki na rybny sos do pizzy:
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
- puszka pomidorów,
- 3 ząbki czosnku (przeciśniętego przez prasę lub bardzo drobno posiekanego),
- 2 łyżki oliwy,
- 2 fileciki anchois,
- zioła: oregano, bazylia,
- sól, pieprz, papryka ostra szczypta.
Sposób przygotowania:
Na rozgrzaną oliwę położyć anchois, czosnek, smażyć 2 minuty, mieszając. Dodać zioła i przyprawy, a następnie pomidory. Dusić pod przykryciem 20 minut. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy. Jeśli sos będzie zbyt gęsty, dodać odrobinę wody. Całość dusić jeszcze 5 minut. Zdjąć z ognia, przestudzić.
Włoski sos pomidorowy
Składniki na włoski sos pomidorowy:
- puszka pomidorów,
- 2 łyżeczki koncentratu,
- 2 ząbki czosnku,
- cebula posiekana w piórka,
- mozzarella,
- świeże liście bazylii,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
Sposób przygotowania:
Na rozgrzaną oliwę wrzucić czosnek i cebulę, smażyć 2 minuty. Dodać pomidory, koncentrat, bazylię i gotować około 10 minut. Wszystko zblendować na gładką masę, dodać kawałki mozzarelli. Sos wylać na pizzę.
Sos do pizzy na słodko
Składniki na sos do pizzy na słodko:
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego,
- puszka pomidorów w puszce,
- cebula posiekana w piórka,
- 4 krążki ananasa (pokrojone w cząstki),
- szczypta papryki słodkiej,
- zioła: oregano, bazylia, tymianek,
- oliwa z oliwek.
Sposób przygotowania:
Cebulę zeszklić na oliwie. Dodać pomidory i ananasa. Dusić 10 minut. Pod koniec dodać zioła i koncentrat, podgrzewać jeszcze 5 minut. Zdjąć i ostudzić.
Pomidorowa harrisa
Składniki na pomidorową harrisę:
- 5 sztuk papryczek chili,
- 2 słodkie papryki,
- 4 ząbki czosnku (posiekanego),
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
- łyżeczka kolendry,
- łyżeczka kuminu,
- pół łyżeczki soli.
Sposób przygotowania:
Słodkie papryki upiec (wcześniej usunąć gniazda nasienne). Papryczki chili zalać wrzątkiem i moczyć 15 minut. Do obu papryk dołożyć pozostałe składniki i wszystko zblendować na gładką masę. Harrisę trzymać szczelnie zamkniętą w słoiku.
Zobacz wideo:
Zobacz także:
- Prawdziwa włoska pizza od wicemistrza świata Valerio Valle
- Ulubione danie Polaków - pizza a’la Polan
- Domowa wegańska pizza - przepis krok po kroku
Autor: Adrian Adamczyk
Źródło zdjęcia głównego: EyeEm