Sos do pizzy w kilku wariantach. Jak przyrządzić domowy sos do pizzy?

krojenie pizzy
Fot. Irina Marwan / Getty Images
Jak zrobić sos do pizzy? Takie pytanie pojawia się w głowie wielu osób, które postanowiły samodzielnie przyrządzić słynne włoskie danie. Oprócz odpowiedniego ciasta to jeden z głównych składników potrawy, który świadczy o jej wyjątkowości i smaku. Czy istnieje jednak jeden przepis na sos do pizzy? Okazuje się, że niekoniecznie – wszystko zależy od upodobań i preferencji osoby, która go przygotowuje.

Klasyczny włoski sos do pizzy zawiera najczęściej pomidory. Mimo to, jego receptura może być modyfikowana na wiele sposobów. Oprócz tego istnieje także kilka mniej typowych sosów, jak chociażby biały sos do pizzy. W jaki sposób można przygotować je w domu?

Sos do pizzy na ciasto – wariacje na temat pomidorów

Sos do pizzy z pomidorów można przyrządzić na kilka sposobów. Najbardziej popularne są:

  • sos do pizzy z przecieru
  • sos do pizzy z koncentratu
  • sos do pizzy z passaty
  • sos do pizzy z pomidorów z puszki
  • sos do pizzy ze świeżych pomidorów
  • sos do pizzy z ketchupu

Najlepszy sos do pizzy powstanie zazwyczaj z przecieru, passaty lub pomidorów z puszki, a także ze świeżych pomidorów, najlepiej typu San Marzano. Będzie charakteryzował się wówczas intensywnym i wyjątkowym smakiem naturalnych warzyw. Do przyrządzenia przykładowego włoskiego sosu do pizzy będziesz potrzebować:

Zobacz także: Domowa pizza na grubym cieście

do wyboru: 400 ml passaty, przecieru, 400 g pomidorów z puszki lub 5-6 świeżych pomidorów obranych ze skórki i z usuniętymi gniazdami nasiennymi

  • 1 ząbek czosnku (lub więcej, jeśli chcesz by sos miał mocno czosnkowy aromat)
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka oregano
  • sól i pieprz do przyprawienia
  • opcjonalnie: inne zioła, np. bazylia, tymianek czy rozmaryn

Przepis na sos do pizzy zaczyna się od podsmażenia czosnku na oliwie, aż delikatnie się zeszkli. Następnie należy dodać pomidory w wybranej formie, a także oregano oraz sól i pieprz. Wszystko musi gotować się przez ok. 15 minut, aż sos odpowiednio zgęstnieje. Po tym czasie należy dodać resztę ziół i wszystko dokładnie wymieszać.

Opcjonalnie można również zblendować sos po ugotowaniu tak, aby uzyskał gładką konsystencję. Wówczas zioła najlepiej dodać dopiero po jego zmiksowaniu. Oprócz tego sos można modyfikować poprzez dokładanie do niego kolejnych składników. Przykładowo, jeśli dodasz papryczkę chilli, uzyskasz ostry sos do pizzy .

Zobacz film: Pizza inna niż wszystkie. Źródło: Dzień Dobry TVN

Prosty sos do pizzy z koncentratu – czy warto go zrobić?

Sos do pizzy z przecieru pomidorowego , a także ze świeżych pomidorów lub tych z puszki będzie smakował podobnie do klasycznego sosu przygotowywanego we włoskich trattoriach. Jeżeli chcesz poczuć się prawie jak w słonecznej Italii – przygotuj go właśnie z tych składników. W polskich warunkach można jednak użyć także innych produktów. Często spotykanym rozwiązaniem jest zwłaszcza sos do pizzy z koncentratu pomidorowego . Do jego przygotowania będziesz potrzebować:

  • ½ słoiczka koncentratu pomidorowego
  • 1 ząbek czosnku (lub więcej)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • szczypta soli i pieprzu
  • 1 łyżeczka oregano (opcjonalnie również inne przyprawy, zwłaszcza bazylia)
  • opcjonalnie: 50 ml wody i odrobina cukru

Do miski przełóż koncentrat pomidorowy. Następnie dodaj oliwę, a także przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i wybrane zioła. Wymieszaj wszystko dokładnie. Jeżeli konsystencja gotowego sosu do pizzy jest zbyt gęsta – dodaj odrobinę wody i ponownie wymieszaj. Na koniec spróbuj go i oceń czy nie jest zbyt kwaśny. Jeśli wolisz, aby był nieco bardziej słodki – dodaj trochę cukru i znów wymieszaj. I gotowe! To niezwykle szybki sos do pizzy, który nie wymaga gotowania, a przy tym dobrze spełnia swoją rolę.

Zobacz także: Międzynarodowy dzień pizzy

Biały sos do pizzy

Ciekawym rozwiązaniem jest przygotowanie sosu do pizzy carbonara , czyli śmietanowego sosu do pizzy. W tym celu będziesz potrzebować:

½ opakowania śmietany kremówki

  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku (lub więcej)
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka oregano
  • sól i pieprz

Posiekaj drobno czosnek i cebulę. Podsmaż je delikatnie na oliwie aż się zrumienią, a następnie dodaj śmietanę. Wymieszaj składniki i przypraw. Podgrzewaj, cały czas mieszając. I to wszystko! Biały sos do pizzy jest gotowy.

Sos do gotowej pizzy – smaczny dodatek

Oprócz sosu do pizzy na ciasto warto przygotować też sosy podawane do gotowego dania. Prym wiodą tu sos do pizzy czosnkowy oraz pomidorowy. Oba są niezwykle łatwe do przygotowania.

Aby przyrządzić sos czosnkowy do pizzy , potrzebne są:

  • 1 mały jogurt naturalny
  • ok. 2 łyżki majonezu
  • 3-4 ząbki czosnku (lub więcej)
  • odrobina soli
  • opcjonalnie: zioła (np. oregano lub zioła prowansalskie)

Przełóż do miski jogurt i wymieszaj go z majonezem. Następnie obierz czosnek, przeciśnij go przez praskę i dodaj do sosu. Przypraw wszystko według uznania i dokładnie wymieszaj. Gotowe!

Sos do pizzy pomidorowy można przygotować tak samo jak ten, który kładzie się na ciasto. Istnieje jednak inna opcja. Jest nią sos do pizzy z ketchupem oraz koncentratem . Do jego przygotowania niezbędne będą:

  • ⅓ słoiczka koncentratu
  • pół szklanki ketchupu
  • 2 łyżki wody
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie: zioła (oregano, bazylia)

Przełóż do miski ketchup i koncentrat, a następnie dolej odrobinę wody i wszystko wymieszaj. Przeciśnij przez praskę czosnek i dodaj go do sosu razem z przyprawami. Ponownie wszystko wymieszaj. Sos do pizzy z koncentratu i ketchupu jest gotowy do podania!

Zobacz także: Dietetyczne ciasto na pizzę

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości