Domowa pizza na grubym cieście – jak ją zrobić? Co jest potrzebne do zrobienia grubego spodu?

Domowa pizza na grubym cieście
Fot: Jacqueline Khoo EyeEm / gettyimages.com
Wiele osób słusznie kojarzy pizzę z Włochami – to miejsce, gdzie potrawa została wymyślona. Ortodoksyjna pizza powinna być na bardzo cienkim spodzie i zawierać niewiele dodatków, jednak równie popularne są pizza na grubym cieście czy pizza z ananasem. To wyniki eksperymentów z tym daniem.

Content: Domowa pizza na grubym cieście to danie dobre zarówno na obiad, jak i kolację. Jak zrobić domową pizzę i jak osiągnąć maksymalnie gruby spód?

Pizza na cieście grubym czy cienkim?

Pizza na grubym cieście to wytwór Amerykanów, którzy zmodyfikowali oryginalny włoski przepis na pizzę . To nie jedyne odstępstwo od oryginalnej włoskiej receptury, Amerykanie często do pizzy dodają ulubione dodatki, np. ananasa. Zwykle też dodatków na pizzy jest o wiele więcej niż w tradycyjnym włoskim przepisie - dlatego i ciasto powinno być grubsze, by udźwignęło wagę produktów na wierzchu.

Mimo że pizza jest tak naprawdę zwykłym plackiem drożdżowym z warzywno-mięsnymi dodatkami, to smakuje pysznie i ma wielu fanów na całym świecie. Pizza na grubym spodzie bywa serwowana także w pizzeriach jako wariant do wyboru. Najlepsza jest jednak domowa pizza na grubym cieście. Jak zrobić gruby spód do pizzy własnoręcznie?

Pizza na grubym cieście – przepis

Przygotowanie pizzy nie jest trudne. Istnieją dwa sprawdzone sposoby na to, żeby otrzymać grube i pulchne ciasto . Jednym z nich jest dodanie do ciasta drożdży, a drugim – proszku do pieczenia. Zaleca się stosowanie drożdży, gdyż wtedy ciasto jest smaczniejsze i wyraźniej rośnie.

Do przygotowania pizzy na grubym cieście potrzebne składniki to:

· 250 g mąki pszennej,

· 30 g świeżych drożdży,

· 40 ml oleju,

· 150 ml ciepłej wody,

· pół łyżeczki soli,

· dodatkowe składniki na wierzch pizzy – według uznania; warto jednak wykorzystać ser mozzarella, który bardzo dobrze topi się na cieście, zaś jego smak wyraźnie różni się od zwykłego żółtego sera.

Sposób przygotowania:

1. Mąkę przesiej przez sitko, a następnie dodaj do niej sól.

2. W misce należy przygotuj drożdże, rozpuszczając je w ciepłej wodzie.

3. Następnie do drożdży dodaj 2 łyżki oleju (zaleca się olej rzepakowy – bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe i posiadający wysoki punkt dymienia).

4. Drożdże z olejem połącz z mąką i dokładnie wymieszać.

5. Wyrób ciasto – warto robić to ręką, gdyż wtedy o wiele łatwiej można połączyć poszczególne składniki, zaś ciasto będzie lepiej napowietrzone.

6. Jeśli ciasto przykleja się do dłoni, można delikatnie podsypywać je mąką. To ułatwi jego wyrabianie.

7. Kiedy ciasto jest już wyrobione, zostaw je w misce i przykryj suchą ściereczką.

8. Pozostaw do wyrośnięcia na ok. 20 min. Najlepiej wykorzystać do tego ciepłe miejsce, gdyż wtedy cały proces przebiegnie szybciej.

9. Po wyrośnięciu, wyłóż ciasto na blachę, nadaj mu kształt i ułóż na nim sos, ser i ulubione składniki.

10. Aby zapobiec przemoczeniu ciasta przez sos, posmaruj je oliwą.

11. Włóż pizzę do piekarnika nagrzanego do temperatury co najmniej 220 stopni i piecz ok. 12 minut.

Zobacz film: Pizza - kulinarna rozpusta. Źródło: Dzień Dobry TVN.

Domowa pizza na grubym cieście – przepis z proszkiem do pieczenia

Wielu z nas często decyduje się na przyrządzenie pizzy, kiedy to w lodówce znajduje się bardzo mało produktów. Jest to dobry pomysł, gdyż na ciasto możemy położyć praktycznie wszystko. Jednak co zrobić w sytuacji, kiedy nie posiadamy drożdży, a sklepy są już pozamykane? Wtedy z pomocą może przyjść proszek do pieczenia.

Przepis na domową pizzę na grubym cieście na bazie proszku do pieczenia w zasadzie nie różni się wiele od receptury z drożdżami. Jedyna zmiana polega na tym, że zamiast drożdży trzeba dodać ok. 2 łyżeczek proszku do pieczenia oraz jajko, które nada ciastu charakterystyczną teksturę.

Decydując się na przyrządzenie pizzy, nie musimy się ograniczać do oryginalnego przepisu. Wielu pasjonatów gotowania dodaje do ciasta również mieszanki przypraw i dodatkowe składniki, jak np. suszone pomidory. Nie bójmy się więc eksperymentować i delektujmy się tym przepysznym daniem w różnych wydaniach.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości