Pizza to płaski placek drożdżowy, posmarowany sosem pomidorowym, posypany tartym serem (w oryginale mozzarellą), z ziołami, wypiekany w mocno nagrzanym piecu. Potrawa z Włoch stała się popularna na całym świecie i obecnie serwowana jest w wielu wersjach: na słodko, ostro, z mięsem, owocami morza, dla wegetarian. Choć najbardziej znana jest pizza na cienkim cieście, nie brak także miłośników grubego, pulchnego placka bogato okraszonego dodatkami.
Międzynarodowy Dzień Pizzy - historia
Pizza to danie, które ze smakiem zjadają nie tylko dorośli, ale także dzieci, niekoniecznie tylko w dniu jej święta. Święto pizzy obchodzone jest 9 lutego w Polsce, Rosji i Włoszech, w lipcu zaś świętują mieszkańcy Wielkiej Brytanii (1 lipca) i Brazylii (14 lipca). Skąd pomysł na narodowy dzień pizzy? Biorąc pod uwagę, jak dużą popularnością cieszy się ta potrawa, wcale nie dziwi fakt, że w kalendarzu pojawił się dzień zarezerwowany właśnie dla niej.
Przepisy Darii Ładochy
Pizza na obiad, spotkanie ze znajomymi, imprezę dla dzieci to doskonały pomysł na miłe spędzenie czasu. A że smakuje niemal wszystkim i naprawdę jest w czym wybierać, można uznać, że pizza ma swoje święto przez okrągły rok. Historia pizzy sięga Starożytności. Pierwszymi plackami z serem i ziołami zajadali się Rzymianie i Grecy, a pierwsze lokale, gdzie można było zjeść pizzę pojawiły się w XVIII wieku. Do Stanów Zjednoczonych pizza przywędrowała dzięki włoskim imigrantom, by zagościć tam na stałe.
Jednak to nie koniec podróży popularnego placka z serem i sosem pomidorowym. W 2001 roku, włoska potrawa trafiła w ręce astronautów z Międzynarodowej Stacji Kosmicznej, stając się tym samym potrawą o naprawdę szerokim zasięgu.
Międzynarodowy Dzień Pizzy - uczczenie kultowej potrawy
Najbardziej znanym rodzajem pizzy jest pizza margherita, czyli odmiana pizzy neapolitańskiej. Skąd nazwa przysmaku? Według krążących opowieści, w 1889 roku królowa Włoch, Margherita Sabaudzka, podczas wizyty w Neapolu skosztowała pizzy, przygotowanej przez miejscowego piekarza specjalnie na jej cześć. Rafaello Esposito, bo tak nazywał się ów piekarz, zaserwował królowej trzy rodzaje pizzy, z których najbardziej do gustu przypadła Marghericie wersja z mozzarellą. Od imienia królowej ten rodzaj pizzy nazwano margheritą.
We Włoszech rozróżnia się dwa rodzaje pizzy: neapolitańską oraz rzymską, pierwsza charakteryzuje się bardzo cienkim ciastem (do 3 mm), zaś receptura rzymskiej opiera się na grubym, dobrze zarumienionym cieście (1-2 cm). Pizza neapolitańska chroniona jest certyfikatem wydawanym przez Komisję Europejską (TSG, czyli świadectwo szczególnego charakteru), dzięki czemu może być przygotowywana jedynie według ściśle przestrzeganej receptury. Każdego dnia na całym świecie zjadanych jest blisko 13 milionów włoskich placków.
Międzynarodowy dzień pizzy - jak świętować?
Jak uczcić międzynarodowy dzień pizzy? Do wyboru mamy kilka możliwości: możemy wybrać się wspólnie z rodziną lub znajomymi do ulubionej pizzerii, zamówić smakołyk do domu lub też spróbować przyrządzić pizzę samodzielnie. Wspólne gotowanie może być naprawdę przyjemne i często sprawia mnóstwo radości.
O czym należy pamiętać? Przede wszystkim o tym, że przygotowanie dobrej pizzy nie jest takie proste, dlatego już wcześniej warto się nieco przygotować, tak, aby święto pizzy móc rzeczywiście celebrować. Dobra pizza to wysokiej jakości składniki, dlatego należy pamiętać o odpowiednim rodzaju sera (na pewno nie ten już gotowy, poszatkowany), świeżych pomidorach, ziołach i przede wszystkim mące.
Nie bez znaczenia jest też rodzaj mąki, jakiej użyjemy do wypieku placka. Najlepszy jest typ “00”, wydłużający fermentację. Oczywiście ważny jest także czas, musimy dać pizzy urosnąć, dlatego nie warto spieszyć się podczas jej przyrządzania. Oryginalne ciasto wypiekane jest w piecach, gdzie temperatura dochodzi do 500 stopni. W domu możemy piec pizzę w 230 stopniach przez około 10-15 minut. Przepisów na ciasto, receptur oraz pomysłów na dodatki jest naprawdę sporo i każdy powinien bez trudu znaleźć coś dla siebie.
Zobacz także:
- Dlaczego ciasto na pizzę nie wychodzi? Sprawdź, czy nie popełniasz tych błędów
- Przepis na cienkie ciasto do pizzy. Sprawdzone receptury
- Prawdziwa włoska pizza od wicemistrza świata Valerio Valle
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło zdjęcia głównego: LauriPatterson/Getty Images