Domowa wegańska pizza - przepis krok po kroku

wegańska pizza
Daniela Simona Temneanu/Getty Images
Źródło: iStockphoto
Pizza to tradycyjna włoska potrawa, powszechnie znana, uwielbiana i dowolnie przekształcana na całym świecie. Jedną z coraz bardziej popularnych w ostatnich latach wersji jest pizza wegańska, czyli pozbawiona jakichkolwiek składników pochodzenia zwierzęcego. Jest serwowana w wielu restauracjach na świecie, a z naszym przepisem z powodzeniem przygotujesz ją samodzielnie.

Pizza wegańska - jak zrobić?

Pizza bez mięsa raczej nikogo specjalnie nie dziwi. W końcu wiele klasycznych wersji, w tym podstawowa margarita, go nie zawiera. Wiele osób trudno jednak przekonać, że pozbawiona także sera, może być równie pyszna, jak standardowa, dobrze znana pizza.

Przepisy Darii Ładochy

PRZERYWNIK_DARIA_NET
Źródło: Dzień Dobry TVN
Daria Ładocha z córkami
Daria Ładocha z córkami
Prosta i tania kuchnia Darii Ładochy
Prosta i tania kuchnia Darii Ładochy
Orzechowe inspiracje Darii Łaochy
Orzechowe inspiracje Darii Łaochy
Egzotyczna kuchnia Darii Ładochy
Egzotyczna kuchnia Darii Ładochy

Do pizzy wegańskiej można dodać roślinny ser. Nie jest to jednak wymagane, aby była pyszna i pełnowartościowa. Wystarczy pamiętać o kilku podstawowych zasadach:

  • ciasto powinno zwierać sporo oliwy - dzięki temu będzie odpowiednio sprężyste, smaczne i nie stwardnieje na kamień przy brzegach;
  • ciasto powinno być bardzo cienkie - przed włożeniem do pieca/piekarnika trzeba je jak najcieniej rozwałkować i rozciągnąć dłońmi na blaszce;
  • wszystkie składniki, które znajdą się na pizzy, powinny być cienko pokrojone;
  • bez względu na to, czy dodamy wegański ser, czy nie, powinniśmy postawić na jak najlepszej jakości przecier pomidorowy lub passatę. Nic tak nie odbiera smaku wegańskiej pizzy (zwłaszcza bez sera) jak mdła, zbyt słodka lub kwaśna baza pomidorowa. Można pokusić się o samodzielne jej przygotowanie z dobrej jakości pomidorów, czosnku i przypraw.

Domowa wegańska pizza – przepis krok po kroku

Składniki na ciasto do wegańskiej pizzy (w opcji klasyczne i bezglutenowej):

  • wersja klasyczna: 350 g mąki orkiszowej (typ 500 lub 700)
  • wersja bezglutenowa: 150 g mąki ryżowej i 150 g mąki gryczanej niepalonej; ewentualnie 300 g gotowej mieszanki
  • 50 ml oliwy (1 łyżka do ciasta bezglutenowego)
  • 30 g świeżych drożdży/ 7 g drożdży instant
  • szklanka wody
  • duża szczypta soli

Składniki na sos do wegańskiej pizzy:

  • 300 g passaty pomidorowej lub 200 g przecieru pomidorowego + pół szklanki wody
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano i suszonej bazylii
  • duża szczypta soli

Propozycje dodatków:

  • pieczarki
  • pomidorki koktajlowe
  • suszone pomidory
  • cebula
  • czosnek

Pizza wegańska - przygotowanie krok po kroku

  1. W przypadku użycia świeżych drożdży na początku należy przygotować zaczyn. W szklance z 4 łyżkami lekko ciepłej wody rozpuścić drożdże, dodać łyżeczkę mąki, opcjonalnie łyżeczkę cukru i odstawić na 10 minut. Drożdże instatnt wystarczy dodać do mąki.
  2. Gotowy zaczyn przelać do miski z mąką, dolać oliwy, dodać sól oraz resztę wody i zacząć wyrabiać ciasto. W razie potrzeby dolać więcej wody lub dosypać więcej mąki. Ciasto nie powinno kleić się do rąk, naczynia czy podłoża. Powinno być sprężyste i miękkie.
  3. Wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Od czasu do czasu można lekko przedziurawić je widelcem.
  4. W tym czasie przygotować sos. Na patelni zeszklić 3 ząbki drobno posiekanego czosnku i pod koniec szklenia podsypać suszonymi ziołami,. Można też dodać pół drobno pokrojonej cebuli szalotki lub innej, ale wtedy zaczynamy od cebul, ponieważ czosnek szybciej ulega obróbce termicznej. Następnie dodajemy przecier (rozcieńczony wodą) lub passatę, sól, pieprz i zagotowujemy - pomidory mają przesiąknąć smakiem i aromatem czosnku, cebuli i ziół. Odstawić do ostygnięcia.
  5. Wyrośnięte ciasto ponownie delikatnie zagnieść i podzielić na tyle mniejszych lub większych kulek, na ile pizz mam ochotę. Kulki odłożyć na chwilę na stolnicy lub blacie i dać im jeszcze chwilę "odpocząć".
  6. Kulki formować w okrągłe placki i rozciągać ręcznie - mają być jak najcieńsze, ale nie podziurawione. Uformowane spody wyłożyć na blaszki wyłożonej papierem do pieczenia lub do natłuszczonej okrągłej formy.
  7. Na spody nakładać równomiernie grube warstwy sosu pomidorowego. Opcjonalnie posypać wegańskim serem.
  8. Ułożyć wybranych dodatków, np. pieczarki, pomidorki, cebulę - wszystkie drobno pokrojone. Posypać ziołami.
  9. Pizzę włożyć do piekarnika rozgrzanego do 200-210 st.C na ok. 10-15 minut w trybie góra-dół. Piekarniki są różne, dlatego po tym czasie należy sprawdzić, czy pizza jest już gotowa - najlepiej ja podważyć i sprawdzić, czy ciasto upiekło się od spodu. Jeśli nie, piec dalej i za klika minut znów sprawdzić.
  10. Po upieczeniu pizzę wyjąć, posypać świeżą rukolą i/lub świeżą bazylią, ewentualnie dodać suszone pomidory, kapary, karczochy, oliwki i wszystko inne, czego dusza zapragnie.
  11. Podawać w dowolnej wersji. Również z domowym, wegańskim sosem czosnkowym. Smacznego!

Zobacz też inne pyszne przepisy:

Zobacz video: Wegańska pizza

Autor: Diana Ryściuk

podziel się:

Pozostałe wiadomości