Przepisy kulinarne

Świętuj Międzynarodowy Dzień Pizzy razem z nami. Poznaj wyjątkowe przepisy Jana Kuronia

Przepisy kulinarne

Autor:
Katarzyna
Lackowska
Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN OnlineJan Kuroń w kuchni Dzień Dobry TVN

9 lutego to niewątpliwie wyjątkowe święto wszystkich fanów kuchni włoskiej, choć z pewnością nie brakuje takich, którzy Międzynarodowy Dzień Pizzy świętowaliby codziennie. W kuchni Dzień Dobry TVN swoimi przepisami na to królewskie danie (w końcu, według legendy pizza Margherita została przygotowana po raz pierwszy dla królowej Margherity di Savoia) podzielił się Jan Kuroń

Pizza Capriciosa

Ciasto - składniki na 2 pizze (dla 4 osób):

  • 500 g mąki na pizzę;
  • 2 g suszonych drożdży;
  • 2/3 łyżeczki soli;
  • łyżeczka cukru;
  • 325 g letniej wody.

Sos:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek;
  • 1 mała cebula pokrojona w kostkę;
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane lub przeciśnięte;
  • 350 ml przecieru pomidorowego;
  • łyżeczka suszonego oregano;
  • 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu.

Dodatki:

  • kulka mozzarelli;
  • 5 plastrów szynki prosciutto cotto lub dobrej jakości szynki konserwowej;
  • 5 pomidorków koktajlowych;
  • 4 pieczarki;
  • 12 listków bazylii 

Sposób przygotowania:

Do mąki dodaj wszystkie składniki ciasta poza wodą i wymieszaj. Dolewaj stopniowo wodę i zagniataj przez 5 minut do uzyskania elastycznego ciasta. Ciasto odstaw na godzinę do wyrośnięcia. Następnie przebij ciasto i podziel na dwie kulki. Po 15 minutach uformuj dwa placki na pizzę - od środka rozciągaj ciasto na zewnątrz. Rant powinien być nieco wyższy. Placki umieść na obsypanej mąką drewnianej desce do krojenia. W czasie wzrastania ciasta, w rondlu rozgrzej oliwę i dodaj do niej cebulę oraz czosnek. Smaż, mieszając przez 5 minut. Dodaj przecier pomidorowy oraz oregano i pieprz. Gotuj na małym ogniu do odparowania połowy sosu. Odstaw na kilkanaście minut do ostygnięcia. Piekarnik nagrzej do maksymalnej temperatury (najlepiej z kamieniem do pizzy, jeśli masz, jeśli nie, zostaw jedną blachę do nagrzania) z grzaniem górnym. Na każdy placek wykładaj około 4 łyżki sosu, rozsmaruj. Ułóż równomiernie plastry mozzarelli, plastry pieczarek, szynkę prosciutto oraz połówki pomidorków. Staraj się zrobić to jak najszybciej. Następnie zsuń placek na kamień lub na blachę i zapiekaj na górze piekarnika przez około 6-7 minut lub do idealnego wypieczenia.

Naleśnizza – czyli pizza z patelni

Składniki:

  • Odrobina oleju do smażenia (kilka kropel);
  • Ciasto naleśnikowe około 1/2 szklanki (tak, aby po wylaniu na patelnię miało około 1,5 cm wysokości);
  • 3 plastry szynki;
  • 1/3 papryki;
  • kilka pomidorków cherry;
  • świeża bazylia;
  • 50 g startego sera.

Sposób przygotowania:

Na posmarowaną wcześniej, rozgrzaną patelnię wylej ciasto i smaż na złoty kolor z jednej strony, a następnie ciut krócej z drugiej. Na mniej przysmażonej stronie ułóż pokrojoną szynkę, paski papryki oraz połówki pomidorków. Posyp całość serem. Nakryj pokrywką i grzej na średnim ogniu przez kilka minut.

Pizza Calzone

Składniki:

  • 500 g mąki na pizzę;
  • 2 g suszonych drożdży;
  • 2/3 łyżeczki soli;
  • łyżeczka cukru;
  • 325 g letniej wody;
  • łyżka oliwy;
  • mała cebula pokrojona w piórka;
  • kilka pieczarek pokrojonych w plastry;
  • ½ papryki pokrojonej w paski;
  • szklanka startej mozzarelli;
  • 2 łyżki ricotty;
  • 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii;
  • 1 jajko + zimna woda.

Sposób przygotownia:

Do mąki dodaj wszystkie składniki ciasta poza wodą i wymieszaj. Dolewaj stopniowo wodę i zagniataj przez 5 minut do uzyskania elastycznego ciasta. Ciasto odstaw na godzinę do wyrośnięcia. Następnie przebij ciasto i podziel na dwie kulki. Po 15 minutach uformuj dwa placki na pizzę - od środka rozciągaj ciasto na zewnątrz. Placki umieść na obsypanej mąką drewnianej desce do krojenia.

Na oliwie zeszklij cebulę z papryką i odstaw do przestygnięcia. Na środek placków wyłóż wszystkie składniki farszu, pamiętając, aby zostawić solidny centymetr od zewnętrznej strony, aby dało się ładnie zlepić, jak przy pierogach. Dopraw solą i pieprzem. Owiń farsz plackiem tak, aby stworzyć „pieroga”. Za pomocą noża zrób 3 nacięcia, żeby podczas pieczenia wilgoć mogła wylecieć z pizzy. Posmaruj jajkiem zmieszanym z łyżką zimnej wody. Piecz w temperaturze 230 C przez 13-15 minut.

Pizza Bianca

Ciasto na 6 dużych pizz:

  • mąka do pizzy 1 kg
  • 20 g soli
  • 570 ml wody
  • 20 ml oliwy
  • 1,5 g świeżych drożdży

Topping na jedną pizzę:

  • 3 ząbki czosnku;
  • 2 łyżki oliwy;
  • 1/3 łyżeczki soli;
  • 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu;
  • ¼ łyżeczki suszonego tymianku;
  • ½ płaskiej łyżeczki otartego oregano;
  • 1/3 szklanki startego parmezanu;
  • 4 łyżki ricotty;
  • 200 g (kulka) mozzarelli cienko pokrojona;
  • świeża rukola.

Sposób przygotowania:

Do mąki dodaj wszystkie składniki ciasta poza wodą i wymieszaj. Dolewaj stopniowo wodę i zagniataj przez 5 minut do uzyskania elastycznego ciasta. Ciasto odstaw na godzinę do wyrośnięcia. Następnie przebij ciasto i podziel na dwie kulki, jedną schowaj zawiniętą w folię do lodówki. Po 15 minutach uformuj placek - od środka rozciągaj ciasto na zewnątrz. Rant powinien być nieco wyższy. Placki umieść na obsypanej mąką drewnianej desce lub blacie. W misce zmieszaj zmiksowany lub drobno posiekany czosnek, oliwę, sól, pieprz, zioła oraz parmezan i ricottę. Całość rozmieszaj na pizzy. Przykryj drobno pokrojoną mozzarellą i zapiekaj przez 7 minut w temp. 250 C. Serwuj ze świeżą rukolą.

Autor:Katarzyna Lackowska

Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN Online

Pozostałe wiadomości