Świętuj Światowy Dzień Pizzy razem z nami. Poznaj wyjątkowe przepisy Jana Kuronia

Źródło: Dzień Dobry TVN
Idealne ciasto na pizzę
Idealne ciasto na pizzę
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
17 stycznia to niewątpliwie wyjątkowe święto wszystkich fanów kuchni włoskiej, choć z pewnością nie brakuje takich, którzy Światowy Dzień Pizzy świętowaliby codziennie. W kuchni Dzień Dobry TVN swoimi przepisami na to królewskie danie (w końcu, według legendy pizza Margherita została przygotowana po raz pierwszy dla królowej Margherity di Savoia) podzielił się Jan Kuroń.

Pizza Capriciosa - przepis krok po kroku

Ciasto - składniki na 2 pizze (dla 4 osób):

  • 500 g mąki na pizzę;
    • 2 g suszonych drożdży;
      • 2/3 łyżeczki soli;
        • łyżeczka cukru;
          • 325 g letniej wody.

            Sos:

            • 2 łyżki oliwy z oliwek;
              • 1 mała cebula pokrojona w kostkę;
                • 2 ząbki czosnku drobno posiekane lub przeciśnięte;
                  • 350 ml przecieru pomidorowego;
                    • łyżeczka suszonego oregano;
                      • 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu.

                        Dodatki:

                        • kulka mozzarelli;
                          • 5 plastrów szynki prosciutto cotto lub dobrej jakości szynki konserwowej;
                            • 5 pomidorków koktajlowych;
                              • 4 pieczarki;
                                • 12 listków bazylii 

                                  Sposób przygotowania:

                                  Do mąki dodaj wszystkie składniki ciasta poza wodą i wymieszaj. Dolewaj stopniowo wodę i zagniataj przez 5 minut do uzyskania elastycznego ciasta. Ciasto odstaw na godzinę do wyrośnięcia. Następnie przebij ciasto i podziel na dwie kulki. Po 15 minutach uformuj dwa placki na pizzę - od środka rozciągaj ciasto na zewnątrz. Rant powinien być nieco wyższy. Placki umieść na obsypanej mąką drewnianej desce do krojenia. W czasie wzrastania ciasta, w rondlu rozgrzej oliwę i dodaj do niej cebulę oraz czosnek. Smaż, mieszając przez 5 minut. Dodaj przecier pomidorowy oraz oregano i pieprz. Gotuj na małym ogniu do odparowania połowy sosu. Odstaw na kilkanaście minut do ostygnięcia. Piekarnik nagrzej do maksymalnej temperatury (najlepiej z kamieniem do pizzy, jeśli masz, jeśli nie, zostaw jedną blachę do nagrzania) z grzaniem górnym. Na każdy placek wykładaj około 4 łyżki sosu, rozsmaruj. Ułóż równomiernie plastry mozzarelli, plastry pieczarek, szynkę prosciutto oraz połówki pomidorków. Staraj się zrobić to jak najszybciej. Następnie zsuń placek na kamień lub na blachę i zapiekaj na górze piekarnika przez około 6-7 minut lub do idealnego wypieczenia.

                                  Naleśnizza – czyli pizza z patelni - przepis krok po kroku

                                  Składniki:

                                  • Odrobina oleju do smażenia (kilka kropel);
                                    • Ciasto naleśnikowe około 1/2 szklanki (tak, aby po wylaniu na patelnię miało około 1,5 cm wysokości);
                                      • 3 plastry szynki;
                                        • 1/3 papryki;
                                          • kilka pomidorków cherry;
                                            • świeża bazylia;
                                              • 50 g startego sera.

                                                Sposób przygotowania:

                                                Na posmarowaną wcześniej, rozgrzaną patelnię wylej ciasto i smaż na złoty kolor z jednej strony, a następnie ciut krócej z drugiej. Na mniej przysmażonej stronie ułóż pokrojoną szynkę, paski papryki oraz połówki pomidorków. Posyp całość serem. Nakryj pokrywką i grzej na średnim ogniu przez kilka minut.

                                                Pizza Calzone - przepis krok po kroku

                                                Składniki:

                                                • 500 g mąki na pizzę;
                                                  • 2 g suszonych drożdży;
                                                    • 2/3 łyżeczki soli;
                                                      • łyżeczka cukru;
                                                        • 325 g letniej wody;
                                                          • łyżka oliwy;
                                                            • mała cebula pokrojona w piórka;
                                                              • kilka pieczarek pokrojonych w plastry;
                                                                • ½ papryki pokrojonej w paski;
                                                                  • szklanka startej mozzarelli;
                                                                    • 2 łyżki ricotty;
                                                                      • 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii;
                                                                        • 1 jajko + zimna woda.

                                                                          Sposób przygotownia:

                                                                          Do mąki dodaj wszystkie składniki ciasta poza wodą i wymieszaj. Dolewaj stopniowo wodę i zagniataj przez 5 minut do uzyskania elastycznego ciasta. Ciasto odstaw na godzinę do wyrośnięcia. Następnie przebij ciasto i podziel na dwie kulki. Po 15 minutach uformuj dwa placki na pizzę - od środka rozciągaj ciasto na zewnątrz. Placki umieść na obsypanej mąką drewnianej desce do krojenia.

                                                                          Na oliwie zeszklij cebulę z papryką i odstaw do przestygnięcia. Na środek placków wyłóż wszystkie składniki farszu, pamiętając, aby zostawić solidny centymetr od zewnętrznej strony, aby dało się ładnie zlepić, jak przy pierogach. Dopraw solą i pieprzem. Owiń farsz plackiem tak, aby stworzyć „pieroga”. Za pomocą noża zrób 3 nacięcia, żeby podczas pieczenia wilgoć mogła wylecieć z pizzy. Posmaruj jajkiem zmieszanym z łyżką zimnej wody. Piecz w temperaturze 230 C przez 13-15 minut.

                                                                          Pizza Bianca - przepis krok po kroku

                                                                          Ciasto na 6 dużych pizz:

                                                                          • mąka do pizzy 1 kg
                                                                            • 20 g soli
                                                                              • 570 ml wody
                                                                                • 20 ml oliwy
                                                                                  • 1,5 g świeżych drożdży

                                                                                    Topping na jedną pizzę:

                                                                                    • 3 ząbki czosnku;
                                                                                      • 2 łyżki oliwy;
                                                                                        • 1/3 łyżeczki soli;
                                                                                          • 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu;
                                                                                            • ¼ łyżeczki suszonego tymianku;
                                                                                              • ½ płaskiej łyżeczki otartego oregano;
                                                                                                • 1/3 szklanki startego parmezanu;
                                                                                                  • 4 łyżki ricotty;
                                                                                                    • 200 g (kulka) mozzarelli cienko pokrojona;
                                                                                                      • świeża rukola.

                                                                                                        Sposób przygotowania:

                                                                                                        Do mąki dodaj wszystkie składniki ciasta poza wodą i wymieszaj. Dolewaj stopniowo wodę i zagniataj przez 5 minut do uzyskania elastycznego ciasta. Ciasto odstaw na godzinę do wyrośnięcia. Następnie przebij ciasto i podziel na dwie kulki, jedną schowaj zawiniętą w folię do lodówki. Po 15 minutach uformuj placek - od środka rozciągaj ciasto na zewnątrz. Rant powinien być nieco wyższy. Placki umieść na obsypanej mąką drewnianej desce lub blacie. W misce zmieszaj zmiksowany lub drobno posiekany czosnek, oliwę, sól, pieprz, zioła oraz parmezan i ricottę. Całość rozmieszaj na pizzy. Przykryj drobno pokrojoną mozzarellą i zapiekaj przez 7 minut w temp. 250 C. Serwuj ze świeżą rukolą.

                                                                                                        Zobacz także:

                                                                                                        Autor: Katarzyna Lackowska

                                                                                                        Źródło: Jan Kuroń

                                                                                                        Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN Online

                                                                                                        podziel się:

                                                                                                        Pozostałe wiadomości