Pizza ziemniaczana - prosty przepis Szymona Czerwińskiego

Szymon Czerwiński w kuchni Dzień Dobry TVN z przepisami na przekąski z boczkiem.
Szymon Czerwiński
Źródło: Dzień Dobry TVN
Początek nowego roku to nie tylko diety odchudzające, ale również karnawał pełen wszelkich pyszności. Jedną z nich niewątpliwie jest pizza ziemniaczana. Jak ją zrobić? Sprawdź przepis Szymona Czerwińskiego w kuchni Dzień Dobry TVN.

Przepisy Grzegorza Zawieruchy

Kluski na cztery sposoby w sam raz na obiad. Poznaj niezawodne przepisy Grzegorza Zawieruchy
Źródło: Dzień Dobry TVN
Kluski w każdej postaci
Kluski w każdej postaci
Garnek pełen pyszności
Garnek pełen pyszności
Pistacjowy zawrót głowy
Pistacjowy zawrót głowy
Orzechy w roli głównej w kuchni Grzegorza Zawieruchy
Orzechy w roli głównej w kuchni Grzegorza Zawieruchy
Męska kuchnia na zdrowie
Męska kuchnia na zdrowie
Świąteczna zawierucha
Świąteczna zawierucha

Pizza ziemniaczana - przepis

Składniki:

  • 1 kg małych umytych ziemniaczków w mundurkach
  • 300 g sera mozzarella startego
  • 200 g salami
  • 300 g passaty pomidorowej
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • garść liści świeżej bazylii
  • sól i pieprz

Jak zrobić pizzę ziemniaczaną?

  1. Ziemniaki włóż do zimnej wody w mundurkach. Piec nagrzej na maksymalną temperaturę.
  2. Ugotowane do miękkości ziemniaki wyjmij z wody i ułóż na blasze uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Za pomocą szklanki rozgnieć każdego z nich. Poczekaj, aż odparują.
  4. Włóż ziemniaki do piekarnika na około 15 minut do chwili, aby będą chrupiące. W międzyczasie przygotuj sos pomidorowy łącząc ze sobą: passatę, czosnek i zioła prowansalskie.
  5. Pieczone ziemniaki posmaruj sosem.
  6. Dodaj ser, salami oraz liście bazylii.
  7. Piecz przez około 15 minut - do czasu, aż ser się rozpuści.
  8. Sprytna Rada: jeżeli nie chcesz, aby ziemniaki przyklejały się do szklanki użyj papieru do pieczenia.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!