Pizza ziemniaczana - prosty przepis Szymona Czerwińskiego

Szymon Czerwiński w kuchni Dzień Dobry TVN z przepisami na przekąski z boczkiem.
Szymon Czerwiński
Źródło: Dzień Dobry TVN
Początek nowego roku to nie tylko diety odchudzające, ale również karnawał pełen wszelkich pyszności. Jedną z nich niewątpliwie jest pizza ziemniaczana. Jak ją zrobić? Sprawdź przepis Szymona Czerwińskiego w kuchni Dzień Dobry TVN.

Przepisy Grzegorza Zawieruchy

Źródło: Dzień Dobry TVN
Kluski w każdej postaci
Kluski w każdej postaci
Garnek pełen pyszności
Garnek pełen pyszności
Pistacjowy zawrót głowy
Pistacjowy zawrót głowy
Orzechy w roli głównej w kuchni Grzegorza Zawieruchy
Orzechy w roli głównej w kuchni Grzegorza Zawieruchy
Męska kuchnia na zdrowie
Męska kuchnia na zdrowie
Świąteczna zawierucha
Świąteczna zawierucha

Pizza ziemniaczana - przepis

Składniki:

  • 1 kg małych umytych ziemniaczków w mundurkach
    • 300 g sera mozzarella startego
      • 200 g salami
        • 300 g passaty pomidorowej
          • 1 ząbek czosnku
            • 1 łyżka ziół prowansalskich
              • garść liści świeżej bazylii
                • sól i pieprz

                  Jak zrobić pizzę ziemniaczaną?

                  1. Ziemniaki włóż do zimnej wody w mundurkach. Piec nagrzej na maksymalną temperaturę.
                    1. Ugotowane do miękkości ziemniaki wyjmij z wody i ułóż na blasze uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia.
                      1. Za pomocą szklanki rozgnieć każdego z nich. Poczekaj, aż odparują.
                        1. Włóż ziemniaki do piekarnika na około 15 minut do chwili, aby będą chrupiące. W międzyczasie przygotuj sos pomidorowy łącząc ze sobą: passatę, czosnek i zioła prowansalskie.
                          1. Pieczone ziemniaki posmaruj sosem.
                            1. Dodaj ser, salami oraz liście bazylii.
                              1. Piecz przez około 15 minut - do czasu, aż ser się rozpuści.
                                1. Sprytna Rada: jeżeli nie chcesz, aby ziemniaki przyklejały się do szklanki użyj papieru do pieczenia.

                                  Zobacz także:

                                  Autor: Diana Ryściuk

                                  Źródło: Szymon Czerwiński

                                  Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN

                                  podziel się:

                                  Pozostałe wiadomości