Przepisy Grzegorza Zawieruchy
Kluski w każdej postaci
Garnek pełen pyszności
Pistacjowy zawrót głowy
Orzechy w roli głównej w kuchni Grzegorza Zawieruchy
Męska kuchnia na zdrowie
Świąteczna zawierucha
Pizza ziemniaczana - przepis
Składniki:
- 1 kg małych umytych ziemniaczków w mundurkach
- 300 g sera mozzarella startego
- 200 g salami
- 300 g passaty pomidorowej
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- garść liści świeżej bazylii
- sól i pieprz
Jak zrobić pizzę ziemniaczaną?
- Ziemniaki włóż do zimnej wody w mundurkach. Piec nagrzej na maksymalną temperaturę.
- Ugotowane do miękkości ziemniaki wyjmij z wody i ułóż na blasze uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia.
- Za pomocą szklanki rozgnieć każdego z nich. Poczekaj, aż odparują.
- Włóż ziemniaki do piekarnika na około 15 minut do chwili, aby będą chrupiące. W międzyczasie przygotuj sos pomidorowy łącząc ze sobą: passatę, czosnek i zioła prowansalskie.
- Pieczone ziemniaki posmaruj sosem.
- Dodaj ser, salami oraz liście bazylii.
- Piecz przez około 15 minut - do czasu, aż ser się rozpuści.
- Sprytna Rada: jeżeli nie chcesz, aby ziemniaki przyklejały się do szklanki użyj papieru do pieczenia.
Zobacz także:
- Kartofle, pyry i grule, czyli dania z ziemniaków według Sebastiana Olmy
- Ziemniaczany placek z serem oraz szynką parmeńską, czyli cuda z ziemniaka w wykonaniu Grzegorza Zawieruchy
- Prawdziwa włoska pizza od wicemistrza świata Valerio Valle
Autor: Diana Ryściuk
Źródło: Szymon Czerwiński
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN
podziel się: