Ziemniaczany placek z serem oraz szynką parmeńską - przepis krok po kroku
Składniki:
- 400 g ugotowanych ziemniaków
- 200 g mąki pszennej
- 40 g parmezanu
- łyżeczka soli
- 12 plasterków szynki parmeńskiej
- ok. 150 g startego sera żółtego (mozzarella, gruyere)
Składniki na salsę:
- 4 pomidory
- ½ cebuli
- ząbek czosnku
- kilka gałązek oregano i tymianku
- suszone oregano
- szczypta pieprzu cayenne
- pieprz i sól
- masło do wysmarowania patelni
Sposób przygotowania placka ziemniaczanego z serem i szynką parmeńską
- Obrane ziemniaki gotujemy, następnie odstwiamy do wystygnięcia i przeciskamy przez praskę. Wkładamy do miski i dodajemy do nich mąkę pszenną oraz starty parmezan i sól. Wyrabiamy ciasto, które następnie dzielimy na 4 części (z podanych proporcji otrzymamy 2 placki).
- Patelnię o średnicy ok. 18 cm smarujemy masłem, następnie całe dno wylepiamy 1 kawałkiem ciasta, układamy na wierzchu szynkę parmeńską oraz posypujemy żółtym serem (zostawiamy 1 cm ranty jak w przypadku pizzy)
- Drugi placek podsypujemy lekko mąką, wałkujemy na wielkość patelni i przykrywamy nim zawartość patelni, zwracając uwagę, aby brzegi zlepić jak pieroga.
- Włączamy palnik i smażymy na małym ogniu po 8 minut z każdej strony.
- Sos: Cebulę oraz czosnek siekamy drobno, na patelnię wlewamy oliwę z oliwek, dodajemy cebulę oraz czosnek i lekko szklimy. Pomidory obieramy ze skórki, pozbywamy się nadmiaru wody i gniazd nasiennych, a następnie siekamy w drobną kostkę. Dodajemy do cebuli i czosnku, lekko przesmażamy. Dodajemy zioła oraz przyprawy i lekko redukujemy płyn.
- Placek kroimy na 4 części podajemy z łyżką salsy.
Zobacz także:
- Krem ziemniaczany z wasabi i chrzanem - przepis na obiad od Sebastiana Olmy
- Ziemniaki na 5 sposobów. Przepyszne i sycące przepisy Jaśka Kuronia
- Regionalne przepisy na placki ziemniaczane. „Moskole to taki klasyk góralski”
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Grzegorz Zawierucha
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
podziel się: