Ziemniaczany placek z serem oraz szynką parmeńską, czyli cuda z ziemniaka w wykonaniu Grzegorza Zawieruchy

Grzegorz Zawierucha
Grzegorz Zawierucha w Dzień Dobry TVN
Źródło: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN razem z Grzegorzem Zawieruchą doceniamy ziemniaka. Sprawdź fenomenalne przepisy na to warzywo. Zobacz, jak zrobić ziemniaczany placek z serem oraz szynką parmeńską. Ciesz się pysznym obiadem!

Ziemniaczany placek z serem oraz szynką parmeńską - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 400 g ugotowanych ziemniaków
    • 200 g mąki pszennej
      • 40 g parmezanu
        • łyżeczka soli
          • 12 plasterków szynki parmeńskiej
            • ok. 150 g startego sera żółtego (mozzarella, gruyere)

              Składniki na salsę:

              • 4 pomidory
                • ½ cebuli
                  • ząbek czosnku
                    • kilka gałązek oregano i tymianku
                      • suszone oregano
                        • szczypta pieprzu cayenne
                          • pieprz i sól
                            • masło do wysmarowania patelni

                              Sposób przygotowania placka ziemniaczanego z serem i szynką parmeńską

                              1. Obrane ziemniaki gotujemy, następnie odstwiamy do wystygnięcia i przeciskamy przez praskę. Wkładamy do miski i dodajemy do nich mąkę pszenną oraz starty parmezan i sól. Wyrabiamy ciasto, które następnie dzielimy na 4 części (z podanych proporcji otrzymamy 2 placki).
                                1. Patelnię o średnicy ok. 18 cm smarujemy masłem, następnie całe dno wylepiamy 1 kawałkiem ciasta, układamy na wierzchu szynkę parmeńską oraz posypujemy żółtym serem (zostawiamy 1 cm ranty jak w przypadku pizzy)
                                  1. Drugi placek podsypujemy lekko mąką, wałkujemy na wielkość patelni i przykrywamy nim zawartość patelni, zwracając uwagę, aby brzegi zlepić jak pieroga.
                                    1. Włączamy palnik i smażymy na małym ogniu po 8 minut z każdej strony.
                                      1. Sos: Cebulę oraz czosnek siekamy drobno, na patelnię wlewamy oliwę z oliwek, dodajemy cebulę oraz czosnek i lekko szklimy. Pomidory obieramy ze skórki, pozbywamy się nadmiaru wody i gniazd nasiennych, a następnie siekamy w drobną kostkę. Dodajemy do cebuli i czosnku, lekko przesmażamy. Dodajemy zioła oraz przyprawy i lekko redukujemy płyn.
                                        1. Placek kroimy na 4 części podajemy z łyżką salsy.

                                          Zobacz także:

                                          Autor: Teofila Siewko

                                          Źródło: Grzegorz Zawierucha

                                          Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                          podziel się:

                                          Pozostałe wiadomości