Przepisy kulinarne

Ziemniaczany placek z serem oraz szynką parmeńską, czyli cuda z ziemniaka w wykonaniu Grzegorza Zawieruchy

Przepisy kulinarne

Autor:
Teofila
Siewko
Źródło:
Grzegorz Zawierucha
Grzegorz Zawierucha

W kuchni Dzień Dobry TVN razem z Grzegorzem Zawieruchą doceniamy ziemniaka. Sprawdź fenomenalne przepisy na to warzywo. Zobacz, jak zrobić ziemniaczany placek z serem oraz szynką parmeńską. Ciesz się pysznym obiadem!

Ziemniaczany placek z serem oraz szynką parmeńską - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 400 g ugotowanych ziemniaków
  • 200 g mąki pszennej
  • 40 g parmezanu
  • łyżeczka soli
  • 12 plasterków szynki parmeńskiej
  • ok. 150 g startego sera żółtego (mozzarella, gruyere)

Składniki na salsę:

  • 4 pomidory
  • ½ cebuli
  • ząbek czosnku
  • kilka gałązek oregano i tymianku
  • suszone oregano
  • szczypta pieprzu cayenne
  • pieprz i sól
  • masło do wysmarowania patelni

Sposób przygotowania placka ziemniaczanego z serem i szynką parmeńską

  1. 1Obrane ziemniaki gotujemy, następnie odstwiamy do wystygnięcia i przeciskamy przez praskę. Wkładamy do miski i dodajemy do nich mąkę pszenną oraz starty parmezan i sól. Wyrabiamy ciasto, które następnie dzielimy na 4 części (z podanych proporcji otrzymamy 2 placki).
  2. 2Patelnię o średnicy ok. 18 cm smarujemy masłem, następnie całe dno wylepiamy 1 kawałkiem ciasta, układamy na wierzchu szynkę parmeńską oraz posypujemy żółtym serem (zostawiamy 1 cm ranty jak w przypadku pizzy)
  3. 3Drugi placek podsypujemy lekko mąką, wałkujemy na wielkość patelni i przykrywamy nim zawartość patelni, zwracając uwagę, aby brzegi zlepić jak pieroga.
  4. 4Włączamy palnik i smażymy na małym ogniu po 8 minut z każdej strony.
  5. 5Sos: Cebulę oraz czosnek siekamy drobno, na patelnię wlewamy oliwę z oliwek, dodajemy cebulę oraz czosnek i lekko szklimy. Pomidory obieramy ze skórki, pozbywamy się nadmiaru wody i gniazd nasiennych, a następnie siekamy w drobną kostkę. Dodajemy do cebuli i czosnku, lekko przesmażamy. Dodajemy zioła oraz przyprawy i lekko redukujemy płyn.
  6. 6Placek kroimy na 4 części podajemy z łyżką salsy.

Zobacz także:

Autor:Teofila Siewko

Źródło: Grzegorz Zawierucha

Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości