Zapiekane cykorie w szynce w sosie beszamel
Składniki na zapiekane cykorie w szynce:
- 5 cykorii
- 10 plasterków wędzonej szynki
- 20 dkg tartego żółtego sera
- 1/2 litra mleka
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki masła
- szczypta gałki muszkatołowej
- ząbek czosnku (opcjonalnie)
- sól i pieprz
Jak przygotować zapiekane cykorie w szynce:
Cykorię opłukać i przekroić na pół, a następnie gorzkawe głąby ze środka delikatnie usunąć. Wrzucić do osolonego wrzątku i gotować ok. 4-5 minut. Odsączyć i zostawić na sicie, aż dobrze ocieknie. Przygotować sos beszamelowy: w garnku rozpuścić masło, dodać mąkę i podsmażyć. Powoli dodawać mleko cały czas mieszając, dodać gałkę muszkatołową i doprawić do smaku solą i pieprzem. Zdjąć garnek z ognia i dodać połowę tartego sera, dokładnie mieszając.
Na dno naczynia do zapiekania wyłożyć cykorię zawiniętą w szynkę i polać sosem.
Piec ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Po tym czasie posypać cykorie resztą startego sera i zapiekać aż ser się zrumieni.
Szybki jabłecznik z patelni
Składniki na szybki jabłecznik:
- 2 średnie jabłka
- szklanka mąki
- łyżka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1/2 szklanki mleka
- łyżka rumu
- 2 jajka
- szczypta proszku waniliowego
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- cukier puder do dekoracji
Jak przygotować szybki jabłecznik:
Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i obsmażamy na patelni z dwiema łyżkami masła. Po chwili posypujemy cukrem trzcinowym i obsmażamy na dużym ogniu, aż nabiorą złocistego koloru. W tym samym czasie mieszamy mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia. Następnie dodajemy jajka, mleko i rum. Łączymy dobrze suche składniki z mokrymi. Przygotowaną masę wlewamy na patelnię, gdzie obsmażaliśmy jabłka. Na małym ogniu obsmażamy około 6-8 minut. Po tym czasie przerzucamy ciasto na drugą stronę i smażymy około 5 minut. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Mule z trawą cytrynową
Składniki na mule:
Kokosowa redukcja:
- 3 nasiona kardamonu
- 2 laski trawy cytrynowej
- 2 liście kafir
- łyżeczka nasion kolendry
- 250 ml mleka kokosowego
- 2 łyżki śmietany kokosowej
Wywar z muli:
- 500 g muli
- 100 ml białego wina wytrawnego
Dodatkowo:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- ząbek czosnku (posiekany)
- 3 cm świeżego imbiru (starty)
- 1/2 ostrej chili
- 1/2 dużej cebuli (posiekanej w kostkę)
- mała czerwona papryka (pokrojona w drobną kostkę)
- 150 ml wywaru z muli
- garść listków bazylii
- limonka (skórka i sok)
Jak przygotować mule:
Kardamon miażdżymy, trawę cytrynową siekamy i razem z liśćmi kafir oraz ziarnami kolendry wrzucamy na patelnię i lekko podgrzewamy, aż uwolni się aromat. Dolewamy mleko kokosowe oraz śmietanę i redukujemy do uzyskania 1/3 płynu.
Do mocno rozgrzanego garnka wrzucamy oczyszczone muszle oraz dodajemy białe wino. Przykrywamy i parujemy ok. 3 minuty. Po tym czasie wlewamy 50 ml wody, przykrywamy i gotujemy kolejne 2 minuty. Potrząsamy garnkiem, aby mieć pewność, że wszystkie muszle równo się ugotują. Wyłączamy ogień, nieotwarte muszle wyrzucamy, resztę przekładamy do miski, a płyn zlewamy do osobnego naczynia.
Do osobnego garnka wlewamy oliwę z oliwek, ustawiamy ogień na średni i dodajemy imbir, czosnek oraz chili. Lekko szklimy, a następnie dodajemy cebulę oraz czerwoną paprykę oraz kokosową redukcję, którą przygotowaliśmy wcześniej. Kiedy zmiękną (ok. 3 minuty), dodajemy płyn z gotowania muszli i ciągle mieszając redukujemy kolejne 3 minuty. Na koniec dodajemy muszle, posiekaną bazylię, skórkę oraz sok z cytryny.
Do przygotowania potraw Grzegorz Zawierucha wykorzystał akcesoria dostępne pod tym adresem.
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.
Zobacz także:
Przetwory pomidorowe według Piotra Kucharskiego. Idealne na jesień
Kapusta w roli głównej. Poznaj zaskakujące przepisy Szymona Czerwińskiego
Pyszne dania z cukinii – inspiracje idealne na letnie dni
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Autor: Iza Dorf
Źródło: Grzegorz Zawierucha