Sprytne gołąbki bez zawijania
Składniki na gołąbki bez zawijania:
- 1 duża główka kapusty włoskiej
- 1 kg mięsa mielonego łopatka wieprzowa mielona
- 3 cebule
- 1 szklanka ugotowanego ryżu białego jaśminowego
- 2 jaja "0"
- 50 g masła
- pęczek koperku
- olej
- pieprz i sól
Składniki na sos do gołąbków:
- 1 l passaty pomidorowej
- 500 ml bulionu mięsnego esencjonalnego
- bazylia i oregano suszone
- 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej
- 100 ml śmietany kremówki
Dodatki: 1 kg młodych ziemniaków, 1 pęczek koperku
Jak zrobić gołąbki bez zawijania?
- Kapustę zetrzyj na tarce lub rozdrobnij w robocie kuchennym. W garnku zagotuj osoloną wodę. Kiedy będzie wrzała, wrzuć na 10 sekund kapustę i od razu wyjmij do zimnej wody. Ostudź.
- Cebulę obierz ze skorupy, drobno posiekaj i smaż na maśle z odrobiną oleju, aż będzie brązowa. Dodaj ją do mięsa, kapusty i dokładnie wymieszaj. Dodaj również ugotowany ryż oraz jajka. Mieszaj, aż składniki połączą się ze sobą w jednolity farsz. Przypraw do smaku solą i pieprzem.
- Uformuj kotlety, następnie przesmaż na patelni i przełóż do naczynia żaroodpornego. Składnik na sos dodaj do garnka, a następnie zagotuj. Tak przygotowanym gorącym sosem zalej gołąbki. Piecz w piekarniku 180 st. C przez 45 minut.
Przepis na sałatkę z kapusty pekińskiej z majonezem
- 1 pekińska
- 1 puszka kukurydzy
- 4 łyżki majonezu
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 1 marchewka
- 1/4 pora
- 1/2 cytryny
- Sól i pieprz
Jak przygotować sałatkę z kapusty pekińskiej?
Kapustę dokładnie umyj pod bieżącą wodą i osusz liście ręcznikiem papierowym. Następnie pokrój w drobne paski. Dodaj do miski razem z pozostałymi składnikami. Dokładnie wymieszaj.
Pęczotto z młodą kapustą, szparagami i kurczakiem
Składniki na pęczotto z młodą kapustą i szparagami
- 1 szklanka kaszy pęczak
- 50 ml oliwy extra vergine
- 5 szalotek
- 1 por duży
- 1 łyżka oregano suszonego
- 1 łyżka tymianku suszonego
- 4 gałązki świeżego rozmarynu
- 2 duże piersi z kurczaka
- 3 łyżki sosu PONZU
- szklanka białego wytrawnego wina
- 2 szklanki bulionu rosołu (bulion)
- 1/2 główki młodej kapusty
- pęczek szparagów
- pęczek pietruszki
- pęczek szczypiorku
- pęczek mięty
- pęczek melisy
- szklanka cieciorki z puszki
Jak przygotować pęczotto?
- Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Następnie wsyp kaszę i ją smaż, od czasu do czasu mieszając. Szalotkę pokrój w drobną kostkę i dodaj do kaszy. Przesmaż, aż będzie szklista. Por dokładnie umyj pod bieżącą wodą, pokrój na drobne kawałki i dodaj do składników na patelni. Dopraw teraz ziołami oraz dorzuć gałązki rozmarynu. Smaż.
- Na drugiej patelni przemaż na oliwie z oliwek drobno pokrojonego kurczaka. Pamiętaj, aby nie był surowy. Dodaj do kaszy. Dopraw sosem ponzu oraz pieprzem. Jeżeli nie masz sosu ponzu dodaj sos sojowy i sok z cytryny. Na rozgrzaną patelnię dodaj wino i poczekaj, aż odparuje. Następnie podlej gorącym bulionem i wymieszaj dokładnie. Zagotuj, przykryj przykrywką i gotuj przez około 30 minut, aż pęczak wchłonie wywar.
- Kapustę umyj pod bieżącą wodą i poszatkuj na cienkie paski. Dodaj do pęczaku i dokładnie wymieszaj. Gotuj kolejne 5 minut.
- Szparagi również umyj, oderwij zdrewniałe końcówki i pokrój pod ukosem. Dodaj do potrawy i pozostaw na 3 minuty.
- Danie serwuj gorące, posypane obficie koperkiem i pietruszką.
Wege wersję robimy jak mięsną, tylko zamiast mięsa na koniec gotowania dodajemy cieciorkę oraz mnóstwo świeżo siekanych ziół.
Nowy Colesław
Składniki nowego Colesława:
- 500 g białej kapusty
- 300 g czerwonej kapusty
- 60 g marchwi - 1 duża
- 115 g cebuli - 1 duża
- 3 łyżki majonezu
- 50 ml soku z cytryny
- ½ łyżeczki soli i pieprzu
- 1 łyżeczka cukru drobnego
- 1 papryczka chilli
- garść liści bazylii
Jak przygotować Colesława?
Usuń wierzchnie liście kapusty, a następnie za pomocą ostrego noża lub szatkownicy pokrój na drobne kawałki. Marchew umyj i zetrzyj na tarce – dodaj do kapusty. Cebulę poszatkuj w drobną kostkę i dodaj do pozostałych składników, wymieszaj. Zostaw w lodówce do przegryzienia ma około 2h.
Zobacz także:
- Nie tylko bigos i kapuśniak, czyli młoda kapusta według przepisów Darii Ładochy
- Kapusta pak choi – sprawdzone przepisy z egzotycznym warzywem w roli głównej
- Pomysły na kapustę kiszoną, czyli samo zdrowie według przepisów Darii Ładochy
Obejrzyj wideo: Kiszonki nie tylko zimą. Co dają nam polskie superfoods?
Autor: Ewa Podleśna-Ślusarczyk
Źródło: Szymon Czerwiński