Kapusta to jedno z ulubionych warzyw Polaków. Miłośnicy kuchni ciągle poszukują nowych przepisów, które mogłyby pokazać kolejne oblicza tego wyjątkowego składnika wielu polskich dań. Sprawdźcie przepisy Szymona Czerwińskiego na sprytne gołąbki bez zawijania, pęczotto z młodą kapustą, szparagami i kurczakiem i nowy colesław.
Sprytne gołąbki bez zawijania
Składniki na gołąbki bez zawijania:
1 duża główka kapusty włoskiej
1 kg mięsa mielonego łopatka wieprzowa mielona
3 cebule
1 szklanka ugotowanego ryżu białego jaśminowego
2 jaja "0"
50 g masła
pęczek koperku
olej
pieprz i sól
Składniki na sos do gołąbków:
1 l passaty pomidorowej
500 ml bulionu mięsnego esencjonalnego
bazylia i oregano suszone
1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej
100 ml śmietany kremówki
Dodatki: 1 kg młodych ziemniaków, 1 pęczek koperku
Jak zrobić gołąbki bez zawijania?
Kapustę zetrzyj na tarce lub rozdrobnij w robocie kuchennym. W garnku zagotuj osoloną wodę. Kiedy będzie wrzała, wrzuć na 10 sekund kapustę i od razu wyjmij do zimnej wody. Ostudź.
Cebulę obierz ze skorupy, drobno posiekaj i smaż na maśle z odrobiną oleju, aż będzie brązowa. Dodaj ją do mięsa, kapusty i dokładnie wymieszaj. Dodaj również ugotowany ryż oraz jajka. Mieszaj, aż składniki połączą się ze sobą w jednolity farsz. Przypraw do smaku solą i pieprzem.
Uformuj kotlety, następnie przesmaż na patelni i przełóż do naczynia żaroodpornego. Składnik na sos dodaj do garnka, a następnie zagotuj. Tak przygotowanym gorącym sosem zalej gołąbki. Piecz w piekarniku 180 st. C przez 45 minut.
Przepis na sałatkę z kapusty pekińskiej z majonezem
1 pekińska
1 puszka kukurydzy
4 łyżki majonezu
1 łyżka jogurtu naturalnego
1 marchewka
1/4 pora
1/2 cytryny
Sól i pieprz
Jak przygotować sałatkę z kapusty pekińskiej?
Kapustę dokładnie umyj pod bieżącą wodą i osusz liście ręcznikiem papierowym. Następnie pokrój w drobne paski. Dodaj do miski razem z pozostałymi składnikami. Dokładnie wymieszaj.
Pęczotto z młodą kapustą, szparagami i kurczakiem
Składniki na pęczotto z młodą kapustą i szparagami
1 szklanka kaszy pęczak
50 ml oliwy extra vergine
5 szalotek
1 por duży
1 łyżka oregano suszonego
1 łyżka tymianku suszonego
4 gałązki świeżego rozmarynu
2 duże piersi z kurczaka
3 łyżki sosu PONZU
szklanka białego wytrawnego wina
2 szklanki bulionu rosołu (bulion)
1/2 główki młodej kapusty
pęczek szparagów
pęczek pietruszki
pęczek szczypiorku
pęczek mięty
pęczek melisy
szklanka cieciorki z puszki
Jak przygotować pęczotto?
Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Następnie wsyp kaszę i ją smaż, od czasu do czasu mieszając. Szalotkę pokrój w drobną kostkę i dodaj do kaszy. Przesmaż, aż będzie szklista. Por dokładnie umyj pod bieżącą wodą, pokrój na drobne kawałki i dodaj do składników na patelni. Dopraw teraz ziołami oraz dorzuć gałązki rozmarynu. Smaż.
Na drugiej patelni przemaż na oliwie z oliwek drobno pokrojonego kurczaka. Pamiętaj, aby nie był surowy. Dodaj do kaszy. Dopraw sosem ponzu oraz pieprzem. Jeżeli nie masz sosu ponzu dodaj sos sojowy i sok z cytryny. Na rozgrzaną patelnię dodaj wino i poczekaj, aż odparuje. Następnie podlej gorącym bulionem i wymieszaj dokładnie. Zagotuj, przykryj przykrywką i gotuj przez około 30 minut, aż pęczak wchłonie wywar.
Kapustę umyj pod bieżącą wodą i poszatkuj na cienkie paski. Dodaj do pęczaku i dokładnie wymieszaj. Gotuj kolejne 5 minut.
Szparagi również umyj, oderwij zdrewniałe końcówki i pokrój pod ukosem. Dodaj do potrawy i pozostaw na 3 minuty.
Danie serwuj gorące, posypane obficie koperkiem i pietruszką.
Wege wersję robimy jak mięsną, tylko zamiast mięsa na koniec gotowania dodajemy cieciorkę oraz mnóstwo świeżo siekanych ziół.
Nowy Colesław
Składniki nowego Colesława:
500 g białej kapusty
300 g czerwonej kapusty
60 g marchwi - 1 duża
115 g cebuli - 1 duża
3 łyżki majonezu
50 ml soku z cytryny
½ łyżeczki soli i pieprzu
1 łyżeczka cukru drobnego
1 papryczka chilli
garść liści bazylii
Jak przygotować Colesława?
Usuń wierzchnie liście kapusty, a następnie za pomocą ostrego noża lub szatkownicy pokrój na drobne kawałki. Marchew umyj i zetrzyj na tarce – dodaj do kapusty. Cebulę poszatkuj w drobną kostkę i dodaj do pozostałych składników, wymieszaj. Zostaw w lodówce do przegryzienia ma około 2h.