Kapusta w roli głównej. Poznaj zaskakujące przepisy Szymona Czerwińskiego

Projekt bez tytułu - 2021-08-19T085707.048_Easy-Resize.com (3).jpg
Projekt bez tytułu - 2021-08-19T085707.048_Easy-Resize.com (3).jpg
Kapusta to jedno z ulubionych warzyw Polaków. Miłośnicy kuchni ciągle poszukują nowych przepisów, które mogłyby pokazać kolejne oblicza tego wyjątkowego składnika wielu polskich dań. Sprawdźcie przepisy Szymona Czerwińskiego na sprytne gołąbki bez zawijania, pęczotto z młodą kapustą, szparagami i kurczakiem i nowy colesław.

Sprytne gołąbki bez zawijania

Składniki na gołąbki bez zawijania:

  • 1 duża główka kapusty włoskiej
  • 1 kg mięsa mielonego łopatka wieprzowa mielona
  • 3 cebule
  • 1 szklanka ugotowanego ryżu białego jaśminowego
  • 2 jaja "0"
  • 50 g masła
  • pęczek koperku
  • olej
  • pieprz i sól

Składniki na sos do gołąbków:

  • 1 l passaty pomidorowej
  • 500 ml bulionu mięsnego esencjonalnego
  • bazylia i oregano suszone
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej
  • 100 ml śmietany kremówki

Dodatki: 1 kg młodych ziemniaków, 1 pęczek koperku

Jak zrobić gołąbki bez zawijania?

  1. Kapustę zetrzyj na tarce lub rozdrobnij w robocie kuchennym. W garnku zagotuj osoloną wodę. Kiedy będzie wrzała, wrzuć na 10 sekund kapustę i od razu wyjmij do zimnej wody. Ostudź.
  2. Cebulę obierz ze skorupy, drobno posiekaj i smaż na maśle z odrobiną oleju, aż będzie brązowa. Dodaj ją do mięsa, kapusty i dokładnie wymieszaj. Dodaj również ugotowany ryż oraz jajka. Mieszaj, aż składniki połączą się ze sobą w jednolity farsz. Przypraw do smaku solą i pieprzem.
  3. Uformuj kotlety, następnie przesmaż na patelni i przełóż do naczynia żaroodpornego. Składnik na sos dodaj do garnka, a następnie zagotuj. Tak przygotowanym gorącym sosem zalej gołąbki. Piecz w piekarniku 180 st. C przez 45 minut.

Przepis na sałatkę z kapusty pekińskiej z majonezem

  • 1 pekińska
  • 1 puszka kukurydzy
  • 4 łyżki majonezu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 marchewka
  • 1/4 pora
  • 1/2 cytryny
  • Sól i pieprz

Jak przygotować sałatkę z kapusty pekińskiej?

Kapustę dokładnie umyj pod bieżącą wodą i osusz liście ręcznikiem papierowym. Następnie pokrój w drobne paski. Dodaj do miski razem z pozostałymi składnikami. Dokładnie wymieszaj.

Pęczotto z młodą kapustą, szparagami i kurczakiem

Składniki na pęczotto z młodą kapustą i szparagami

  • 1 szklanka kaszy pęczak
  • 50 ml oliwy extra vergine
  • 5 szalotek
  • 1 por duży
  • 1 łyżka oregano suszonego
  • 1 łyżka tymianku suszonego
  • 4 gałązki świeżego rozmarynu
  • 2 duże piersi z kurczaka
  • 3 łyżki sosu PONZU
  • szklanka białego wytrawnego wina
  • 2 szklanki bulionu rosołu (bulion)
  • 1/2 główki młodej kapusty
  • pęczek szparagów
  • pęczek pietruszki
  • pęczek szczypiorku
  • pęczek mięty
  • pęczek melisy
  • szklanka cieciorki z puszki

Jak przygotować pęczotto?

  1. Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Następnie wsyp kaszę i ją smaż, od czasu do czasu mieszając. Szalotkę pokrój w drobną kostkę i dodaj do kaszy. Przesmaż, aż będzie szklista. Por dokładnie umyj pod bieżącą wodą, pokrój na drobne kawałki i dodaj do składników na patelni. Dopraw teraz ziołami oraz dorzuć gałązki rozmarynu. Smaż.
  2. Na drugiej patelni przemaż na oliwie z oliwek drobno pokrojonego kurczaka. Pamiętaj, aby nie był surowy. Dodaj do kaszy. Dopraw sosem ponzu oraz pieprzem. Jeżeli nie masz sosu ponzu dodaj sos sojowy i sok z cytryny. Na rozgrzaną patelnię dodaj wino i poczekaj, aż odparuje. Następnie podlej gorącym bulionem i wymieszaj dokładnie. Zagotuj, przykryj przykrywką i gotuj przez około 30 minut, aż pęczak wchłonie wywar.
  3. Kapustę umyj pod bieżącą wodą i poszatkuj na cienkie paski. Dodaj do pęczaku i dokładnie wymieszaj. Gotuj kolejne 5 minut.
  4. Szparagi również umyj, oderwij zdrewniałe końcówki i pokrój pod ukosem. Dodaj do potrawy i pozostaw na 3 minuty.
  5. Danie serwuj gorące, posypane obficie koperkiem i pietruszką.

Wege wersję robimy jak mięsną, tylko zamiast mięsa na koniec gotowania dodajemy cieciorkę oraz mnóstwo świeżo siekanych ziół.

Nowy Colesław

Składniki nowego Colesława:

  • 500 g białej kapusty
  • 300 g czerwonej kapusty
  • 60 g marchwi - 1 duża
  • 115 g cebuli - 1 duża
  • 3 łyżki majonezu
  • 50 ml soku z cytryny
  • ½ łyżeczki soli i pieprzu
  • 1 łyżeczka cukru drobnego
  • 1 papryczka chilli
  • garść liści bazylii

Jak przygotować Colesława?

Usuń wierzchnie liście kapusty, a następnie za pomocą ostrego noża lub szatkownicy pokrój na drobne kawałki. Marchew umyj i zetrzyj na tarce – dodaj do kapusty. Cebulę poszatkuj w drobną kostkę i dodaj do pozostałych składników, wymieszaj. Zostaw w lodówce do przegryzienia ma około 2h.

Zobacz także:

Obejrzyj wideo: Kiszonki nie tylko zimą. Co dają nam polskie superfoods?

x-news

Autor: Ewa Podleśna-Ślusarczyk

Źródło: Szymon Czerwiński

podziel się:

Pozostałe wiadomości