Przepisy kulinarne

Pomysły na kapustę kiszoną, czyli samo zdrowie według przepisów Darii Ładochy

kapusta kiszona, przepisy z kapustą kiszoną, Daria Ładocha

Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

Przepisy kulinarne

Pomysły na kapustę kiszoną, czyli samo zdrowie według przepisów Darii Ładochy

kapusta kiszona, przepisy z kapustą kiszoną, Daria Ładocha

Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

Kiszona kapusta to cenne źródło m.in. witaminy C, przeciwutleniaczy oraz prozdrowotnych bakterii. Zwłaszcza jesienią i zimą warto ją włączyć do menu. Co z niej przygotować? Zainspiruj się niebanalnymi pomysłami Darii Ładochy na kapustę kiszoną z kaparami, pomidorowy kapuśniak, czy tartę z wędzonym łososiem. Nie masz ochoty na kapustę? Zobacz, jak zrobić rozgrzewające łazanki z chili. 

Kapusta z grzybami i kaparami podana na bułkach razowych

Składniki na kapustę z grzybami i kaparami 

  • 500 g kiszonej kapusty
  • 50 g suszonych grzybów
  • 2 czerwone cebule pokrojone w piórka
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku pokrojone w cienkie plasterki
  • opakowanie kaparów odsączonych
  • 50 g suszonych pomidorów pokrojonych w drobną kostkę
  • 1 liść laurowy
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • szczypta kminku mielonego
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta kurkumy
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól (do smaku)
  • szczypta czerwonego pieprzu (może być czarny)
  • kilka razowych bułek
  • garść posiekanej zielonej pietruszki

Sposób przygotowania kapusty z grzybami i kaparami 

W garnku podgrzej olej i podsmaż czosnek i cebulę. Dodaj przypraw, a następnie posiekaną kapustę wraz z grzybami (możesz je wcześniej namoczyć). Dodaj szklankę wody i gotuj około 20 minut. Następnie dodaj kapary i suszone pomidory pokrojone na mniejsze kawałki oraz sos sojowy. Gotuj jeszcze 7 minut. Na koniec dopraw jeszcze solą i pieprzem. Odetnij czubki od bułek i wydrąż w środku. Nakładaj kapustę i podawaj w bułce posypane zieloną pietruszką.

kapusta kiszona, przepisy z kapustą kiszoną, Daria Ładocha

Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

Pomidorowy kapuśniak z orzechami laskowymi 

Składniki na pomidorowy kapuśniak 

  • 750 g kapusty kiszonej
  • 1 marchewka pokrojona w cienkie talarki
  • 1 cebula pokrojona w piórka
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 1 łyżeczka suszonej papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1,5 l wywaru z jarzyn
  • 3 ziemniaki pokrojone w kostkę
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • szczypta majeranku
  • 4 pomidory pokrojone w ćwiartki
  • 400 ml passaty pomidorowej
  • świeży koperek do dekoracji
  • orzechy laskowe prażone

Sposób przygotowania pomidorowego kapuśniaku 

W garnku podgrzej olej i zeszklij cebulę. Dodaj papryki w przyprawach, zioła prowansalskie oraz marchewkę i podsmażaj kilka minut. W tym czasie opłucz dokładnie kapustę i pokrój na mniejsze kawałki. Dodaj do garnka wraz ziemniakami i całość zalej wywarem oraz sosem sojowym. Dodaj również ziele angielskie i liście laurowe. Gotuj około 20 minut. Następnie dodaj pomidory oraz passatę pomidorową i doprowadź do wrzenia. Na koniec dopraw solą oraz pieprzem. Przed podaniem posyp świeżym koperkiem i orzechami laskowymi.

kapuśniak, kapusta kiszona, przepisy z kapustą kiszoną, Daria Ładocha

Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

Tarta z kiszoną kapustą duszoną w winie z rozmarynem i wędzonym łososiem 

Składniki na ciasto

  • 240 g mąki pszennej
  • 140 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 3 łyżki tartego parmezanu
  • 1 łyżka czarnuszki

Składniki na nadzienie do tarty

  • 500 g kiszonej kapusty
  • 1 ziele angielskie
  • 2 liście laurowe
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 1 łyżka masła
  • 10 suszonych moreli pokrojonych w paski
  • 200 g wędzonego łososia
  • 2 gałązki rozmarynu
  • koperek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania tarty z kiszoną kapustą i wędzonym łososiem

Kapustę opłucz na sitku i dokładnie odciśnij. Pokrój na mniejsze kawałki. W garnku rozgrzej masło i dodaj rozmaryn. Następnie zeszklij cebulę. Dodaj kapustę, wymieszaj. Dodaj ziele angielskie i liście laurowe, morele, zalej winem i duś pod przykryciem około 35 minut. Dopraw solą i pieprzem. W tym czasie zagnieć ciasto ze składników na ciasto. Włóż je na 15-20 minut do lodówki. Następnie formę do tarty wysmaruj masłem. Wyłóż ciastem, nakłuj widelcem i wstaw do piekarnika na 20 minut - temperatura 180 stopni. Następnie dodaj farsz z kapusty (pamiętaj by dobrze kapustę odsączyć, jeśli pozostanie resztka płynu). Dodaj również wędzonego łososia pokrojonego na mniejsze kawałki. Wstaw do piekarnika na 15 minut. Podawaj tartę posypaną koperkiem.

kapusta kiszona, przepisy z kapustą kiszoną, Daria Ładocha

Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

Łazanki z makaronu ryżowego z groszkiem cukrowym, chili z ciemnym sosem sojowym 

Składniki na łazanki z makaronu ryżowego

  • ½ opakowania szerokiego makaronu ryżowego
  • 500 g kapusty kiszonej
  • 2 szalotki
  • opakowanie groszku cukrowego
  • 20 g suszonych grzybów
  • 500 ml wywaru z jarzyn
  • 2 papryczki chili
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • sok z ½ limonki
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • kolendra

Sposób przygotowania łazanek z makaronu ryżowego z groszkiem cukrowym, chili z ciemnym sosem sojowym

Makaron ryżowy namocz w zimnej wodzie. Jak będzie miękki pokrój go na mniejsze kawałki - jak klasyczne łazanki. W garnku podgrzej olej i zeszklij szalotki drobno posiekane oraz chili. Dodaj grzyby, zalej wywarem i gotuj 25 minut. Następnie dodaj groszek cukrowy i jeszcze chwilę razem duś. Dodaj makaron i oba sosy sojowe. Wymieszaj i dodaj sok z limonki. Podawaj z kolendrą. 

kapusta kiszona, przepisy z kapustą kiszoną, Daria Ładocha

Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

Zobacz też:

Ziemniaki na 5 sposobów. Przepyszne i sycące przepisy Jaśka Kuronia

Cebula - smaczna i zdrowa. Przepisy Grzegorza Zawieruchy

Łosoś, dorsz i mintaj - smaczne i zdrowe dania z rybą od Piotra Kucharskiego

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

Źródło: Daria Ładocha |
Co sądzisz o tym artykule?
85
10
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
1
30.11.2020
zielaq860
Kiedy dodajemy kapustę w przepisie na łazanki? ;)