Chowder kukurydziano – ziemniaczany
Składniki:
- 3 łyżki oleju
- 100 g szynki pokojonej w kostkę
- 1 duża cebula pokrojona w kostkę
- 3 ząbki czosnku posiekane w płatki
- czubata łyżka posiekanego tymianku (ew. suszonego)
- duża marchewka pokrojona w pół plastry
- 2 łodygi selera naciowego pokrojonego w ½ cm kawałki
- 3 czubate łyżki mąki pszennej
- 1/2 l mleka
- 1,5 bulionu
- 300 g kukurydzy
- 4 obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki
- sól, pieprz, odrobina gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
- Na rozgrzanym oleju zeszklij cebulę, dodaj czosnek oraz tymianek i smaż kolejne 2 – 3 minuty.
- Dodaj marchewkę oraz selera i mieszając duś kilka minut.
- Dodaj mąkę i mieszając gotuj 2 – 3 minuty.
- Wlej mleko oraz bulion. Dodaj kukurydzę oraz ziemniaki. Gotuj do miękkości, pod koniec dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Serwuj z natką lub szczypiorkiem.
Ziemniaki nadziewane farszem ze śledzi
Składniki:
- 3 spore ziemniaki
- 3 łyżki oleju
- 1 duża cebula pokrojona w kostkę
- 300 g filetów solonych ze śledzia (bardzo drobno posiekane)
- kilkanaście kaparów
- 2 łyżki posiekanego szczypioru
- Łyżka posiekanego koperku
- Łyżka chrzanu
- 2 łyżki śmietany 18%
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzej do 160 C, bez termoobiegu.
- Ziemniaki upiecz w całości do pół miękkości. Odstaw do wystygnięcia. Przekrój je wzdłuż na pół i wydrąż środek, tak aby trzymały kształt. Wydrążony miąższ przełóż do miski.
- Na patelni zeszklij cebulę i razem z innymi składnikami dodaj do ziemniaczanego miąższu. Całość dobrze wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.
- Zapiekaj przez 20 minut.
Ziemniaki Hasselback
Składniki:
- 8 średniej wielkości ziemniaków
- 10 łyżek oleju
- 2 łyżki posiekanego świeżego tymianku
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte
- 1/2 posiekanej papryczki pepperoni
- 1/3 słodkiej papryki lub papryki wędzonej
- sól, pieprz
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- ew. ostry ser do posypania przed podaniem (np. bursztyn, parmezan lub grana padano)
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzej do 200 C, bez termoobiegu. Ziemniaki dobrze umyj i osusz.
- Ziemniaki ponacinaj od góry w odstępach co 2 mm, ale nie przecinaj ich do spodu, tak do 2/3 wysokości. Aby ułatwić sobie życie, możesz położyć wzdłuż ziemniaka ołówek – będzie służył za ogranicznik.
- W misce przygotuj sobie olej ze wszystkimi dodatkami oprócz natki pietruszki. Dobrze wymieszaj i zachowaj połowę na później. Tak przyrządzoną miksturą smaruj pędzlem ziemniaki, aby lepiej się rozprowadziła możesz rozewrzeć delikatnie nacięcia.
- Naczynie żaroodporne posmaruj delikatnie olejem, aby uchronić przed przywieraniem.
- Ułóż ziemniaki w naczyniu i zapiekaj przez 40 minut. Dodaj natkę pietruszki do oleju i posmaruj nim ziemniaki. Wstaw na ostatnie 5 minut.
Burgery ziemniaczano – rybne
Składniki:
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- wytłoczyny z soku
- 500 g morszczuka lub innej ryby
- 2 ugotowane ziemniaki
- 1 jajko (M)
- 5 łyżek bułki tartej
- 4 łyżki posiekanego koperku
- sok z 1/2 cytryny
- sól, czarny pieprz
Przygotowanie:
Na rozgrzanym oleju zeszklij cebulę.
Rybę zblenduj z ziemniakami jajkiem i dodaj do niej wszystkie pozostałe składniki.
Całość dobrze wymieszaj. Lekko natłuszczonymi dłońmi formuj kotlety.
Grilluj je na obrzeżach grilla, gdzie temperatura jest niższa, po 7 – 8 minut z każdej strony. Jeśli korzystasz z piekarnika nagrzej go do 180 C i piecz burgery przez 25 minut. Jeśli smażysz, smaż po 5 minut z każdej strony (przed smażeniem warto obtoczyć kotlety w bułce tartej lub kaszy manny).
Babka ziemniaczana
Składniki:
- 1,5 kg ziemniaków
- 2 spore cebule
- 3 ząbki czosnku
- 200 g wędzonego boczku pokrojonego w kostkę
- 200 g łopatki wieprzowej pokrojonej w kosteczkę
- 4 czubate łyżki mąki pszennej
- 2 jajka "L"
- 2 łyżki suszonego majeranku
- łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- łyżeczka soli i 1/3 łyżeczki pieprzu
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzej do 170 C.
- Ziemniaki obierz i zetrzyj jak do placków ziemniaczanych.
- Cebulę pokrój w drobną kostkę i smaż do lekkiego zrumienienia na oleju razem z boczkiem i łopatką. Połącz ziemniaki z mięsem i cebulą
- Dodaj pozostałe składniki i dobrze wymieszaj.
- Do dwóch nasmarowanych olejem mniejszych keksówek wlej ciasto, wstaw do piekarnika i piecz bez termoobiegu przez około godzinę lub suchego patyczka.
Smacznego!!
Zobacz także:
#TVNpomagajmysobie: posiłki dla głodnych i wsparcie dla restauracji
Tradycyjna kuchnia polska. Poznaj przepisy Darii Ładochy
Autor: Paweł Jaskulski
Źródło: Jasiek Kuroń
podziel się: