Przepisy kulinarne

Dziś tata robi śniadanie! Sprawdź przepisy Sebastiana Olmy

Przepisy kulinarne

Dziś tata robi śniadanie! Sprawdź przepisy Sebastiana Olmy

Naleśniki z borówkami w stylu amerykańskim, jajka na tostach, mini quiche ze szpinakiem, czekoladowe gofry z bitą śmietaną. Takie śniadanie w sobotni poranek może przygotować każdy tata. Dzieci na pewno będą zachwycone. Zobacz, jakie przepisy na słodki początek dnia przygotował Sebastian Olma.

 Naleśniki z borówkami, kwaśną śmietaną i jesiennymi owocami na styl amerykański

Składniki na ciasto na naleśniki

  • 8 jaj
  • 8 łyżeczek cukru
  • 200 g mąki pszennej
  • łyżka proszku do pieczenia
  • łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju
  • 500 g borówek

Sposób przygotowania naleśników

Oddziel żółtka od białek, białka ubij na sztywną masę za pomocą rózgi. Do żółtek dodaj cukier i utrzyj na jednolitą masę, następnie dodaj mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sól i olej. 

Do masy dodaj ubite białka oraz posiekane borówki i delikatnie mieszaj tak, aby piana z białek nie opadła. Rozgrzej patelnie teflonową, posmaruj olejem i nałóż małe naleśniki. 

Smaż na małym ogniu z każdej strony aż same urosną. Po usmażeniu przełóż na papierowy ręcznik.

Składniki nadzienia do naleśników

  • 250 ml śmietany 18%
  • Łyżka cukru pudru
  • 2 gruszki
  • 2 jabłka
  • 3 śliwki
  • 100 g konfitury z dzikiej róży
  • 100 g konfitury z derenia

Na gotowego naleśnika ułóż łyżkę kwaśnej śmietany, posyp cukrem pudrem i ułóż jesienne owoce.

Jajka na tostach ze szpinakiem i gotowanym na parze indykiem

Składniki na jajka na tostach ze szpinakiem

  • 200 g filetu z indyka
  • Sól i pieprz
  • pęczek świeżego tymianku
  • chleb tostowy
  • 50 g masła
  • 500 g świeżego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g parmezanu
  • 2 cytryny
  • 100 ml octu winnego
  • 6 jajek
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 20 g nasion słonecznika

Sposób przygotowania jajek na tostach ze szpinakiem

Filet z indyka dopraw solą, pieprzem mielony i tymiankiem. Ugotuj na parze przez 20 minut, następnie potnij wzdłuż na cienkie plastry.

Chleb tostowy podgrzej na suchej patelni lub tosterze, dodaj niego podduszony na maślę szpinak z czosnkiem i parmezanem a następnie dopraw do smaku szczyptą soli i sokiem z cytryny.

Do rondelka z lekko gotującą się wodą i octem biały wrzuć jajka na około 5/6 minut tak aby białko się ścięło a żółtko pozostało płynne.

Na tost z podduszonym szpinakiem ułóż plasterek pomidora, następnie dodaj plastry pociętego indyka i na wierzch ułóż ugotowane jajko poche. Jajko polej oliwą z oliwek i posyp prażonym słonecznikiem

Mini quiche ze szpinakiem, porem i prażonym bekonem

Składniki na ciasto na quiche

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 2 żółtka
  • 100 ml mleka
  • łyżka soli

Sposób przygotowania quiche 

Do przesianej mąki pszennej dodaj pokrojone w kostkę masło, sól i żółtka. Całość zacznij gnieść za pomocą dłoni, dodaj mleko i dokładnie wyrób do jednolitej konsystencji. 

Ciasto owiń w folię i wstaw do lodówki na 1h. Następnie wyjmij i rozwałkuj, nałóż cienką warstwę ciasta na formę do pieczenia i wstaw do piekarnika na 15 minut do temp. 195 st. C.

  • 250 g boczku wędzonego
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 2 pory
  • łyżeczka soli
  • 0,5 l śmietanki 36%
  • natka pietruszki
  • 200 g suszonych pomidorów
  • świeże zioła

Wędzono parzony boczek potnij na cienkie paski, podsmaż na patelni z czosnkiem i posiekaną w paski cebulą. Dodaj następnie posiekany por i sól, duś na małym ogniu aż por zmięknie. Dodaj słodką śmietanę i gotuj aż powstanie sos na koniec dopraw do smaku solą, pieprzem i dodaj posiekaną natką pietruszki i kawałki suszonych pomidorków.

Gotową masę włóż w wypieczone spody ciasta, wstaw do piekarnika na 15 minut do temp. 160 st. C. Wyjmij, udekoruj świeżymi ziołami i polej oliwa z oliwek.

Gofry czekoladowe z bitą śmietaną, owocami i kasztanami

Składniki na ciasto na gofry

  • 250 g mąki pszennej
  • 220 ml mleka
  • łyżka proszku do pieczenia
  • łyżka cukru
  • 100 g masła klarowanego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki kakao
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • 0,5 l śmietanki 36%
  • 150 g cukru pudru
  • świeże owoce
  • 200 g kasztanów jadalnych
  • mięta

Sposób przygotowania gofrów 

W misce wymieszaj wszystkie suche składniki (mąkę, proszek, sól, cukier). Następnie dodaj mleko i jajka, kakao i mieszaj, aż masa będzie jednolita, wlewaj stopniowo klarowane masło i na koniec dodaj posiekaną czekoladę. 

Rozgrzej maszynkę do gofrów, posmaruj za pomocą pędzla lekko olejem i wlej ciasto, smaż około 5-6 minut aż ciasto będzie złoto brązowe. Zdejmij i przełóż na kratkę aby wystygło.

Śmietanę ubij za pomocą rózgi kuchennej w metalowej misce z dodatkiem cukru pudru, aż będzie sztywna.

Świeże owoce dokładnie umyj, osusz i potnij na mniejsze kawałki. Na gotowych gofrach ułóż warstwę bitej śmietany, następnie ułóż kawałki owoców. Kasztany jadalne potnij na mniejsze kawałki lub zostaw w całości i zetrzyj za pomocą tarki na wierzch gofrów, udekoruj małym liśćmi mięty.

Zobacz też:

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

Popisowe placki ziemniaczane. Sprawdź ulubione przepisy Sebastiana Olmy

Sezon na gruszki w pełni. Poznaj owocową tartę według przepisu naszego widza Jacka Kozaka 

Pączki serowe, drożdżowe knysze i boczniaki. Przepisy Andrzeja Polana

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

Źródło: Sebastian Olma |
Co sądzisz o tym artykule?
82
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0