Najlepszy na świecie włoski szef kuchni w Dzień Dobry TVN! Sprawdź niezwykłe przepisy Enrico Derflinghera

Trwa Światowy Tydzień Kuchni Włoskiej. Z tej okazji - specjalnie na pokaz w naszym studiu - przyjechał najlepszy kucharz na świecie, Enrico Derflingher. Restauracje, którymi kierował w Rzymie i Florencji, zdobywały gwiazdki Michelin. Jako 26-latek został jedynym włoskim szefem kuchni dla angielskiej rodziny królewskiej - gotował m.in. dla królowej Elżbiety II i księżnej Diany. Dla nas przyrządzi Crema al Limone oraz Risotto Regina Vittoria.

Crema al Limone

Składniki na Crema al Limone dla 4 osób

  • śmietana 35% 125 g
  • pół cytryny
  • 65 g cukru
  • masło 40 g
  • mąka 40 g
  • białko

Sposób przygotowania Crema al Limone

1. Wymieszaj składniki, białko dodając na końcu.

2. Odstaw do lodówki.

3. Wymieszaj śmietanę, cukier, skórkę z cytryny i podgrzej do 80 st. C.

4. Ostudź do 55 st. C , dodaj sok z cytryny, podgrzej wszystko do 45 st. C i przecedź przez sito.

5. Włóż do misek i wstaw do lodówki.

6. Za pomocą papieru silikonowego rozprowadź mieszankę płytek nadając jej okrągły kształt. Piecz w piekarniku w temperaturze 180 st. C przez 3 - 4 minuty.

7. Wyjmij z piekarnika i ułóż na falistej blasze do pieczenia na śmietanę cytrynową, połóż sos.

Pola Namysł/Dzień Dobry TVN

Risotto Regina Vittoria

Składniki na Risotto Regina Vittoria dla 4-5 osób:

  • 350 g ryżu Carnaroli Campo dell 'Oste
  • 10/12 sycylijskich czerwonych krewetek 2/3
  • 35 g masła
  • 35 g 24-miesięcznego Grana Padano lub 24-miesięcznego Parmigiano Reggiano
  • 1 szklanka wina musującego na początku i ½ szklanki na końcu do kremowania
  • tymianek i koper włoski
  • olej i cebula do smaku
  • bulion rybny do przygotowania ze skorupki krewetek, cebuli, selera i marchwi, pomidorów itp.

Sposób przygotowania risotto Regina Vittoria

  1. Susz cebulę w rondelku po pokrojeniu i podsmaż na maśle i oliwie, dodaj ryż. Dobrze upraż, zmiksuj z winem musującym, a następnie dodaj bulion rybny i zacznij gotować przez około 15 minut.
  2. Na początku gotowania dodaj 2/3 obranych czerwonych krewetek i pozostałą połowę ugotowanego ryżu.
  3. Na koniec wymieszaj z masłem, parmezanem, oliwą z oliwek i świeżymi ziołami oraz małą szklanką wina musującego.

Pola Namysł/Dzień Dobry TVN

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

Zobacz też:

Bruschetta, frittata i tortilla według Cristiny Catese

Krem zabajony, pasta, risotto, parmigiana – dania włoskie, szybkie i łatwe

Makaron po włosku – poznaj najlepsze przepisy na włoskie makarony

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

Autor: Luiza Bebłot

Źródło: Enrico Derflingher

podziel się:

Pozostałe wiadomości