Crema al Limone
Składniki na Crema al Limone dla 4 osób
- śmietana 35% 125 g
- pół cytryny
- 65 g cukru
- masło 40 g
- mąka 40 g
- białko
Sposób przygotowania Crema al Limone
1. Wymieszaj składniki, białko dodając na końcu.
2. Odstaw do lodówki.
3. Wymieszaj śmietanę, cukier, skórkę z cytryny i podgrzej do 80 st. C.
4. Ostudź do 55 st. C , dodaj sok z cytryny, podgrzej wszystko do 45 st. C i przecedź przez sito.
5. Włóż do misek i wstaw do lodówki.
6. Za pomocą papieru silikonowego rozprowadź mieszankę płytek nadając jej okrągły kształt. Piecz w piekarniku w temperaturze 180 st. C przez 3 - 4 minuty.
7. Wyjmij z piekarnika i ułóż na falistej blasze do pieczenia na śmietanę cytrynową, połóż sos.
Pola Namysł/Dzień Dobry TVN
Risotto Regina Vittoria
Składniki na Risotto Regina Vittoria dla 4-5 osób:
- 350 g ryżu Carnaroli Campo dell 'Oste
- 10/12 sycylijskich czerwonych krewetek 2/3
- 35 g masła
- 35 g 24-miesięcznego Grana Padano lub 24-miesięcznego Parmigiano Reggiano
- 1 szklanka wina musującego na początku i ½ szklanki na końcu do kremowania
- tymianek i koper włoski
- olej i cebula do smaku
- bulion rybny do przygotowania ze skorupki krewetek, cebuli, selera i marchwi, pomidorów itp.
Sposób przygotowania risotto Regina Vittoria
- Susz cebulę w rondelku po pokrojeniu i podsmaż na maśle i oliwie, dodaj ryż. Dobrze upraż, zmiksuj z winem musującym, a następnie dodaj bulion rybny i zacznij gotować przez około 15 minut.
- Na początku gotowania dodaj 2/3 obranych czerwonych krewetek i pozostałą połowę ugotowanego ryżu.
- Na koniec wymieszaj z masłem, parmezanem, oliwą z oliwek i świeżymi ziołami oraz małą szklanką wina musującego.
Pola Namysł/Dzień Dobry TVN
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.
Zobacz też:
Bruschetta, frittata i tortilla według Cristiny Catese
Krem zabajony, pasta, risotto, parmigiana – dania włoskie, szybkie i łatwe
Makaron po włosku – poznaj najlepsze przepisy na włoskie makarony
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Autor: Luiza Bebłot
Źródło: Enrico Derflingher