Ogórkowa z kaszą
Składniki:
- 6 podudzi z kurczaka
 - listek laurowy
 - 2-3 ziela angielskie
 - 1 marchewka
 - kawałek selera
 - korzeń pietruszki
 - 2 ziemniaki
 - 100 g kaszy jęczmiennej mazurskiej
 - 8-10 ogórków kiszonych
 - woda z ogórków kiszonych
 - 150 g śmietany 18 proc.
 - pęczek koperku
 - sól i pieprz
 
Sposób przygotowania:
Podudzia kurczaka zalać 3 litrami wody i gotować 1,5 godziny na wolnym ogniu. Dodać włoszczyznę startą na grubych oczkach i ziemniaki pokrojone w kostkę. Po kilku minutach dosypać kaszę. Gdy warzywa i kasza będą już miękkie dodać ogórki pokrojone w plasterki. Gotować 10 minut i sprawdzić czy zupa jest odpowiednio kwaśna, jeśli nie - dolać wody z ogórków. Śmietanę wymieszać z chochelką zupy, przyprawić solą i zabielić zupę. Gotować chwilę, doprawić solą i pieprzem. Do wyłączonej zupy dodać posiekany koperek.
Zupa ogórkowa | Fot. Tomasz Urbanek/East News
Placki ziemniaczane z kiszoną kapustą
Składniki:
- 1 kg mączystych ziemniaków typ C
 - 1 cebula
 - 400 g kiszonej kapusty
 - 3-4 łyżki maki pszennej
 - 1 łyżka mąki ziemniaczanej
 - 1 jajko
 - sól i pieprz
 - masło klarowane do smażenia
 
Sposób przygotowania:
Około 800 g ziemniaków i cebulę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, pozostałe na drobnych. Przełożyć na sito i odcisnąć nadmiar wody. Kiszoną kapustę pokroić i dodać do ziemniaków, wymieszać. Dodać obie mąki, jajko, przyprawić i wymieszać. Na patelni rozpuścić klarowane masło i smażyć placki.
Placki ziemniaczane z kiszoną kapustą | Fot. Tomasz Urbanek/East News
Pikantna surówka z kiszonej kapusty
Składniki:
- 1 ząbek czosnku
 - mała papryczka chilli
 - kawałek imbiru wielkości orzecha włoskiego
 - 3 łyżki oleju
 - 2 łyżki cukru
 - sól i pieprz
 - 600-700 g kiszonej kapusty
 - 1 pęczek cebuli dymki
 - sól i pieprz
 
Sposób przygotowania:
Czosnek, chilli, imbir, olej i cukier zmiksować blenderem na pastę. Kapustę pokroić, dymkę posiekać. Wszystkie składniki wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z plackami ziemniaczanymi z przepisu powyżej.
Zobacz także: Czy kapusta kiszona jest zdrowa? Jakie posiada wartości odżywcze i właściwości lecznicze?
Sałatka z ogórków kiszonych
Składniki:
- 300 g ogórków kiszonych
 - 1 cebula szalotka
 - 1 jabłko
 - pieprz
 - Sos:
 - 1 łyżka musztardy
 - 1 łyżka oleju
 - 1 łyżeczka miodu
 
Sposób przygotowania:
Ogórki pokroić na plasterki, szalotkę w piórka, jabłko w zapałki. Składniki sosu wymieszać ze sobą i wszystko razem połączyć. Doprawić do smaku pieprzem. Podawać z plackami ziemniaczanymi.
Sałatka z ogórków kiszonych | Fot. Tomasz Urbanek/East News
Żeberka w kiszonej kapuście
Składniki:
- 1,5 kg żeberek wieprzowych
 - olej do smażenia
 - 1 cebula
 - 2 ząbki czosnku
 - 1 marchewka
 - 1 kg kiszonej kapusty
 - 200 g przecieru pomidorowego
 - 1 łyżka czerwonej słodkiej papryki
 - 1 liść laurowy
 - 2 ziarenka ziela angielskiego
 - sól i pieprz
 
Sposób przygotowania:
Żeberka pokroić na mniejsze kawałki i obsmażyć na patelni z mocno rozgrzanym olejem. Żeberka ułożyć w naczyniu do zapiekania. Na tej samej patelni podsmażyć posiekaną w kostkę cebulę, czosnek i startą na tarce marchewkę. Następnie dodać pokrojoną kiszoną kapustę. Podsmażyć całość, dodać przyprawy i przecier pomidorowy. Całość dusić około 20 minut i przełożyć na żeberka. Wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni C na 2-2,5 godziny.
Żeberka w kiszonej kapuście | Fot. Tomasz Urbanek/East News
>>> Zobacz też:
- Jabłka w cieście. Jak zrobić je idealnie?
 - Ziemniaki, pyry, kartofle. Smażone, pieczone, w sałatce i zupie
 - Andrzej Polan i jego pomysły na podwieczorek
 
Autor: Jola Marat
Źródło zdjęcia głównego: Dzien Dobry TVN