Wiadomość

Kiszonki są pyszne, bardzo zdrowe i idealne na początek wiosny, zwłaszcza kiedy potrzebujemy dużo energii i witamin w tej porze roku. Zobacz proste przepisy Piotra Kucharskiego z kiszonkami w roli głównej.

Zobacz: Primavera, czyli włoska wiosna według Cristiny Catese

Kiszona kapusta z żeberkami

Składniki:

  • 1 łyżka oleju
  • 600 g żeberek wieprzowych
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • garść rodzynek
  • sól i pieprz
  • majeranek

Sposób przygotowania:

Żeberka pokroić na mniejsze kawałki. Przyprawić solą i pieprzem. Obsmażyć z obu stron na rozgrzanym oleju. Zdjąć z patelni. Na tej samej patelni podsmażyć na maśle pokrojoną w kostkę cebulę. Pod koniec smażenia dodać przyprawy. Przesmażyć przez chwilę. Dodać kiszoną kapustę i dusić ją przez chwile razem. Dodać żeberka i rodzynki. Przyprawić pieprzem. Wymieszać i dusić pod przykryciem około 20 minut. Następnie przełożyć do naczynia do zapiekania. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i piec około 1,5 godziny.

Ogórkowa z soczewicą

Składniki:

  • 100 g wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 1 marchewka
  • kawałek selera
  • 1 mała pietruszka
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 1,5 litra wywaru drobiowego
  • 100 g zielonej soczewicy
  • 500 g kiszonych ogórków
  • zalewa z ogórków
  • sól i pieprz
  • koperek
  • kwaśna śmietana

Sposób przygotowania:

Boczek pokroić w kostkę i przesmażyć w garnku. Dodać masło i pokrojoną w kostkę cebulę. Smażyć przez chwilę. Dodać pokrojone w kostkę warzywa i przyprawy, całość razem smażyć przez około 10 minut. Zalać wywarem drobiowym, dodać soczewicę. Gotować na wolnym ogniu aż soczewica będzie miękka. Ogórki pokroić w półplasterki i dodać do zupy. Dodać tyle wody z ogórków, aby zupa była odpowiednio kwaśna. Gotować całość jeszcze 10-15 minut. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z kleksem śmietany, posypane koperkiem.

Jajko z kaszą i kiszonkami

Składniki:

  • 250 g kaszy mazurskiej
  • dymka
  • 4 jajka
  • masło
  • kimchi
  • kiszone rzodkiewki
  • kiszone pomidory
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Kaszę mazurską wypłukać pod bieżącą wodą. Przełożyć do garnka, zalać wodą, aby jej poziom był 1 cm powyżej kaszy. Dodać 0,5 łyżeczki soli i łyżkę masła, gotować na wolnym ogniu około 12 minut często mieszając. Wyłączyć, przykryć i odstawić żeby kasza doszła, pod koniec dodać posiekaną dymkę i wymieszać.

Jajka usmażyć na patelni żeby żółtko pozostało płynące.

Kaszę ułożyć w miseczce, obok ułożyć kiszonki, jajko dać na górę.

Więcej: 

Sernik z kwaśnymi gruszkami

Składniki:

Spód:

  • 200 g kruchych ciastek
  • 70 g masła

Masa serowa:

  • 800 g tłustego twarogu
  • 200 ml mleka
  • 100 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 5 jajek
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej

Kwaśne gruszki:

  • 6 dojrzałych gruszek
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka pasty miso

Sposób przygotowania:

Masło rozpuścić w rondelku. Ciasteczka zmiksować na proszek. Dodać masło i jeszcze raz zmiksować. Masę wysypać na tortownicę o średnicy 22 cm, wylepić nią spód. Wstawić do lodówki, na 20 minut, aby się schłodziła.

Twaróg razem z mlekiem, masłem, cukrem i mąką zmiksować blenderem, żeby wszystko się połączyło i nabrało kremowej konsystencji bez gródek, dodać jajka i krótko wymieszać. Masę przelać do formy na przygotowany spód.

Rozgrzać piekarnik do 160ºC.

Sernik wstawić do piekarnika i piec 1,5 godziny. Następnie wyłączyć piekarnik i zostawić sernik na godzinę do wystygnięcia w piekarniku.

Przed podaniem przygotować gruszki. Obrać i pokroić w kostkę gruszki. Na patelni rozgrzać masło z miodem i pastą miso. Dodać gruszki i gotować aż gruszki będą miękkie, ale nie będą się rozlatywać.

Więcej:

Zobacz film: Dlaczego warto jeść kiszonki? Źródło: Dzień Dobry TVN

Co sądzisz o tym artykule?
4
0
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0