Przepisy kulinarne

Czarny makaron z tuńczykiem w roli głównej! Poznaj 3 proste przepisy 

Jak przygotować czarny makaron ze szpinakiem tuńczykiem i cebulką? A jak zrobić sałatkę  z fasolką szparagową, szpinakiem i tuńczykiem? Poznajcie proste i pyszne przepisy z tuńczykiem w roli głównej.

Czarny makaron ze szpinakiem tuńczykiem i cebulką

SKŁADNIKI:

  • 150 g czarnego makaronu spaghetti
  • 2 garści pomidorków koktajlowych
  • 300 g świeżego szpinaku baby
  • 1 puszka tuńczyka Rio Mare w oliwie z oliwek
  • 1 ząbek czosnku

PRZYGOTOWANIE:

Makaron ugotuj wg instrukcji na opakowaniu.

Pomidorki przekrój na połówki. Szpinak umyj. Czosnek posiekaj, przysmaż na oliwie, dodaj szpinak, a gdy ten zmniejszy swą objętość dodaj pomidorki, tuńczyka i makaron, całość smaż 2 minuty. Podawaj od razu

Potrawka warzywna z tuńczykiem

SKŁADNIKI:

  • 4 małe ziemniaki
  • 2 cukinie
  • 2 czerwone papryki
  • 1 czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 puszka tuńczyka Rio Mare w oliwie z oliwek
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • pół łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 duża szczypta wędzonej papryki
  • 400 ml passaty pomidorowej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE:

Ziemniaki obierz, pokrój w grubą kostkę wrzuć do osolonej wody i ugotuj.

Paprykę, cukinię umyj i pokrój w kostkę. Cebulę pokrój w piórka, czosnek posiekaj.

Czosnek i cebulę przysmaż na oliwie, dodaj papryki w proszku: słodką, ostrą, wędzoną.

Po chwili dodaj świeżą paprykę, po paru minutach cukinię. Smaż aż warzyw będą al dente, wtedy dodaj ziemniaki i pasattę, zagotuj. Dodaj duże kawałki tuńczyka, wymieszaj, dopraw do smaku, podawaj z posiekaną natką pietruszki.

Sałatka z fasolką szparagową, szpinakiem i tuńczykiem

SKŁADNIKI:

  • 150 g fasolki szparagowej
  • 8 zielonych szparagów
  • 2 garści świeżego szpinaku baby
  • 2 łyżki orzeszków piniowych
  • 1 puszka tuńczyka Rio Mare w oliwie z oliwek
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 1 duży upieczony burak

Dressing:

  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka siekanego koperku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
  • szczypta pieprzu

PRZYGOTOWANIE:

Warzywa umyj, fasolkę i szparagi ugotuj al dente.

Do dużej miski przełóż szpinak. Rzodkiewkę pokrój w plasterki, buraka w kostkę, wrzuć do miski. Dodaj pokrojone na duże kawałki szparagi i fasolkę. Dodaj duże kawałki tuńczyka

Orzeszki piniowe podpraż na patelni.

Składniki dresingu wymieszaj (najlepiej wlej wszystko do słoika, zakręć i mocno potrząśnij).

Sałatkę polej sosem, posyp orzeszkami.


Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
19
0
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0