Primavera, czyli włoska wiosna według Cristiny Catese

Catrina Catese przygotowała w studiu Dzień Dobry TVN wyjątkowe włoskie dania! Ingannapreti (tortellini bez nadzienia), krem warzywny ze szparagów i biscottini facili (kocie języki).

Zobacz też: Potrawy Darii Ładochy - do 25 złotych

Ingannapreti z sosem ze świeżego groszku:

Makaron:

  • 400 g mąki typu 00
  • 4 jajka

Sos:

  • 400 g świeżego groszku
  • 300 ml wody
  • 20 g dymki
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • 60 g guanciale (mięso wieprzowe z części policzkowej świni)
  • sól
  • ser parmigiano reggiano

Makaron: Usypujemy górkę z mąki na blat roboczy. W środek wbijamy jajka. Za pomocą widelca rozbijamy je delikatnie, dodając co chwilę mąkę. Następnie ugniatamy ciasto rękoma, aż będzie gładkie i elastyczne. Zakrywamy je folią i odstawiamy na bok na 30 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto i wycinamy paski i tworzymy kwadraty tej samej wielkości i formujemy „uszka”. Przekładamy makaron na ściereczkę posypaną drobiną mąki żeby się troszkę podsuszył.

Sos: Groszek oczyszczamy, myjemy i blanszujemy. Do zblanszowanego groszku dolewamy 200 ml wody i blendujemy aż będzie kremowy. Cebulę siekamy i dajemy na patelnię z oliwą razem z guanciale. Podsmażamy na średnim ogniu, dodajemy krem z groszku i dolewamy jeszcze 100 ml wody. Uważajmy z solą, ponieważ używamy słonego guanciale. Gotujemy ingannapreti I kiedy będzie gotowy dodajemy krem z groszku i bekon, całość mieszamy. Dekorujemy makaron chrupiącymi plastrami guanciale i Parmigiano Reggiano.

Fot. Kamil Piklikiewicz / EastNews

Więcej: Prawdziwe włoskie pesto. Przepis w 5 minut! >>>

Zupa krem ze szparagów

  • 500 g szparagów
  • 1 marchewka
  • seler
  • 1/2 cebuli
  • 2 ziemniaki
  • 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • 1 l wody
  • 1 paczka ciasta francuskiego
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mleka
  • sól, pieprz,
  • mięta

Sposób przygotowania:

Obieramy szparagi, łamiemy w połowie i kroimy w cienkie plasterki. Obieramy ziemniaki, marchew, seler, cebulę i kroimy w kostkę. Szparagi umieszczamy w garnku z pokrojonymi warzywami. Dolewamy wodę i gotujemy całość przez 30 minut. Gdy warzywa są ugotowane, blendujemy całość i dodajemy sól, pieprz oraz oliwę z oliwek. Wlewamy nasz krem szparagowy do form do pieczenia. Pokrywamy formy ciastem francuskim. Wierzch ciasta smarujemy wymieszanym żółtkiem z mlekiem, aby się zarumienił i zezłocił. Zapiekamy całość w temperaturze 180 – 200 stopni przez 10 minut. Podajemy na ciepło z liśćmi mięty.

Fot. Kamil Piklikiewicz / EastNews

Więcej:

Kocie języki

  • 100 g mąki 00
  • 100 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 4 jajka

Zmieszaj masło z cukrem, aż masa będzie zupełnie kremowa. Bardzo wolno dodaj mąkę i jajka - jeden do jednego. Kiedy masa jest dokładnie wymieszana, włóż ciasto do torebki i zacznij formować malutkie języczki na blaszce do pieczenia pokrytej papierem do pieczenia. Wsadź je do nagrzanego wcześniej do 200 stopni Celsjusza piekarnika na 7-8 minut. Gotowe!

Więcej:

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości