Zobacz też: Potrawy Darii Ładochy - do 25 złotych
Ingannapreti z sosem ze świeżego groszku:
Makaron:
- 400 g mąki typu 00
- 4 jajka
Sos:
- 400 g świeżego groszku
- 300 ml wody
- 20 g dymki
- oliwa z oliwek extra vergine
- 60 g guanciale (mięso wieprzowe z części policzkowej świni)
- sól
- ser parmigiano reggiano
Makaron: Usypujemy górkę z mąki na blat roboczy. W środek wbijamy jajka. Za pomocą widelca rozbijamy je delikatnie, dodając co chwilę mąkę. Następnie ugniatamy ciasto rękoma, aż będzie gładkie i elastyczne. Zakrywamy je folią i odstawiamy na bok na 30 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto i wycinamy paski i tworzymy kwadraty tej samej wielkości i formujemy „uszka”. Przekładamy makaron na ściereczkę posypaną drobiną mąki żeby się troszkę podsuszył.
Sos: Groszek oczyszczamy, myjemy i blanszujemy. Do zblanszowanego groszku dolewamy 200 ml wody i blendujemy aż będzie kremowy. Cebulę siekamy i dajemy na patelnię z oliwą razem z guanciale. Podsmażamy na średnim ogniu, dodajemy krem z groszku i dolewamy jeszcze 100 ml wody. Uważajmy z solą, ponieważ używamy słonego guanciale. Gotujemy ingannapreti I kiedy będzie gotowy dodajemy krem z groszku i bekon, całość mieszamy. Dekorujemy makaron chrupiącymi plastrami guanciale i Parmigiano Reggiano.
Fot. Kamil Piklikiewicz / EastNews
Więcej: Prawdziwe włoskie pesto. Przepis w 5 minut! >>>
Zupa krem ze szparagów
- 500 g szparagów
- 1 marchewka
- seler
- 1/2 cebuli
- 2 ziemniaki
- 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- 1 l wody
- 1 paczka ciasta francuskiego
- 1 żółtko
- 1 łyżka mleka
- sól, pieprz,
- mięta
Sposób przygotowania:
Obieramy szparagi, łamiemy w połowie i kroimy w cienkie plasterki. Obieramy ziemniaki, marchew, seler, cebulę i kroimy w kostkę. Szparagi umieszczamy w garnku z pokrojonymi warzywami. Dolewamy wodę i gotujemy całość przez 30 minut. Gdy warzywa są ugotowane, blendujemy całość i dodajemy sól, pieprz oraz oliwę z oliwek. Wlewamy nasz krem szparagowy do form do pieczenia. Pokrywamy formy ciastem francuskim. Wierzch ciasta smarujemy wymieszanym żółtkiem z mlekiem, aby się zarumienił i zezłocił. Zapiekamy całość w temperaturze 180 – 200 stopni przez 10 minut. Podajemy na ciepło z liśćmi mięty.
Fot. Kamil Piklikiewicz / EastNews
Więcej:
- Fit słodycze - jak zrobić tartę z awokado? >>>
- Minitarty z białej czekolady i brownie z pistacjami >>>
- Tarta cytrynowa >>>
Kocie języki
- 100 g mąki 00
- 100 g masła
- 100 g cukru pudru
- 4 jajka
Zmieszaj masło z cukrem, aż masa będzie zupełnie kremowa. Bardzo wolno dodaj mąkę i jajka - jeden do jednego. Kiedy masa jest dokładnie wymieszana, włóż ciasto do torebki i zacznij formować malutkie języczki na blaszce do pieczenia pokrytej papierem do pieczenia. Wsadź je do nagrzanego wcześniej do 200 stopni Celsjusza piekarnika na 7-8 minut. Gotowe!
Więcej:
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN