Budyń waniliowy obowiązkowo z malinami i jeżynami
Składniki:
- 500 ml mleka
- 80 g cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 żółtka
- szczypta soli
- 50 g masła
- cukier wanilinowy
Przygotowanie:
Szklankę mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem wanilinowym. Do pozostałego mleka dodajemy żółtka, mąkę ziemniaczaną, szczyptę soli. Kiedy mleko nam się zagotuje dodajemy to drugie zmiksowane mleko, mieszamy do momentu aż budyń będzie bomblować, co w znaczeniu prostszym zacznie się gotować i będą tworzyć się bąble. Na koniec, żeby nasz budyń był niczym aksamitny krem dodajemy masło, mieszamy.
- 2 op. biszkoptów
- 300 g mrożonej maliny
- 300 g mrożonej jeżyny
- 2-3 łyżki cukru
- 1 szkl woda
Wodę zagotowujemy z cukrem, do wrzącej wrzucamy jeżyny i po chwili maliny, odstawiamy i studzimy. W ostudzonym kompocie malinowym maczamy biszkopty. Budyń gorący wylewamy w tortownicy małymi partiami, przekładamy nasączonymi biszkoptami, znowu ta sama kolejność, niczym włoski deser. Wierzch polewamy ostatnią porcją budyniu. Wszystko wstawiamy do lodówki do stężenia. A kiedy tak się stanie podajemy niczym piękny tort, dekorujemy malinami z kompotu.
Jabłka i ciasto w środku
składniki:
- 350 g mąki
- 1 kg jabłek
- 4 jaja
- 350 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
- 150 g cukru pudru
- 1 cukier wanilinowy
- proszek do pieczenia
- 100 ml oleju np. słonecznikowego
- szczypta soli
Przygotowanie:
Jajka ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym, mąkę mieszamy z proszkiem i szczyptą soli. Do ubitych jajek dodajemy mleko i olej, dokładnie mieszamy i dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem i solą. Jabłka kroimy w plastry, najlepiej bardzo cienkie za pomocą szatkownicy, mieszamy z cynamonem. Połowę jabłek wykładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem, następnie wylewamy ciasto i na wierzch wykładamy pozostałe jabłka. Zupełnie odwrotna sytuacja jak w klasycznej szarlotce. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika, pieczemy w temperaturze 180 stopni około 40 minut.
Makaron z wczoraj z brokułami, papryką i serem
Składniki:
- makaron z wczoraj albo paczka nowego najlepiej grube nitki
- 6 jajek
- 100 ml śmietanki 36%
- 1 brokuł
- szczypiorek
- koperek
- 1 papryka
- 200 g sera gouda tartego do makaronu
- 100 g sera cheddar do brokułu
Przygotowanie:
Makaron ugotowany i zimny łączymy z tartym serem. Dodajemy pieprz, trochę soli i wszystko mieszamy. Taka prosta historia trafia następnie na blaszkę wysmarowaną olejem i wypiekamy w piekarniku do momentu aż nam się delikatnie przyrumieni. Brokuły sparzony w wodzie z dodatkiem soli i cukru kroimy w plastry grubsze. Jajka miksujemy ze śmietanką dodajemy ser cheddar lub inny jeśli cheddara nie mamy, następnie paprykę pokrojoną w kostkę, szczypiorek, koperek. Doprawiamy gałką muszkatołową, pieprzem i solą. Na podpieczony makaron wylewamy jajka z pozostałymi składnikami, na wierzchu układamy brokuły i wstawiamy ponownie do pieczenia, temp. 160 stopni około 20 minut.
Zobacz też:
- W kuchni DDTVN polskie potrawy, którymi możemy się pochwalić!
- W kuchni Dzień dobry TVN: twarożek w roli głównej
- W kuchni DDTVN: Andrzej Polan i dary jesieni
Autor: Magdalena Gudowska