Andrzej Polan i jego pomysły na podwieczorek

W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował dania, które będą wprost idealne na podwieczorek. Co powiecie na budyń waniliowy z malinami? Czy Wam też ten przepis przypomina czasy dzieciństwa?

Budyń waniliowy obowiązkowo z malinami i jeżynami

Składniki:

  • 500 ml mleka
  • 80 g cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 żółtka
  • szczypta soli
  • 50 g masła
  • cukier wanilinowy

Przygotowanie:

Szklankę mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem wanilinowym. Do pozostałego mleka dodajemy żółtka, mąkę ziemniaczaną, szczyptę soli. Kiedy mleko nam się zagotuje dodajemy to drugie zmiksowane mleko, mieszamy do momentu aż budyń będzie bomblować, co w znaczeniu prostszym zacznie się gotować i będą tworzyć się bąble. Na koniec, żeby nasz budyń był niczym aksamitny krem dodajemy masło, mieszamy.

  • 2 op. biszkoptów
  • 300 g mrożonej maliny
  • 300 g mrożonej jeżyny
  • 2-3 łyżki cukru
  • 1 szkl woda

Wodę zagotowujemy z cukrem, do wrzącej wrzucamy jeżyny i po chwili maliny, odstawiamy i studzimy. W ostudzonym kompocie malinowym maczamy biszkopty. Budyń gorący wylewamy w tortownicy małymi partiami, przekładamy nasączonymi biszkoptami, znowu ta sama kolejność, niczym włoski deser. Wierzch polewamy ostatnią porcją budyniu. Wszystko wstawiamy do lodówki do stężenia. A kiedy tak się stanie podajemy niczym piękny tort, dekorujemy malinami z kompotu.

Jabłka i ciasto w środku

składniki:

  • 350 g mąki
  • 1 kg jabłek
  • 4 jaja
  • 350 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 150 g cukru pudru
  • 1 cukier wanilinowy
  • proszek do pieczenia
  • 100 ml oleju np. słonecznikowego
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Jajka ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym, mąkę mieszamy z proszkiem i szczyptą soli. Do ubitych jajek dodajemy mleko i olej, dokładnie mieszamy i dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem i solą. Jabłka kroimy w plastry, najlepiej bardzo cienkie za pomocą szatkownicy, mieszamy z cynamonem. Połowę jabłek wykładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem, następnie wylewamy ciasto i na wierzch wykładamy pozostałe jabłka. Zupełnie odwrotna sytuacja jak w klasycznej szarlotce. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika, pieczemy w temperaturze 180 stopni około 40 minut.

Makaron z wczoraj z brokułami, papryką i serem

Składniki:

  • makaron z wczoraj albo paczka nowego najlepiej grube nitki
  • 6 jajek
  • 100 ml śmietanki 36%
  • 1 brokuł
  • szczypiorek
  • koperek
  • 1 papryka
  • 200 g sera gouda tartego do makaronu
  • 100 g sera cheddar do brokułu

Przygotowanie:

Makaron ugotowany i zimny łączymy z tartym serem. Dodajemy pieprz, trochę soli i wszystko mieszamy. Taka prosta historia trafia następnie na blaszkę wysmarowaną olejem i wypiekamy w piekarniku do momentu aż nam się delikatnie przyrumieni. Brokuły sparzony w wodzie z dodatkiem soli i cukru kroimy w plastry grubsze. Jajka miksujemy ze śmietanką dodajemy ser cheddar lub inny jeśli cheddara nie mamy, następnie paprykę pokrojoną w kostkę, szczypiorek, koperek. Doprawiamy gałką muszkatołową, pieprzem i solą. Na podpieczony makaron wylewamy jajka z pozostałymi składnikami, na wierzchu układamy brokuły i wstawiamy ponownie do pieczenia, temp. 160 stopni około 20 minut.

Zobacz też:

Autor: Magdalena Gudowska

podziel się:

Pozostałe wiadomości