Obwarzanki krakowskie z majonezem z palonego masła, śledź bałtycki, kiszone warzywa
Składniki:
- 4 obwarzanki krakowskie
- masło klarowane
- Obwarzanki, przekrawamy, przesmażamy na złoty kolor na maśle.
- 2 żółtka
- sok z cytryny
- 200 g masła
- 150 ml oleju rzepakowego
- sól
Przygotowanie:
Masło rozpuszczamy i palimy do momentu aż będzie miało ciemniejszy kolor. Zdejmujemy z palnika i gasimy jego wysoką temperaturę olejem. Żółtko roztrzepujemy z sokiem z cytryny blenderem i powoli dodajemy masło z olejem, doprawiamy solą i gotowe.
- 200 g kapusty z Charsznicy
- czerwona papryka
- 1 garść jarmużu
- czerwona cebula
- koperek, szczypiorek
- 4 ogórki kiszone
- szklanka soku z kiszonej kapusty
Jarmuż siekamy drobno, paprykę kroimy w cienkie paski, podobnie ogórka kiszonego. Cebulę kroimy w cienkie plastry. Wszystko łączymy z kapustą kiszoną, koprem i szczypiorkiem. Doprawiamy sola, pieprzem czarnym, ewentualnie cukrem. Kilka kropel oleju mile widziane.
- śledź bałtycki
- cebula zielona
- olej
- sól
Cebulę siekamy drobno, posypujemy solą. Po chwili odciskamy, dodajemy olej. Zalewamy śledzia, posypanego wcześniej czarnym pieprzem.
Babka z Podlasia, suska sechlońska, boczek wędzony, szara reneta z chrzanem
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 1 l mleka
- 2 cebule
- 100 g suska sechlońska (wędzona śliwka)
- cząber, kminek, pieprz czarny, sól, gałka muszkatołowa
- 4 jajka
- 20 plastrów wędzonego boczku
- 4 szare renety
- 2 łyżki chrzanu
Przygotowanie:
Ziemniaki ścieramy na tarce o grubszym oczku, zalewamy zagotowanym gorącym mlekiem, odstawiamy na kilka minut. Odciskamy z nadmiaru mleka, do ziemniaków dodajemy przesmażoną cebulę, jajka, pociętą na połówki śliwkę wędzoną, przyprawy. Formę do babki wykładamy plastrami boczku, wykładamy masę ziemniaczaną i wstawiamy do pieczenia, temp. 180 stopni około 40 minut. Jabłka przesmażamy, miksujemy i łączymy z chrzanem. Doprawimy sokiem z cytryny.
Kołacz śląski z serem
Składniki:
- 500 g mąki
- 50 g drożdży
- 100 g cukru
- 1 szkl mleka
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 100 g masła
- 1 szt cukru wanilinowego
- szczypta soli
Przygotowanie:
Z mleka, drożdży łyżki cukru, mąki przygotowujemy rozczyn, po wyrośnięciu drożdży dodajemy jajko, żółtko, pozostałe składniki. Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia. Kiedy tylko ciasto wyrośnie dzielimy je na dwa, każdą rozwałkowujemy. Pierwszą wykładamy na blaszkę, nakłuwamy widelcem. Następnie wykładamy masę serową.
- 700 g twarogu niemielonego
- 150 ml śmietanka 36%
- 2 jajka
- 50 g masła
- 1 szt budyniu waniliowego
- 50 g rodzynek
- skórka pomarańczowa kandyzowana
- skórka z cytryny
- 1 cukier wanilinowy
- 100 g cukru
- sok z cytryny
- szczypta soli
Ser przeciskamy przez praskę do ziemniaków, dodajemy ubite z cukrem jajka, miękkie masło, rodzynki, cukier wanilinowy, budyń, sól, skórkę z cytryny skórkę kandyzowaną z pomarańczy. Mieszamy dokładnie i wykładamy na ciasto. Przykrywamy drugim ciastem, podobnie jak przy pierwszym, nakłuwamy widelcem. Smarujemy jajkiem.
- 250 g mąki
- 180 g cukru pudru
- cukier wanilinowy
- 1 żółtko
- 100 g masła
- 60 g margaryny
- szczypta soli
Z w/w składników zagniatamy ciasto, kciukiem urywamy małe kawałeczki i układamy na cieście. Kołacza pieczemy w temp. 180 stopni około 50 minut
Zobacz też:
- Kajzerki – Chajzerki w DDTVN
- W kuchni Dzień dobry TVN: twarożek w roli głównej
- Jaja w kuchni Andrzeja Polana
Autor: Magdalena Gudowska