Przepisy kulinarne

"Kapusta powinna mieć robaka". Jak idealnie ukisić kapustę i dlaczego nie warto dodawać marchewki?

Przepisy kulinarne

"Kapusta powinna mieć robaka". Jak idealnie ukisić kapustę i dlaczego nie warto dodawać marchewki?

Bartek Jędrzejak pojechał do Rybna Wielkiego, gdzie spotkał się z kobietami z koła gospodyń wiejskich. To właśnie te panie są mistrzyniami w kiszeniu kapusty. Recepturą przekazywaną z pokolenia na pokolenie podzieliły się z naszymi widzami. 

Do koła gospodyń wiejskich w Rybnie Wielkim należy pięć kobiet, trzy z nich spotkały się z Bartkiem Jędrzejakiem, któremu zdradziły recepturę na idealną kiszoną kapustę. Okazuje się, że najlepszy czas na kiszenie kapusty to wrzesień/październik. Więc to ostatni dzwonek!

Jaka kapusta do kiszenia jest najlepsza?

Rodzajów kapusty mamy naprawdę wiele. Do kiszenia szczególnie polecana jest jedna. Jaka?

Podstawą jest dobra kapusta, najlepiej bezpośrednio od producenta, rolnika, prosto z pola. A byłoby jeszcze lepiej, gdyby był w niej jakiś robak. Wtedy wiadomo, że nie jest pryskana, za to jest zdrowa. Jeśli chodzi o przetworzenie kapusty na zimę, to najlepsza jest ta jesienna kapusta – Kamienna Głowa

- wyjaśniła Monika Zawierowska-Srocka z koła gospodyń wiejskich.

 Przepis na idealną kiszoną kapustę

Pani Monika zdradziła przepis na idealną kapustę. Receptura jest przekazywana z pokolenia na pokolenie.

Do kiszenia trzeba włożyć bardzo dużo serca, ale przede wszystkim, jeśli mamy dobrą kapustę, dodajemy czosnek i zawsze - sól kamienna. To robi robotę i właściwie nic więcej nie trzeba dodawać. Taka kapusta jest zdrowa, ale nie powiedziałabym, że to jest prosty proces

- oznajmiła. 

Pani Monika przyznała, że proces fermentacji wymaga odpowiedniej temperatury i odpowiedniego ugniatania. 

Kapusta uwielbia dary Ziemi i tak naprawdę najlepiej, jeśli kapustę przygniatamy kamieniem

- dodała.

I tak panie z Rybna Wielkiego nie dały Bartkowi za wygraną. Musiał zakasać rękawy do pracy i razem z nimi szatkował kapustę. Przy okazji nasz dziennikarz wspomniał, że kobiety są mistrzyniami w kiszeniu kapusty, za którą dostają medale. W programie mogliśmy zobaczyć również starodawne szatkownice ich babć i prababć. Prezenterowi pogody maszyna z kołem szczególnie przypadła do gustu.

Jak ukisić kapustę?

Obecnie kapustę szatkuje się na zwykłych tarkach. Następnie przykrytą solą kamienną należy zostawić na 8 godzin. Według rodzinnego przepisu pani Moniki później trzeba część kapusty przerzucić do beczki, a następnie dodać kilka ząbków czosnku. Ubić. Dodać kolejną warstwę kapusta - czosnek. I tak na zmianę. Na koniec jeszcze raz wszystko dokładnie ubić. Tak przygotowana kapusta powinna przeleżeć przez 14 dni. Później można ją przełożyć do słoików. 

Dlaczego nie warto dodawać marchwi do kapusty?

Wiele osób dodaje do kapusty marchewkę. Okazuje się, że to poważny błąd, ponieważ marchew szybko psuje się i gnije. Dlatego zamiast warzywa, należy dodać czosnek, który konserwuje i jest naturalnym antybiotykiem. Ot, sekret na idealną kapustę - poznany!

Jak prawidłowo ugniatać kapustę? Zobacz w naszym materiale wideo.

Zobacz też:

Gulasz według Grzegorza Zawieruchy. Jakie są jego tajemne składniki?

Dania na poprawę nastroju. Pomysły Piotra Kucharskiego

Recyklingowa kuchnia Janka Kuronia. Poznaj sprawdzone przepisy

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

Co sądzisz o tym artykule?
119
13
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
1
30.10.2020
Kuba
Od 40 lat dodaję marchew i nigdy mi nie zgniła a kamienna głowa jest zbyt twarda po ukiszeniu