Caponata zapiekana
Składniki:
- 1 duży bakłażan
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 cukinia
- ½ pęczka selera naciowego
- 1 papryka
- 10 czarnych oliwek
- 1 puszka krojonych pomidorów
- pęczek bazylii
- ½ łyżeczki suszonego tymianku
- sól, pieprz, cukier
- oliwa z oliwek
- garść orzechów włoskich
Piekarnik rozgrzej do 170 st. C.
Na rozgrzanej oliwie z oliwek podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę, seler oraz czosnek. Wszystkie pozostałe warzywa pokrój w cienkie plastry. W misce wymieszaj 2 łyżki oliwy, tymianek, posiekaną bazylię oraz sól i pieprz. Dodaj pokrojone warzywa i całość dobrze wymieszaj.
Do żaroodpornego naczynia wlej pomidory, rozrzuć posiekane oliwki oraz orzechy. Układaj pionowo plastry warzyw, tak aby wyszła kolorowa zapiekanka.
Zapiekaj przez 40 minut. Serwuj z pesto lub/i parmezanem.
Zapiekanka chłopska
Składniki:
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 3 ząbki czosnku
- 300 g mrożonego groszku
- ok. 1 kg ziemniaków
- 700 – 800 g mielonego mięsa (wieprzowego lub wieprzowo-wołowego)
- 200 ml intensywnego w smaku bulionu z kurczaka
- 5 pieczarek
- 1/3 szklanki mleka
- 50 g masła i 3 łyżki oleju lub oliwy
- 40 g startego sera dziugas lub parmezanu
- 1 łyżka suszonego majeranku, płaska łyżeczka pieprzu ziołowego
- sól, pieprz
Na rozgrzanym oleju lub oliwie zeszklij cebulę. Następnie dodaj bulion, mielone mięso i obraną, pokrojoną w kostkę lub pół plastry marchewkę. Całość duś 40 – 50 minut, aż powstały sos będzie gęsty. Na ostatnie 3 minuty dodaj groszek, plastry pieczarek oraz majeranek i pieprz ziołowy.
Obrane ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, odcedź je i odparuj, po czym dokładnie je utłucz z dodatkiem masła i mleka. W naczyniu do zapiekania na dnie rozprowadź równomiernie masę mięsną, dopraw solą oraz pieprzem i przykryj ją tłuczonymi ziemniakami. Całość zapiekaj około 40 minut lub do zbrązowienia wierzchu zapiekanki.
Aby była bardziej pikantna, możesz do farszu dodać suszoną paprykę, koncentrat pomidorowy lub chili.
Gołąbki w węgierskim stylu
Składniki:
- główka dużej włoskiej kapusty
- 2 łyżki oleju
- 100 g boczku pokrojonego w kostkę
- 1 czubata łyżka kminku w ziarnach
- 2 cebule pokrojone w kostkę
- 3 ząbki czosnku drobno posiekane
- 200 g mielonej wołowiny
- 200 g mielonej wieprzowiny
- 1 szklanka ugotowanego ryżu
- 1 łyżka wędzonej papryki
- 1 czubata łyżka cząbru
- 1 jajko
- sól, pieprz
Sos:
- 20 g masła
- 1 mała pokrojona w drobną kostkę cebula
- 1 łyżka mąki
- ½ l soku pomidorowego
- sól, pieprz
- kwaśna gęsta śmietana do serwowania
Liście sałaty sparz na gorącej wodzie do miękkości. Na patelni rozgrzej olej, dodaj boczek i kiedy zacznie się rumienić wrzuć cebulę, kminek oraz czosnek i smaż mieszając 4 – 5 minut. Odstaw do ostygnięcia na 10 minut. Następnie połącz zawartość patelni połącz z mielonym mięsem oraz ryżem. Dopraw wędzoną papryką, cząbrem, solą i pieprzem. Wbij jajko i całość wyrabiaj rękoma przez kilka minut. Farsz gotowy.
Z liści kapusty wytnij główne włókno (możesz też zmiażdżyć je delikatnie płaską stroną tłuczka do mięsa). Na liściu układaj garść farszu i zawijaj. Gołąbki umieść w garnku, zalej je wodą lub bulionem na kilka cm wysokości i gotuj pod przykryciem 45 minut.
Pod koniec gotowania na patelni rozpuść masło i na małym gazie zeszklij cebulę. Dodaj łyżkę mąki i po minucie smażenia wlej sok pomidorowy. Doprowadź do wrzenia i wyłącz gaz. Dopraw solą i pieprzem. Serwuj z odrobiną śmietany i koperkiem.
Pulpeciki z ziemniaków i czerwonej kapusty z sosem chrzanowym
Składniki:
- łyżka oleju
- 1 mała posiekana w kostkę cebula
- 1 przetarty ząbek czosnku
- 10 zmiażdżonych ziaren kolendry
- 3 duże lub 4 średnie obrane i ugotowane ziemniaki w formie puree
- 200 g posiekanej drobno czerwonej kapusty
- łyżeczka pieprzu cayenne
- płaska łyżka mielonego kuminu
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Dressing:
- szklanka jogurtu
- 2 łyżki startego chrzanu
- łyżeczka kurkumy
- Sól, pieprz
Na rozgrzanym oleju zeszklij cebulę wraz z czosnkiem i ziarnami kolendry. Połącz wszystkie składniki i formuj pulpeciki o średnicy 2 cm. Smaż je na patelni przez 3 – 4 minuty przewracając co minutę.
W misce wymieszaj wszystkie składniki dressingu.
Sałatka coleslaw z dwóch rodzajów kapusty
Składniki:
- pół główki białej kapusty
- pół główki czerwonej kapusty
- 3 spore obrane marchewki
- 4 łyżki posiekanej drobno natki pietruszki
- sól, łyżka cukru, czarny pieprz
Dressing
- 100 g jogurtu naturalnego
- 60 g majonezu
- 2 czubate łyżki musztardy
- łyżka octu jabłkowego lub winnego
- sól, pieprz
Sałaty posiekaj w drobne paseczki, marchewkę zetrzyj na grubych oczkach. Połącz warzywa z natką pietruszki. Dodaj sól, pieprz i cukier, dobrze wymieszaj, pouciskaj dłońmi i odstaw na pół godziny.
W misce wymieszaj składniki dressingu. Spod kapusty odlej wodę. Połącz wszystkie składniki i odstaw do lodówki na kolejne pół godziny.
Sałatka z czerwonej kapusty, fasoli i awokado
Składniki:
- 300 g ugotowanej fasoli
- ½ główki czerwonej kapusty drobno posiekana
- 1 czerwona cebula pokrojona w piórka
- 2 dojrzałe awokado bez pestki, pokrojone w plastry
- 1 papryka (najlepiej żółta lub zielona) pokrojona w paski
- 1 długi ogórek, obrany i pokrojony w grube ćwierć plastry
- 2 ugotowane buraki pokrojone w kostkę 1x1 cm
- 2 łyżki posiekanej kolendry
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte
- sól, pieprz
- 1 łyżka posiekanego tymianku
Dressing
- 5 łyżek octu balsamicznego
- 4 łyżki oliwy
- 3 łyżki zimnej wody
- 2 łyżki musztardy (najlepiej Dijon)
Wszystkie składniki sałatki wymieszaj. W drugiej misce wymieszaj składniki dressingu.
Połącz wszystko i wstaw na godzinę do lodówki (najlepiej przemieszaj po upływie 30 minut)
Zakwas buraczany na odporność
- 1,5 kg buraków
- 5 ząbków czosnku
- 10 liści laurowych
- 15 ziaren ziela angielskiego
- kilka ziaren pieprzu czarnego
- przegotowana letnia woda
- sól (jedna płaska łyżka na każdy litr wody)
- opcjonalnie: kilka goździków, kilkanaście ziaren kolendry
Buraki obierz. Następnie potnij je w cienkie plastry (przydadzą się lateksowe rękawiczki). Ułóż je w kamionce lub wyparzonym szklanym naczyniu. Dodaj do nich pokrojony w płatki czosnek oraz przyprawy. Całość zalej tak by przykryła buraki i posól (jeżeli chcesz uzyskać zakwas szybciej, dodaj kawałek skórki z chleba razowego na zakwasie).
Naczynie przykryj szmatką lub gazą i odstaw w ciemne i ciepłe miejsce. Jeżeli będą pojawiać się szumowiny, zbieraj je od czasu do czasu. Po 5 – 7 dniach zbierz powstałą pianę i całość przecedź przez sito lub gazę. W zamkniętej butelce lub słoiku spokojnie wytrzyma w lodówce przez 2 – 3 miesiące.
Carbonara povera
Składniki:
- 160 g makaronu np. spaghetti
- 2 łyżki oliwy lub 15 g masła
- 100 g boczku pokrojonego w kostkę lub paseczki
- 1 duża cebula pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- ½ łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki pieprzu
- garść posiekanej natki pietruszki
Makaron ugotuj al dente.
Na rozgrzanym tłuszczu przesmaż do skarmelizowania boczek, dodaj cebulę oraz czosnek i smaż mieszając parę minut.
Dodaj makaron i smaż mieszając kolejne kilka minut. Na koniec dodaj dwa jajka i mieszając poczekaj aż się zetną. Dopraw solą i pieprzem.
Serwuj z posiekaną natką pietruszki.
Zobacz też:
Jaja na 100 sposobów. Poznaj przepisy Jana Kuronia
W kuchni dynia i spółka. Pyszne dania Jaśka Kuronia
Autor: Luiza Bebłot