Recyklingowa kuchnia Janka Kuronia. Poznaj sprawdzone przepisy

Janek Kuroń
Tomasz Urbanek / East News
Caponata, zapiekanka chłopska, gołąbki w węgierskim stylu, pulpeciki z ziemniaków, sałatka z kapusty i carbonara - to dania, które można zrobić z tego, co nam zostało w lodówce. Janek Kuroń pokaże też, jak przygotować buraczany zakwas na odporność.

Caponata zapiekana

Składniki:

  • 1 duży bakłażan
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cukinia
  • ½ pęczka selera naciowego
  • 1 papryka
  • 10 czarnych oliwek
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • pęczek bazylii
  • ½ łyżeczki suszonego tymianku
  • sól, pieprz, cukier
  • oliwa z oliwek
  • garść orzechów włoskich

Piekarnik rozgrzej do 170 st. C.

Na rozgrzanej oliwie z oliwek podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę, seler oraz czosnek. Wszystkie pozostałe warzywa pokrój w cienkie plastry. W misce wymieszaj 2 łyżki oliwy, tymianek, posiekaną bazylię oraz sól i pieprz. Dodaj pokrojone warzywa i całość dobrze wymieszaj.

Do żaroodpornego naczynia wlej pomidory, rozrzuć posiekane oliwki oraz orzechy. Układaj pionowo plastry warzyw, tak aby wyszła kolorowa zapiekanka.

Zapiekaj przez 40 minut. Serwuj z pesto lub/i parmezanem.

Zapiekanka chłopska

Składniki:

  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 3 ząbki czosnku
  • 300 g mrożonego groszku
  • ok. 1 kg ziemniaków
  • 700 – 800 g mielonego mięsa (wieprzowego lub wieprzowo-wołowego)
  • 200 ml intensywnego w smaku bulionu z kurczaka
  • 5 pieczarek
  • 1/3 szklanki mleka
  • 50 g masła i 3 łyżki oleju lub oliwy
  • 40 g startego sera dziugas lub parmezanu
  • 1 łyżka suszonego majeranku, płaska łyżeczka pieprzu ziołowego
  • sól, pieprz

Na rozgrzanym oleju lub oliwie zeszklij cebulę. Następnie dodaj bulion, mielone mięso i obraną, pokrojoną w kostkę lub pół plastry marchewkę. Całość duś 40 – 50 minut, aż powstały sos będzie gęsty. Na ostatnie 3 minuty dodaj groszek, plastry pieczarek oraz majeranek i pieprz ziołowy.

Obrane ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, odcedź je i odparuj, po czym dokładnie je utłucz z dodatkiem masła i mleka. W naczyniu do zapiekania na dnie rozprowadź równomiernie masę mięsną, dopraw solą oraz pieprzem i przykryj ją tłuczonymi ziemniakami. Całość zapiekaj około 40 minut lub do zbrązowienia wierzchu zapiekanki.

Aby była bardziej pikantna, możesz do farszu dodać suszoną paprykę, koncentrat pomidorowy lub chili.

Gołąbki w węgierskim stylu

Składniki:

  • główka dużej włoskiej kapusty
  • 2 łyżki oleju
  • 100 g boczku pokrojonego w kostkę
  • 1 czubata łyżka kminku w ziarnach
  • 2 cebule pokrojone w kostkę
  • 3 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 200 g mielonej wołowiny
  • 200 g mielonej wieprzowiny
  • 1 szklanka ugotowanego ryżu
  • 1 łyżka wędzonej papryki
  • 1 czubata łyżka cząbru
  • 1 jajko
  • sól, pieprz

Sos:

  • 20 g masła
  • 1 mała pokrojona w drobną kostkę cebula
  • 1 łyżka mąki
  • ½ l soku pomidorowego
  • sól, pieprz
  • kwaśna gęsta śmietana do serwowania

Liście sałaty sparz na gorącej wodzie do miękkości. Na patelni rozgrzej olej, dodaj boczek i kiedy zacznie się rumienić wrzuć cebulę, kminek oraz czosnek i smaż mieszając 4 – 5 minut. Odstaw do ostygnięcia na 10 minut. Następnie połącz zawartość patelni połącz z mielonym mięsem oraz ryżem. Dopraw wędzoną papryką, cząbrem, solą i pieprzem. Wbij jajko i całość wyrabiaj rękoma przez kilka minut. Farsz gotowy.

Z liści kapusty wytnij główne włókno (możesz też zmiażdżyć je delikatnie płaską stroną tłuczka do mięsa). Na liściu układaj garść farszu i zawijaj. Gołąbki umieść w garnku, zalej je wodą lub bulionem na kilka cm wysokości i gotuj pod przykryciem 45 minut.

Pod koniec gotowania na patelni rozpuść masło i na małym gazie zeszklij cebulę. Dodaj łyżkę mąki i po minucie smażenia wlej sok pomidorowy. Doprowadź do wrzenia i wyłącz gaz. Dopraw solą i pieprzem. Serwuj z odrobiną śmietany i koperkiem.

Pulpeciki z ziemniaków i czerwonej kapusty z sosem chrzanowym

Składniki:

  • łyżka oleju
  • 1 mała posiekana w kostkę cebula
  • 1 przetarty ząbek czosnku
  • 10 zmiażdżonych ziaren kolendry
  • 3 duże lub 4 średnie obrane i ugotowane ziemniaki w formie puree
  • 200 g posiekanej drobno czerwonej kapusty
  • łyżeczka pieprzu cayenne
  • płaska łyżka mielonego kuminu
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Dressing:

  • szklanka jogurtu
  • 2 łyżki startego chrzanu
  • łyżeczka kurkumy
  • Sól, pieprz

Na rozgrzanym oleju zeszklij cebulę wraz z czosnkiem i ziarnami kolendry. Połącz wszystkie składniki i formuj pulpeciki o średnicy 2 cm. Smaż je na patelni przez 3 – 4 minuty przewracając co minutę.

W misce wymieszaj wszystkie składniki dressingu.

Sałatka coleslaw z dwóch rodzajów kapusty

Składniki:

  • pół główki białej kapusty
  • pół główki czerwonej kapusty
  • 3 spore obrane marchewki
  • 4 łyżki posiekanej drobno natki pietruszki
  • sól, łyżka cukru, czarny pieprz

Dressing

  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 60 g majonezu
  • 2 czubate łyżki musztardy
  • łyżka octu jabłkowego lub winnego
  • sól, pieprz

Sałaty posiekaj w drobne paseczki, marchewkę zetrzyj na grubych oczkach. Połącz warzywa z natką pietruszki. Dodaj sól, pieprz i cukier, dobrze wymieszaj, pouciskaj dłońmi i odstaw na pół godziny.

W misce wymieszaj składniki dressingu. Spod kapusty odlej wodę. Połącz wszystkie składniki i odstaw do lodówki na kolejne pół godziny.

Sałatka z czerwonej kapusty, fasoli i awokado

Składniki:

  • 300 g ugotowanej fasoli
  • ½ główki czerwonej kapusty drobno posiekana
  • 1 czerwona cebula pokrojona w piórka
  • 2 dojrzałe awokado bez pestki, pokrojone w plastry
  • 1 papryka (najlepiej żółta lub zielona) pokrojona w paski
  • 1 długi ogórek, obrany i pokrojony w grube ćwierć plastry
  • 2 ugotowane buraki pokrojone w kostkę 1x1 cm
  • 2 łyżki posiekanej kolendry
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka posiekanego tymianku

Dressing

  • 5 łyżek octu balsamicznego
  • 4 łyżki oliwy
  • 3 łyżki zimnej wody
  • 2 łyżki musztardy (najlepiej Dijon)

Wszystkie składniki sałatki wymieszaj. W drugiej misce wymieszaj składniki dressingu.

Połącz wszystko i wstaw na godzinę do lodówki (najlepiej przemieszaj po upływie 30 minut)

Zakwas buraczany na odporność

  • 1,5 kg buraków
  • 5 ząbków czosnku
  • 10 liści laurowych
  • 15 ziaren ziela angielskiego
  • kilka ziaren pieprzu czarnego
  • przegotowana letnia woda
  • sól (jedna płaska łyżka na każdy litr wody)
  • opcjonalnie: kilka goździków, kilkanaście ziaren kolendry

Buraki obierz. Następnie potnij je w cienkie plastry (przydadzą się lateksowe rękawiczki). Ułóż je w kamionce lub wyparzonym szklanym naczyniu. Dodaj do nich pokrojony w płatki czosnek oraz przyprawy. Całość zalej tak by przykryła buraki i posól (jeżeli chcesz uzyskać zakwas szybciej, dodaj kawałek skórki z chleba razowego na zakwasie).

Naczynie przykryj szmatką lub gazą i odstaw w ciemne i ciepłe miejsce. Jeżeli będą pojawiać się szumowiny, zbieraj je od czasu do czasu. Po 5 – 7 dniach zbierz powstałą pianę i całość przecedź przez sito lub gazę. W zamkniętej butelce lub słoiku spokojnie wytrzyma w lodówce przez 2 – 3 miesiące.

Carbonara povera

Składniki:

  • 160 g makaronu np. spaghetti
  • 2 łyżki oliwy lub 15 g masła
  • 100 g boczku pokrojonego w kostkę lub paseczki
  • 1 duża cebula pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • ½ łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • garść posiekanej natki pietruszki

Makaron ugotuj al dente.

Na rozgrzanym tłuszczu przesmaż do skarmelizowania boczek, dodaj cebulę oraz czosnek i smaż mieszając parę minut.

Dodaj makaron i smaż mieszając kolejne kilka minut. Na koniec dodaj dwa jajka i mieszając poczekaj aż się zetną. Dopraw solą i pieprzem.

Serwuj z posiekaną natką pietruszki.

Zobacz też:

Jaja na 100 sposobów. Poznaj przepisy Jana Kuronia

W kuchni dynia i spółka. Pyszne dania Jaśka Kuronia

Owoce pod kruszonką według Gai Kuroń. Oto przepis, za który dałaby się pokroić uczestniczka MasterChefa

Autor: Luiza Bebłot

podziel się:

Pozostałe wiadomości