carbonara

    carbonara

    Oryginalne spaghetti carbonara przywędrowało do nas z Italii. Jest to bardzo sycące i aromatyczne, a przy tym niezwykle tanie danie. Jego przygotowanie zajmuje kilka chwil Połączenie makaronu, jajek, boczku i sera rozpieszcza kubki smakowe. Dzięki swojej kremowej konsystencji sos carbonara może być zaliczany do tzw. comfort food, czyli dań, które są pocieszycielami w ponure dni. Światowy Dzień Carbonary obchodzony jest 6 kwietnia.

    Caponata, zapiekanka chłopska, gołąbki w węgierskim stylu, pulpeciki z ziemniaków, sałatka z kapusty i carbonara - to dania, które można zrobić z tego, co nam zostało w lodówce. Janek Kuroń pokaże też, jak przygotować buraczany zakwas na odporność.

    Suszona bazylia daje potrawom całkowicie inny smak i aromat niż ta świeża. Z czym dobrze się komponuje? W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski powiedział, w jaki sposób ozywać suszonej bazylii w kuchni alby najlepiej wydobyć jej aromat i przygotował: carbonarę, tatara oraz zieloną zupę. Smacznego!

    W kuchni Dzień Dobry TVN Nestor Grojewski, włoski szef kuchni, zdradził przepis na najlepszy domowy makaron. Następnie na jego bazie przygotował kilka klasycznych włoskich potraw, między innymi, Pastę Freska, klasyczną Carbonarę czy Arrabiatę. W czym twi sekret idealnego, włoskiego makaronu?