Risotto alla Carbonara z przepisu Matteo Brunettiego

Kuchnia Dzień Dobry TVN
Matteo Brunetti
Źródło: Joanna Kruczek
Matteo Brunetti to finalista 6. edycji MasterChefa oraz ambasador kuchni i kultury włoskiej w Polsce. Z okazji Dnia Carbonary zaprezentował w kuchni Dzień Dobry TVN swoje wariacje na temat tego dania. Sprawdź przepis na risotto alla carbonara. 

Risotto alla Carbonara - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 200 g ryżu carnaroli lub arborio,
  • 150 g guanciale lub pancetty,
  • 4 żółtka,
  • 100 g sera pecorino romano,
  • 1 szklanka białego wina,
  • sól, pieprz, oliwa, woda,
  • 60 g zimnego masła.

Sposób przygotowania risotta alla Carbonara

  1. Do miski dajemy żółtka i starty drobno ser pecorino romano. Mieszamy całość.
  2. Smażymy w kawałki guanciale w rondelku na średnim ogniu, aż się tłuszcz wytopi. Odkładamy guanciale.
  3. Do tego samego rondelka dodajemy siekaną drobno cebule i smażymy aż się zeszkli. Potem dodajemy ryż i smażymy aż się stanie lekko przezroczysty.
  4. Dolewamy wino, poczekajmy aż alkohol odparuje.
  5. Podlewamy risotto za każdym razem 1 chochlą gorącej wody gdy poprzednia zostaje wchłonięta. Gdy będzie al dente zdejmujemy z ognia, dodajemy masło, mieszamy.
  6. Przyprawiamy solą, pieprzem i dodajemy starty ser pecorino romano. Mieszamy całość.
  7. Dodajemy też guanciale i mieszamy.
  8. Podajemy na talerzu dekorując z guanciale i pecorino romano.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości