Risotto alla Carbonara - przepis krok po kroku
Składniki:
- 200 g ryżu carnaroli lub arborio,
- 150 g guanciale lub pancetty,
- 4 żółtka,
- 100 g sera pecorino romano,
- 1 szklanka białego wina,
- sól, pieprz, oliwa, woda,
- 60 g zimnego masła.
Sposób przygotowania risotta alla Carbonara
- Do miski dajemy żółtka i starty drobno ser pecorino romano. Mieszamy całość.
- Smażymy w kawałki guanciale w rondelku na średnim ogniu, aż się tłuszcz wytopi. Odkładamy guanciale.
- Do tego samego rondelka dodajemy siekaną drobno cebule i smażymy aż się zeszkli. Potem dodajemy ryż i smażymy aż się stanie lekko przezroczysty.
- Dolewamy wino, poczekajmy aż alkohol odparuje.
- Podlewamy risotto za każdym razem 1 chochlą gorącej wody gdy poprzednia zostaje wchłonięta. Gdy będzie al dente zdejmujemy z ognia, dodajemy masło, mieszamy.
- Przyprawiamy solą, pieprzem i dodajemy starty ser pecorino romano. Mieszamy całość.
- Dodajemy też guanciale i mieszamy.
- Podajemy na talerzu dekorując z guanciale i pecorino romano.
Zobacz także:
- Risotto – jaki ryż jest najlepszy do tej potrawy? Jak zrobić dobre risotto?
- Jak zrobić risotto z warzywami? Przepis na risotto z warzywami
- Idealne risotto naprawdę istnieje. Poznaj przepisy Ani Starmach
Źródło: Matteo Brunetti
Źródło zdjęcia głównego: Joanna Kruczek
podziel się: