Materiał promocyjny

Spaghetti na różne sposoby według przepisów Jaśka Kuronia  

Źródło: Dzień Dobry TVN
Kuchnia. Dzień spaghetti
Kuchnia. Dzień spaghetti
Czy makaron tuczy?
Czy makaron tuczy?
Woda w diecie dziecka
Woda w diecie dziecka
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Zdrowe i apetycznie wyglądające drugie śniadania
Zdrowe i apetycznie wyglądające drugie śniadania
Ketchup domowy czy sklepowy?
Ketchup domowy czy sklepowy?
Dlaczego zimą jemy więcej?
Dlaczego zimą jemy więcej?
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Odchudzanie a deficyt kaloryczny u dzieci
Odchudzanie a deficyt kaloryczny u dzieci
Pyszne, ale takie… uzależniające
Pyszne, ale takie… uzależniające
Najbogatsze źródła witaminy
Najbogatsze źródła witaminy
Ile tyjemy dojadając po dziecku?
Ile tyjemy dojadając po dziecku?
 Gdzie ukrywa się cukier?
Gdzie ukrywa się cukier?
Z okazji Dnia Spaghetti Jasiek Kuroń w naszej kuchni przygotowuje różne rodzaje tego pysznego dania. Zobacz, jak powstaje spaghetti carbonara, cacio e pepe , putanesca oraz spaghetti z pesto z jarmużu oraz to z klopsikami z indyka i sosem pomidorowym. Poznaj sprawdzone przepisy.

Spaghetti z pesto z jarmużu

Składniki na spaghetti z pesto z jarmużu:

  • 100 g tostowanych orzechów włoskich lub pinii
    • 50 g parmezanu
      • 2 mniejsze ząbki czosnku
        • 50 ml oliwy z oliwek
          •  25 ml zimnej wody (możesz zamiast wody dodać po prostu 75 ml oliwy)
            • 125 g jarmużu
              • sok wyciśnięty z połowy cytryny
                • 1/2 łyżeczki posiekanego chili
                  • odrobina soli
                    • spaghetti

                      Jak przyrządzić spaghetti z pesto z jarmużu:

                      Wszystkie składniki umieść w misie blendera i zmiksuj na gładką masę.Na wierzch, przed serwowaniem, możesz posypać extra parmezan i polać dodatkowo oliwą. Trzymaj w zamkniętym naczyniu pod warstwą oliwy – w lodówce przez tydzień, w zamrażalniku do miesiąca

                      Spaghetti z klopsikami z indyka i sosem pomidorowym

                      Składniki na spaghetti z klopsikami z indyka i sosem pomidorowym

                      • 500 mielonego mięsa z indyka
                        • 1 mały por (biała część) drobno posiekany
                          • przeciśnięty ząbek czosnku
                            • 1 jajko (najlepiej "S")
                              • 3 łyżki kaszy manny lub bułki tartej (ew. mąki kukurydzianej - bez glutenu)
                                • czubata łyżka posiekanego świeżego tymianku
                                  • 1/3 łyżeczki soli
                                    • Sos pomidorowy
                                      • 2 łyżki oliwy
                                        • 1 mała cebula pokrojona w drobną kostkę
                                          • 2 ząbki posiekane czosnku
                                            • płaska łyżka suszonego tymianku
                                              • 750 ml passaty lub 2 puszki krojonych pomidorów
                                                • sól, pieprz

                                                  Jak przyrządzić spaghetti z klopsikami z indyka i sosem pomidorowym

                                                  Piekarnik rozgrzej do 160 stopni C. Przedtem wyjmij blachę do pieczenia. W misce wymieszaj wszystkie składniki na pulpety, wyrabiaj przez 3 minuty. Masę odstaw na kilka minut poza lodówkę.

                                                  Za pomocą zwilżonych dłoni uformuj małe pulpeciki (mi wyszło 20). Na blasze do pieczenia ułóż papier do pieczenia, a na nim pulpeciki. W rondlu rozgrzej oliwę i zeszklij na niej cebulę, a następnie czosnek. Dodaj świeży tymianek i smaż przez przez minutę.

                                                  Pulpeciki wstaw do pieca na 10 minut. Wlej pomidory i gotuj całość na małym gazie. Około 10 minut, do odpowiedniego zagęszczenia. Dopraw solą i pieprzem. Zagotuj wodę na makaron (1 litr na 100g makaronu). Makaron gotuj do stanu al dente. Odcedź makaron i przełóż go do sosu. Możesz dodać również pulpety. Gotuj około 3 minuty.

                                                  Spaghetti carbonara

                                                  Składniki na spaghetti carbonara:

                                                  • 350 g spaghetti
                                                    • 150 g podgardla lub pancetty
                                                      • 4 żółtka (jajka rozmiar „L” z wolnego wybiegu)
                                                        • 60 g sera pecorino
                                                          • szczypta soli

                                                            Jak przyrządzić spaghetti carbonara

                                                            Czarny pieprz (optymalnie młynek lub moździerz do młotkowania pieprzu, aby był świeży). W misce zmieszaj żółtka z drobno utartym serem pecorino i odstaw na bok.

                                                            Na patelni przesmaż pokrojone drobno podgardle lub pancettę. Wyłóż na talerz podsmażone mięso, zostawiając tłuszcz. Na tłuszcz wyłóż makaron i porządnie przemieszaj. Na tym etapie dodaj 1 solidną chochlę wody z gotowania makaronu i przemieszaj. Wyłóż makaron na talerz, posyp podsmażonym podgardlem i świeżo młotkowanym pieprzem.

                                                            Spaghetti cacio e pepe

                                                            Składniki na spaghetti cacio e pepe:

                                                            • 300 g spaghetti
                                                              • 220 g sera pecorino Romano
                                                                • czarny pieprz 12 (niemielony, w ziarnach. Do tego młynek lub moździerz, aby na świeżo młotkować pieprz).
                                                                  • solidna szczypta soli

                                                                    Jak przyrządzić spaghetti cacio e pepe:

                                                                    Ugotuj makaron w solonej wodzie aż będzie ardente (twardszy pod zębem) Na średnim ogniu na suchej patelni tostuj uprzednio drobno młotkowany pieprz przez 1-1.5 minuty i następnie zalej jedną chochlą wody z gotowania makaronu.

                                                                    Dodaj makaron na patelnię i przemieszaj na ogniu Wyłącz ogień pod patelnią i dodaj utarty drobno ser pecorino. Najlepiej robić to partiami i mieszać wszystko na patelni. Możesz dodać jeszcze jedną chochlę wody z gotowania makaronu. Podawaj makaron posypany jeszcze młotkowanym pieprzem.

                                                                    Spaghetti putanesca

                                                                    Składniki na spaghetti putanesca:

                                                                    • 3 łyżki oliwy z oliwek
                                                                      • 1 cebula, drobno posiekana
                                                                        • 2 duże ząbki czosnku, drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę
                                                                          • ½ papryczki chili (opcjonalnie)
                                                                            • 400g – 1 puszka pokrojonych pomidorów (concasse)
                                                                              • 5 filetów anchois, drobno posiekanych
                                                                                • 120g czarnych oliwek bez pestek
                                                                                  • 2 łyżki kaparów, odsączonych
                                                                                    • 300g spaghetti
                                                                                      • ½ pęczka pietruszki, drobno posiekanej

                                                                                        Jak przyrządzić spaghetti putanesca:

                                                                                        Rozgrzej oliwę na patelni na średnim ogniu. Dodaj cebulę wraz z dużą szczyptą soli i smaż przez 10 minut lub do miękkości. Dodaj czosnek i chilli, jeśli używasz, i gotuj jeszcze minutę. Uważaj, aby czosnku nie spalić, bo doda goryczki.

                                                                                        Pomidory, anchois, oliwki i kapary wymieszaj z cebulą, lekko podduś i gotuj bez przykrycia przez 15 minut. Dopraw solą i odrobiną pieprzu do smaku.

                                                                                        W tym czasie zagotuj w dużym rondlu osoloną wodę. Ugotuj spaghetti aldente, i przełóż do sosu. Możesz dodać do sosu chochlę wody z gotowania makaronu, aby dodać jedwabistości. Wymieszaj makaron z sosem i posiekaną drobno natką pietruszki.

                                                                                        Zobacz także:

                                                                                        Autor: Luiza Bebłot

                                                                                        Źródło: Jan Kuroń

                                                                                        Źródło zdjęcia głównego: Justyna Rojek/East News

                                                                                        Materiał promocyjny
                                                                                        podziel się:

                                                                                        Pozostałe wiadomości

                                                                                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                        Materiał promocyjny

                                                                                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana