Spaghetti z pesto z jarmużu
Składniki na spaghetti z pesto z jarmużu:
- 100 g tostowanych orzechów włoskich lub pinii
- 50 g parmezanu
- 2 mniejsze ząbki czosnku
- 50 ml oliwy z oliwek
- 25 ml zimnej wody (możesz zamiast wody dodać po prostu 75 ml oliwy)
- 125 g jarmużu
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
- 1/2 łyżeczki posiekanego chili
- odrobina soli
- spaghetti
Jak przyrządzić spaghetti z pesto z jarmużu:
Wszystkie składniki umieść w misie blendera i zmiksuj na gładką masę.Na wierzch, przed serwowaniem, możesz posypać extra parmezan i polać dodatkowo oliwą. Trzymaj w zamkniętym naczyniu pod warstwą oliwy – w lodówce przez tydzień, w zamrażalniku do miesiąca
Spaghetti z klopsikami z indyka i sosem pomidorowym
Składniki na spaghetti z klopsikami z indyka i sosem pomidorowym
- 500 mielonego mięsa z indyka
- 1 mały por (biała część) drobno posiekany
- przeciśnięty ząbek czosnku
- 1 jajko (najlepiej "S")
- 3 łyżki kaszy manny lub bułki tartej (ew. mąki kukurydzianej - bez glutenu)
- czubata łyżka posiekanego świeżego tymianku
- 1/3 łyżeczki soli
- Sos pomidorowy
- 2 łyżki oliwy
- 1 mała cebula pokrojona w drobną kostkę
- 2 ząbki posiekane czosnku
- płaska łyżka suszonego tymianku
- 750 ml passaty lub 2 puszki krojonych pomidorów
- sól, pieprz
Jak przyrządzić spaghetti z klopsikami z indyka i sosem pomidorowym
Piekarnik rozgrzej do 160 stopni C. Przedtem wyjmij blachę do pieczenia. W misce wymieszaj wszystkie składniki na pulpety, wyrabiaj przez 3 minuty. Masę odstaw na kilka minut poza lodówkę.
Za pomocą zwilżonych dłoni uformuj małe pulpeciki (mi wyszło 20). Na blasze do pieczenia ułóż papier do pieczenia, a na nim pulpeciki. W rondlu rozgrzej oliwę i zeszklij na niej cebulę, a następnie czosnek. Dodaj świeży tymianek i smaż przez przez minutę.
Pulpeciki wstaw do pieca na 10 minut. Wlej pomidory i gotuj całość na małym gazie. Około 10 minut, do odpowiedniego zagęszczenia. Dopraw solą i pieprzem. Zagotuj wodę na makaron (1 litr na 100g makaronu). Makaron gotuj do stanu al dente. Odcedź makaron i przełóż go do sosu. Możesz dodać również pulpety. Gotuj około 3 minuty.
Spaghetti carbonara
Składniki na spaghetti carbonara:
- 350 g spaghetti
- 150 g podgardla lub pancetty
- 4 żółtka (jajka rozmiar „L” z wolnego wybiegu)
- 60 g sera pecorino
- szczypta soli
Jak przyrządzić spaghetti carbonara
Czarny pieprz (optymalnie młynek lub moździerz do młotkowania pieprzu, aby był świeży). W misce zmieszaj żółtka z drobno utartym serem pecorino i odstaw na bok.
Na patelni przesmaż pokrojone drobno podgardle lub pancettę. Wyłóż na talerz podsmażone mięso, zostawiając tłuszcz. Na tłuszcz wyłóż makaron i porządnie przemieszaj. Na tym etapie dodaj 1 solidną chochlę wody z gotowania makaronu i przemieszaj. Wyłóż makaron na talerz, posyp podsmażonym podgardlem i świeżo młotkowanym pieprzem.
Spaghetti cacio e pepe
Składniki na spaghetti cacio e pepe:
- 300 g spaghetti
- 220 g sera pecorino Romano
- czarny pieprz 12 (niemielony, w ziarnach. Do tego młynek lub moździerz, aby na świeżo młotkować pieprz).
- solidna szczypta soli
Jak przyrządzić spaghetti cacio e pepe:
Ugotuj makaron w solonej wodzie aż będzie ardente (twardszy pod zębem) Na średnim ogniu na suchej patelni tostuj uprzednio drobno młotkowany pieprz przez 1-1.5 minuty i następnie zalej jedną chochlą wody z gotowania makaronu.
Dodaj makaron na patelnię i przemieszaj na ogniu Wyłącz ogień pod patelnią i dodaj utarty drobno ser pecorino. Najlepiej robić to partiami i mieszać wszystko na patelni. Możesz dodać jeszcze jedną chochlę wody z gotowania makaronu. Podawaj makaron posypany jeszcze młotkowanym pieprzem.
Spaghetti putanesca
Składniki na spaghetti putanesca:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula, drobno posiekana
- 2 duże ząbki czosnku, drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę
- ½ papryczki chili (opcjonalnie)
- 400g – 1 puszka pokrojonych pomidorów (concasse)
- 5 filetów anchois, drobno posiekanych
- 120g czarnych oliwek bez pestek
- 2 łyżki kaparów, odsączonych
- 300g spaghetti
- ½ pęczka pietruszki, drobno posiekanej
Jak przyrządzić spaghetti putanesca:
Rozgrzej oliwę na patelni na średnim ogniu. Dodaj cebulę wraz z dużą szczyptą soli i smaż przez 10 minut lub do miękkości. Dodaj czosnek i chilli, jeśli używasz, i gotuj jeszcze minutę. Uważaj, aby czosnku nie spalić, bo doda goryczki.
Pomidory, anchois, oliwki i kapary wymieszaj z cebulą, lekko podduś i gotuj bez przykrycia przez 15 minut. Dopraw solą i odrobiną pieprzu do smaku.
W tym czasie zagotuj w dużym rondlu osoloną wodę. Ugotuj spaghetti aldente, i przełóż do sosu. Możesz dodać do sosu chochlę wody z gotowania makaronu, aby dodać jedwabistości. Wymieszaj makaron z sosem i posiekaną drobno natką pietruszki.
Zobacz także:
- Zdrowe dania na początek nowego roku: warzywne makarony i czekoladowy deser z awokado
- Smaczne dania na parze: filet z indyka z młodą marchwią i warzywne curry z soczewicą
- Dieta faceta. Przepisy Hanny Stolińskiej i Grzegorza Zawieruchy
Autor: Luiza Bebłot
Źródło: Jan Kuroń
Źródło zdjęcia głównego: Justyna Rojek/East News