Dorsz zawinięty w boczek podanego na szpinaku
Składniki na dorsza zawiniętego w boczek:
- 12 pasków grubo pokrojonego boczku - surowego
- 4 filety z dorsza
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- 2 łyżki masła niesolonego
- por pokrojony w cienkie plasterki
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 5 filiżanek szpinaku dla dzieci
- skórka i sok z cytryny
- 2 łyżki kaparów
Jak przygotować dorsza zawiniętego w boczek:
Rozgrzej piekarnik do 175 st. C. Ułóż plastry boczku w szerokim rondlu. Piecz przez 10 min., aż boczek zacznie się brązowieć, ale nadal będzie miękki, nie chrupiący. Ostudź, aż będzie giętki. Wyjmij boczek i zawiń nim doprawione solą i pieprzem filety z dorsza. Zabezpiecz wykałaczkami. Dodaj filety z powrotem do rondla, zmniejsz ogień do średniego i smaż, aż bekon będzie wyraźnie brązowy i chrupiący, przez 9 do 12 min. Odwróć rybę raz lub dwa razy podczas gotowania. Zdejmij rybę na bok. Dodaj masło na patelnię i rozpuść na średnim ogniu. Dodaj por i czosnek; podsmażaj, aż zacznie pachnieć, około minuty. Dodaj szpinak, skórkę z cytryny i sok z cytryny; dopraw solą i pieprzem. Gotuj, aż szpinak zmięknie, około 4 min. Podawaj zawiniętego w boczek dorsza na szpinaku, przybranego kaparami.
Podudzia z kurczaka w świeżej żurawinie i rozmarynie
Składniki na podudzia z kurczaka w żurawinie i rozmarynie:
- 2 ząbki czosnku
- 1/4 szklanki octu balsamicznego
- 3 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1,5 szklanki pokrojonej żurawiny
- 8 sztuk kurczaka (udka, podudzia lub mieszanka)
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- łyżka posiekanego świeżego tymianku plus dodatkowe gałązki do wykończenia
- łyżka posiekanego świeżego rozmarynu plus dodatkowe gałązki do wykończenia
Jak przygotować podudzia z kurczaka w żurawinie i rozmarynie:
W misce malaksera lub blendera zmiksuj czosnek, ocet balsamiczny, oliwę z oliwek, sos sojowy i 1/2 szklanki żurawiny na gładką masę. Umieść kawałki kurczaka w dużej plastikowej torebce zamykanej na zamek i polej kurczaka marynatą. Zamknij worek i wstaw do lodówki. Rozgrzej piekarnik do 170 st. C. Naczynie do zapiekania posmaruj delikatnie oliwą/olejem. Wyjmij kurczaka z torebki, zachowując marynatę. Kawałki kurczaka ułóż na patelni lub w naczyniu skórą do dołu i dopraw solą, pieprzem, tymiankiem i rozmarynem. Pozostałą szklankę żurawiny posyp na patelni. Piecz kurczaka przez 20 do 25 min., aż skóra zacznie brązowieć, a mięso będzie prawie ugotowane. Odwróć kurczaka i obficie posmaruj każdy kawałek zarezerwowaną marynatą. Wyrzuć pozostałą marynatę. Podnieś temperaturę piekarnika do 205 st. C i piecz jeszcze przez 5 do 8 min., aż skórka kurczaka będzie chrupiąca. Natychmiast podawaj.
Zupa grochowa z piwnym aromatem
Składniki na zupą grochową:
- 2 łyżki oleju rzepakowego lub smalcu
- 400 g dobrej kiełbasy pokrojonej w pół plastry
- 2 cebule pokrojone w kostkę
- 8 liści laurowych
- 10 ziaren ziela angielskiego
- 3 drobno posiekane ząbki czosnku
- 300 g grochu łuskanego (suchego)
- szklanka piwa typu lager
- 2,5 l bulionu (mile widziane elementy wędzone, np. kości, skóra z boczku)
- pęczek włoszczyzny obranej i startej na tarce o grubych oczkach
- płaska łyżeczka mielonego kminku
- łyżeczka pieprzu ziołowego
- 2 łyżki suszonego majeranku
- sól
- pieprz
- ewentualnie płaska łyżeczka wędzonej papryki
Jak przygotować zupę grochową:
W rondlu rozgrzej tłuszcz i wrzuć na niego kiełbasę, smaż do momentu delikatnego brązowienia. Dodaj cebule i po 2-3 minutach liście laurowe oraz ziele angielskie. Smaż kolejne 3 minuty. Dodaj czosnek i po minucie groch. Zalej całość bulionem oraz piwem i doprowadź do wrzenia. Dodaj włoszczyznę oraz pozostałe przyprawy i gotuj całość, aż groch będzie miękki.
Bowl z pieczoną dynią i tofu
Składniki na bowl z pieczoną dynią i tofu:
- 1/2 kg tofu
- łyżeczka mielonego imbiru
- 4 łyżki słodkiego sosu chili
- 1 kg dyni np. hokkaido
- 3 łyżki miodu
- 70 ml sosu sojowego jasnego
- 2 łyżeczki pokruszonych płatków czerwonej papryki
- 3/4-calowy kawałek świeżego imbiru, obrany i drobno starty
- 8 łyżek oleju arachidowego, podzielonych
- sól morska
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 6 ząbków czosnku, bardzo cienko pokrojonych
- 3 łyżeczki prażonych nasion sezamu
- 2 szalotki, przycięte i pokrojone po przekątnej
- sok z 1/2 limonki
Jak przygotować bowl z pieczoną dynią i tofu:
Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Odcedź tofu i pokrój w plasterki o grubości 1 cm. Na desce połóż warstwę ręczników papierowych, wyłóż na nie tofu. Przykryj kolejną warstwą ręczników i połóż na tofu coś ciężkiego, np. patelnię. Odstaw na 20 minut, aby odcisnąć wodę. Pokrój dynię na pół, pokrój w paski o grubości około 1,5 cm. W małej misce wymieszaj miód, sos sojowy, pokruszone płatki czerwonej papryki, imbir i 5 łyżek oleju. Podziel dynię między dwa naczynia - jeśli chcesz, możesz je wyłożyć papierem do pieczenia, ponieważ ułatwia to czyszczenie naczyń. Na dynię wylej 2/3 mieszanki sosu sojowego i wymieszaj. Pokrój kawałki tofu na pół i włóż je do mniejszego naczynia. Nałóż pozostałą mieszankę sosu sojowego na tofu, wymieszaj. Dopraw dynię i tofu solą i pieprzem, i piecz w piekarniku przez 15 minut. Za pomocą metalowej szpatułki odwróć kawałki dyni i tofu. W małej misce wymieszaj pozostały olej z czosnkiem i nałóż łyżką na dynię, następnie włóż wszystko do piekarnika i piecz przez 10 do 15 min., aż tofu będzie ciemne, a dynia - gładka i miękka. Do podania ułóż dynię i tofu na talerzu do serwowania, posyp sezamem i szalotką, i wyciśnij.
Zobacz także:
- Przepisy Sebastiana Olmy na wegańskie leczo, pieczonego bakłażana oraz sałatkę i zupę z cukinii
- Idealny makaron domowy według przepisów Mateo Zielonki
- Dania z makrelą według przepisów Jakuba Kuronia
Autor: Izabela Dorf
Źródło: Jasiek Kuroń
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN Online