Dorsz zawinięty w boczek i inne ekonomiczne dania Janka Kuronia

Jasiek Kuroń
Jasiek Kuroń
Źródło: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN Online
Jak przygotować smaczne i ekonomiczne dania? W kuchni Dzień Dobry TVN przyrządził takie Janek Kuroń. Na naszym stole pojawiły się następujące potrawy: dorsz zawinięty w boczek podanego na szpinaku, podudzia z kurczaka w świeżej żurawinie i rozmarynie, zupa grochowa z piwnym aromatem, a także bowl z pieczoną dynią i tofu.

Dorsz zawinięty w boczek podanego na szpinaku

Składniki na dorsza zawiniętego w boczek:

  • 12 pasków grubo pokrojonego boczku - surowego
  • 4 filety z dorsza
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 2 łyżki masła niesolonego
  • por pokrojony w cienkie plasterki
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 5 filiżanek szpinaku dla dzieci
  • skórka i sok z cytryny
  • 2 łyżki kaparów

Jak przygotować dorsza zawiniętego w boczek:

Rozgrzej piekarnik do 175 st. C. Ułóż plastry boczku w szerokim rondlu. Piecz przez 10 min., aż boczek zacznie się brązowieć, ale nadal będzie miękki, nie chrupiący. Ostudź, aż będzie giętki. Wyjmij boczek i zawiń nim doprawione solą i pieprzem filety z dorsza. Zabezpiecz wykałaczkami. Dodaj filety z powrotem do rondla, zmniejsz ogień do średniego i smaż, aż bekon będzie wyraźnie brązowy i chrupiący, przez 9 do 12 min. Odwróć rybę raz lub dwa razy podczas gotowania. Zdejmij rybę na bok. Dodaj masło na patelnię i rozpuść na średnim ogniu. Dodaj por i czosnek; podsmażaj, aż zacznie pachnieć, około minuty. Dodaj szpinak, skórkę z cytryny i sok z cytryny; dopraw solą i pieprzem. Gotuj, aż szpinak zmięknie, około 4 min. Podawaj zawiniętego w boczek dorsza na szpinaku, przybranego kaparami.

Podudzia z kurczaka w świeżej żurawinie i rozmarynie

Składniki na podudzia z kurczaka w żurawinie i rozmarynie:

  • 2 ząbki czosnku
  • 1/4 szklanki octu balsamicznego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1,5 szklanki pokrojonej żurawiny
  • 8 sztuk kurczaka (udka, podudzia lub mieszanka)
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • łyżka posiekanego świeżego tymianku plus dodatkowe gałązki do wykończenia
  • łyżka posiekanego świeżego rozmarynu plus dodatkowe gałązki do wykończenia

Jak przygotować podudzia z kurczaka w żurawinie i rozmarynie:

W misce malaksera lub blendera zmiksuj czosnek, ocet balsamiczny, oliwę z oliwek, sos sojowy i 1/2 szklanki żurawiny na gładką masę. Umieść kawałki kurczaka w dużej plastikowej torebce zamykanej na zamek i polej kurczaka marynatą. Zamknij worek i wstaw do lodówki. Rozgrzej piekarnik do 170 st. C. Naczynie do zapiekania posmaruj delikatnie oliwą/olejem. Wyjmij kurczaka z torebki, zachowując marynatę. Kawałki kurczaka ułóż na patelni lub w naczyniu skórą do dołu i dopraw solą, pieprzem, tymiankiem i rozmarynem. Pozostałą szklankę żurawiny posyp na patelni. Piecz kurczaka przez 20 do 25 min., aż skóra zacznie brązowieć, a mięso będzie prawie ugotowane. Odwróć kurczaka i obficie posmaruj każdy kawałek zarezerwowaną marynatą. Wyrzuć pozostałą marynatę. Podnieś temperaturę piekarnika do 205 st. C i piecz jeszcze przez 5 do 8 min., aż skórka kurczaka będzie chrupiąca. Natychmiast podawaj.

Zupa grochowa z piwnym aromatem

Składniki na zupą grochową:

  • 2 łyżki oleju rzepakowego lub smalcu
  • 400 g dobrej kiełbasy pokrojonej w pół plastry
  • 2 cebule pokrojone w kostkę
  • 8 liści laurowych
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 3 drobno posiekane ząbki czosnku
  • 300 g grochu łuskanego (suchego)
  • szklanka piwa typu lager
  • 2,5 l bulionu (mile widziane elementy wędzone, np. kości, skóra z boczku)
  • pęczek włoszczyzny obranej i startej na tarce o grubych oczkach
  • płaska łyżeczka mielonego kminku
  • łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • sól
  • pieprz
  • ewentualnie płaska łyżeczka wędzonej papryki

Jak przygotować zupę grochową:

W rondlu rozgrzej tłuszcz i wrzuć na niego kiełbasę, smaż do momentu delikatnego brązowienia. Dodaj cebule i po 2-3 minutach liście laurowe oraz ziele angielskie. Smaż kolejne 3 minuty. Dodaj czosnek i po minucie groch. Zalej całość bulionem oraz piwem i doprowadź do wrzenia. Dodaj włoszczyznę oraz pozostałe przyprawy i gotuj całość, aż groch będzie miękki.

Bowl z pieczoną dynią i tofu

Składniki na bowl z pieczoną dynią i tofu:

  • 1/2 kg tofu
  • łyżeczka mielonego imbiru
  • 4 łyżki słodkiego sosu chili
  • 1 kg dyni np. hokkaido
  • 3 łyżki miodu
  • 70 ml sosu sojowego jasnego
  • 2 łyżeczki pokruszonych płatków czerwonej papryki
  • 3/4-calowy kawałek świeżego imbiru, obrany i drobno starty
  • 8 łyżek oleju arachidowego, podzielonych
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 6 ząbków czosnku, bardzo cienko pokrojonych
  • 3 łyżeczki prażonych nasion sezamu
  • 2 szalotki, przycięte i pokrojone po przekątnej
  • sok z 1/2 limonki

Jak przygotować bowl z pieczoną dynią i tofu:

Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Odcedź tofu i pokrój w plasterki o grubości 1 cm. Na desce połóż warstwę ręczników papierowych, wyłóż na nie tofu. Przykryj kolejną warstwą ręczników i połóż na tofu coś ciężkiego, np. patelnię. Odstaw na 20 minut, aby odcisnąć wodę. Pokrój dynię na pół, pokrój w paski o grubości około 1,5 cm. W małej misce wymieszaj miód, sos sojowy, pokruszone płatki czerwonej papryki, imbir i 5 łyżek oleju. Podziel dynię między dwa naczynia - jeśli chcesz, możesz je wyłożyć papierem do pieczenia, ponieważ ułatwia to czyszczenie naczyń. Na dynię wylej 2/3 mieszanki sosu sojowego i wymieszaj. Pokrój kawałki tofu na pół i włóż je do mniejszego naczynia. Nałóż pozostałą mieszankę sosu sojowego na tofu, wymieszaj. Dopraw dynię i tofu solą i pieprzem, i piecz w piekarniku przez 15 minut. Za pomocą metalowej szpatułki odwróć kawałki dyni i tofu. W małej misce wymieszaj pozostały olej z czosnkiem i nałóż łyżką na dynię, następnie włóż wszystko do piekarnika i piecz przez 10 do 15 min., aż tofu będzie ciemne, a dynia - gładka i miękka. Do podania ułóż dynię i tofu na talerzu do serwowania, posyp sezamem i szalotką, i wyciśnij.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości