Dorsz zawinięty w boczek i inne ekonomiczne dania Janka Kuronia

Jasiek Kuroń
Jasiek Kuroń
Źródło: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN Online
Jak przygotować smaczne i ekonomiczne dania? W kuchni Dzień Dobry TVN przyrządził takie Janek Kuroń. Na naszym stole pojawiły się następujące potrawy: dorsz zawinięty w boczek podanego na szpinaku, podudzia z kurczaka w świeżej żurawinie i rozmarynie, zupa grochowa z piwnym aromatem, a także bowl z pieczoną dynią i tofu.

Dorsz zawinięty w boczek podanego na szpinaku

Składniki na dorsza zawiniętego w boczek:

  • 12 pasków grubo pokrojonego boczku - surowego
    • 4 filety z dorsza
      • 1/2 łyżeczki soli
        • 1/3 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
          • 2 łyżki masła niesolonego
            • por pokrojony w cienkie plasterki
              • 2 posiekane ząbki czosnku
                • 5 filiżanek szpinaku dla dzieci
                  • skórka i sok z cytryny
                    • 2 łyżki kaparów

                      Jak przygotować dorsza zawiniętego w boczek:

                      Rozgrzej piekarnik do 175 st. C. Ułóż plastry boczku w szerokim rondlu. Piecz przez 10 min., aż boczek zacznie się brązowieć, ale nadal będzie miękki, nie chrupiący. Ostudź, aż będzie giętki. Wyjmij boczek i zawiń nim doprawione solą i pieprzem filety z dorsza. Zabezpiecz wykałaczkami. Dodaj filety z powrotem do rondla, zmniejsz ogień do średniego i smaż, aż bekon będzie wyraźnie brązowy i chrupiący, przez 9 do 12 min. Odwróć rybę raz lub dwa razy podczas gotowania. Zdejmij rybę na bok. Dodaj masło na patelnię i rozpuść na średnim ogniu. Dodaj por i czosnek; podsmażaj, aż zacznie pachnieć, około minuty. Dodaj szpinak, skórkę z cytryny i sok z cytryny; dopraw solą i pieprzem. Gotuj, aż szpinak zmięknie, około 4 min. Podawaj zawiniętego w boczek dorsza na szpinaku, przybranego kaparami.

                      Podudzia z kurczaka w świeżej żurawinie i rozmarynie

                      Składniki na podudzia z kurczaka w żurawinie i rozmarynie:

                      • 2 ząbki czosnku
                        • 1/4 szklanki octu balsamicznego
                          • 3 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
                            • 3 łyżki sosu sojowego
                              • 1,5 szklanki pokrojonej żurawiny
                                • 8 sztuk kurczaka (udka, podudzia lub mieszanka)
                                  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
                                    • łyżka posiekanego świeżego tymianku plus dodatkowe gałązki do wykończenia
                                      • łyżka posiekanego świeżego rozmarynu plus dodatkowe gałązki do wykończenia

                                        Jak przygotować podudzia z kurczaka w żurawinie i rozmarynie:

                                        W misce malaksera lub blendera zmiksuj czosnek, ocet balsamiczny, oliwę z oliwek, sos sojowy i 1/2 szklanki żurawiny na gładką masę. Umieść kawałki kurczaka w dużej plastikowej torebce zamykanej na zamek i polej kurczaka marynatą. Zamknij worek i wstaw do lodówki. Rozgrzej piekarnik do 170 st. C. Naczynie do zapiekania posmaruj delikatnie oliwą/olejem. Wyjmij kurczaka z torebki, zachowując marynatę. Kawałki kurczaka ułóż na patelni lub w naczyniu skórą do dołu i dopraw solą, pieprzem, tymiankiem i rozmarynem. Pozostałą szklankę żurawiny posyp na patelni. Piecz kurczaka przez 20 do 25 min., aż skóra zacznie brązowieć, a mięso będzie prawie ugotowane. Odwróć kurczaka i obficie posmaruj każdy kawałek zarezerwowaną marynatą. Wyrzuć pozostałą marynatę. Podnieś temperaturę piekarnika do 205 st. C i piecz jeszcze przez 5 do 8 min., aż skórka kurczaka będzie chrupiąca. Natychmiast podawaj.

                                        Zupa grochowa z piwnym aromatem

                                        Składniki na zupą grochową:

                                        • 2 łyżki oleju rzepakowego lub smalcu
                                          • 400 g dobrej kiełbasy pokrojonej w pół plastry
                                            • 2 cebule pokrojone w kostkę
                                              • 8 liści laurowych
                                                • 10 ziaren ziela angielskiego
                                                  • 3 drobno posiekane ząbki czosnku
                                                    • 300 g grochu łuskanego (suchego)
                                                      • szklanka piwa typu lager
                                                        • 2,5 l bulionu (mile widziane elementy wędzone, np. kości, skóra z boczku)
                                                          • pęczek włoszczyzny obranej i startej na tarce o grubych oczkach
                                                            • płaska łyżeczka mielonego kminku
                                                              • łyżeczka pieprzu ziołowego
                                                                • 2 łyżki suszonego majeranku
                                                                  • sól
                                                                    • pieprz
                                                                      • ewentualnie płaska łyżeczka wędzonej papryki

                                                                        Jak przygotować zupę grochową:

                                                                        W rondlu rozgrzej tłuszcz i wrzuć na niego kiełbasę, smaż do momentu delikatnego brązowienia. Dodaj cebule i po 2-3 minutach liście laurowe oraz ziele angielskie. Smaż kolejne 3 minuty. Dodaj czosnek i po minucie groch. Zalej całość bulionem oraz piwem i doprowadź do wrzenia. Dodaj włoszczyznę oraz pozostałe przyprawy i gotuj całość, aż groch będzie miękki.

                                                                        Bowl z pieczoną dynią i tofu

                                                                        Składniki na bowl z pieczoną dynią i tofu:

                                                                        • 1/2 kg tofu
                                                                          • łyżeczka mielonego imbiru
                                                                            • 4 łyżki słodkiego sosu chili
                                                                              • 1 kg dyni np. hokkaido
                                                                                • 3 łyżki miodu
                                                                                  • 70 ml sosu sojowego jasnego
                                                                                    • 2 łyżeczki pokruszonych płatków czerwonej papryki
                                                                                      • 3/4-calowy kawałek świeżego imbiru, obrany i drobno starty
                                                                                        • 8 łyżek oleju arachidowego, podzielonych
                                                                                          • sól morska
                                                                                            • świeżo zmielony czarny pieprz
                                                                                              • 6 ząbków czosnku, bardzo cienko pokrojonych
                                                                                                • 3 łyżeczki prażonych nasion sezamu
                                                                                                  • 2 szalotki, przycięte i pokrojone po przekątnej
                                                                                                    • sok z 1/2 limonki

                                                                                                      Jak przygotować bowl z pieczoną dynią i tofu:

                                                                                                      Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Odcedź tofu i pokrój w plasterki o grubości 1 cm. Na desce połóż warstwę ręczników papierowych, wyłóż na nie tofu. Przykryj kolejną warstwą ręczników i połóż na tofu coś ciężkiego, np. patelnię. Odstaw na 20 minut, aby odcisnąć wodę. Pokrój dynię na pół, pokrój w paski o grubości około 1,5 cm. W małej misce wymieszaj miód, sos sojowy, pokruszone płatki czerwonej papryki, imbir i 5 łyżek oleju. Podziel dynię między dwa naczynia - jeśli chcesz, możesz je wyłożyć papierem do pieczenia, ponieważ ułatwia to czyszczenie naczyń. Na dynię wylej 2/3 mieszanki sosu sojowego i wymieszaj. Pokrój kawałki tofu na pół i włóż je do mniejszego naczynia. Nałóż pozostałą mieszankę sosu sojowego na tofu, wymieszaj. Dopraw dynię i tofu solą i pieprzem, i piecz w piekarniku przez 15 minut. Za pomocą metalowej szpatułki odwróć kawałki dyni i tofu. W małej misce wymieszaj pozostały olej z czosnkiem i nałóż łyżką na dynię, następnie włóż wszystko do piekarnika i piecz przez 10 do 15 min., aż tofu będzie ciemne, a dynia - gładka i miękka. Do podania ułóż dynię i tofu na talerzu do serwowania, posyp sezamem i szalotką, i wyciśnij.

                                                                                                      Zobacz także:

                                                                                                      Autor: Izabela Dorf

                                                                                                      Źródło: Jasiek Kuroń

                                                                                                      Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN Online

                                                                                                      podziel się:

                                                                                                      Pozostałe wiadomości

                                                                                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                      Materiał promocyjny

                                                                                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana