Wegańskie leczo kabaczkami, papryką i ciecierzyca
Składniki na wegańskie leczo z kabaczkami, papryką i ciecierzycą:
- 3 cebule białe;
- 5 ząbków czosnku;
- 3 kabaczki (w różnych kolorach);
- 3 kolorowe papryki;
- 1 kg pomidorów;
- 200 g ciecierzycy;
- 100 g liści jarmużu
- 50 g orzechów nerkowca
- pęczek natki pietruszki,
- pęczek kolendry,
- pęczek bazylii,
- sól, pieprz, papryka cayene do smaku
- olej do smażenia
Sposób przygotowania wegańskiego leczo z kabaczkami, papryką i ciecierzycą:
Cebulę białą pokrój w kostkę i podsmaż w garnku na oleju razem z czosnkiem. Garnek przykryj pokrywką a następnie duś cebulę kilka minut na małym ogniu aż dobrze zmięknie. Do garnka dodaj pokrojone kabaczki i kolorową paprykę, smaż kilka minut aż warzywa zmiękną. Pod koniec gotowania dodaj do garnka pomidory pokrojone w kostkę, ciecierzyce i świeże posiekane zioła. Gotuj warzywa na małym ogniu około 30 minut tak aby zmiękły. Pod koniec gotowania dopraw lecho solą, pieprzem i papryką cayenne. Porcję lecho podaj na talerzu razem z smażonym jarmużem i orzechami nerkowca.
Pieczony bakłażan na sposób prowansalski z mozzarellą, pomidorami i liśćmi rukoli
Składniki na pieczony bakłażan na sposób prowansalski z mozzarellą, pomidorami i liśćmi rukoli:
- 4 bakłażany;
- 100 g koncentratu pomidorowego
- 3 kulki mozarelli;
- 3 duże pomidory;
- 2 cukinie (żółta i zielona);
- 1 opakowanie rukoli;
- 2 cytryny;
- 1 łyżka cukru;
- 1 łyżka płatków chilli;
- zioła prowansalskie;
- sól, pieprz do smaku;
- oliwa z oliwek
Sposób przygotowania pieczonego bakłażana z mozzarellą, pomidorami i liśćmi rukoli:
Bakłażana przetnij wzdłuż na dwie równe połówki, natnij delikatnie nożem od środka tworząc kratkę, bakłażana dopraw solą, pieprzem, oliwą i ziołami prowansalskimi. Ułóż na blaszce do pieczenia z pergaminem i wstaw do piekarnika na 15 minut do temp 180 st.C. Upieczonego bakłażana można delikatnie przygnieść blaszką aby był bardziej płaski.
W małej misce wymieszaj koncentrat pomidorowym z płatkami chili, sokiem z cytryny i cukrem. Posmaruj bakłażan od przeciętej strony a na wierzch nałóż na przemian plaster ser a mozzarella, plaster pomidora i plaster cukinii. Całość posyp jeszcze solą i pieprzem a następnie wstaw do piekarnika z funkcją grilla tak aby ser się delikatnie roztopił.
Po wyjęciu bakłażana skrop go sokiem z cytryny, polej oliwą i posyp liśćmi rukoli.
Sałatka z cukinią, plastrami parmezanu, miętą i prażonymi orzeszkami pinii
Składniki na sałatkę z cukinią, plastrami parmezanu, miętą i prażonymi orzeszkami pinii:
- 4 zielone cukinie;
- 3 cytryny;
- 200 g parmezanu (w kawałku lub w płatkach);
- pęczek mięty
- 50 g marynowanego żółtego imbiru;
- 100 g orzeszków pini;
- łyżka soli
Sposób przygotowania sałatki z cukinią, plastrami parmezanu, miętą i prażonymi orzeszkami pinii:
Cukinię za pomocą obieraczki lub krajalnicy do warzyw potnij na cienkie plastry, przełóż je do miski i skrop sokiem z cytryny, oliwą i posyp solą. Poczekaj kilka minut aż cukinia delikatnie zmięknie, następnie do miski dodaj plastry parmezanu, liście mięty, posiekany marynowany imbir i prażone orzeszki pinii. Całość dokładnie wymieszaj i przełóż do naczynia na sałatkę.
Krem z zielonej cukinii z pieczonymi kabaczkami i serem kozim
Składniki na krem z zielonej cukinii z pieczonymi kabaczkami i serem kozim:
- 3 zielone cukinie;
- 2 kabaczki;
- 2 opakowania sera halloumi;
- 2 białe cebule;
- 5 ząbków czosnku;
- pęczek tymianku;
- świeże oregano (1 doniczka);
- 2 l bulionu warzywnego;
- 200 ml śmietanki 36%;
- sól, pieprz do smaku.
Sposób przygotowania kremu z zielonej cukinii z pieczonymi kabaczkami i serem kozim:
W garnku podsmaż zieloną cukinię razem z cebulą, czosnkiem i tymiankiem. Warzywa podlej bulionem i gotuj aż zmiękną, dodaj słodką śmietanę i zmiksuj za pomocą robota kuchennego do gładkiej konsystencji. Krem dopraw do smaku solą i pieprzem.
Kabaczki potnij na cienkie plastry, posyp solą i zostaw na 10 minut, dwa plasterki nałóż na siebie na krzyż i połóż na środku kawałek sera posypując go płatkami oregano, zwiń kabaczka na kopertę i przełóż na blaszkę do pieczenia. Wstaw cukinie do piekarnika na 10 minut do temp. 190 st. C. Porcję zupy nalej do miski a upieczone kawałki kabaczków z serem połóż na wierzch.
Autor: Katarzyna Lackowska
Źródło: Sebastian Olma
Źródło zdjęcia głównego: Jakub Kamiński/East News