przepis na potrawy z cukinią

    przepis na potrawy z cukinią

    Można je nafaszerować, zrobić z nich leczo, zapiekankę, ugotować zupę... Cukinia i bakłażan - mówi się, że to jedne z najbardziej niedocenianych warzyw, jednak ostatnio zdobywają coraz więcej zwolenników. Są zdrowe, niedrogie i, co ważne, łatwo z nich stworzyć szybkie w przygotowaniu dania. Swoimi przepisami na kabaczki i bakłażany w kuchni Dzień Dobry TVN podzielił się Sebastian Olma. 

    Można ją dusić, smażyć, piec, grillować, a nawet jeść na surowo. Cukinia to warzywo, którego nie może zabraknąć w jadłospisie podczas słonecznego lata. W trakcie kulinarnych podbojów nie warto jednak ograniczać się wyłącznie do sprawdzonego przepisu na leczo, przekazywanego w wielu domach z pokolenia na pokolenie. Co można zrobić innego z cukinii? Chrupiące placki, zakręcone roladki i wielobarwne sałatki to dopiero rozgrzewka!

    Trwa sezon na cukinię. Warzywo w kuchni Dzień Dobry TVN wykorzystała Daria Ładocha. Blogerka przygotowała szybkie i łatwe potrawy z cukinią w roli głównej. Co powiecie na: cukinię w cieście naleśnikowym, cukinię faszerowaną kaszą gryczaną i suszonymi morelami, zupę warzywną i tagliatelle z cukinii i marchewki?