Cukinia smażona w panierce to pyszna i bardzo prosta propozycja na obiad. Można jeść ją w podstawowej formie lub z przeróżnymi dodatkami. Świetnie zastępuje mięsny kotlet w klasycznym, polskim obiedzie.
Owoce i warzywa
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce
Tak dojrzewają owoce egzotyczne w Polsce
Jak wybrać najlepsze przetwory owocowe?
Kaktusy - dzieci Słońca
Cukinia smażona w panierce - przepis idealny
Składniki:
- duża, młoda cukinia
- 3 płaskie łyżki mąki pszennej lub ziemniaczanej
- 5 łyżek bułki tartej – (może być również bezglutenowa)
- 2 jajka
- olej
- przyprawy: sól, słodka papryka, czosnek granulowany, pieprz
Cukinia w panierce - sposób przygotowania
- Cukinię umyć, osuszyć, odkroić oba końce. Następnie pokroić w plasterki o grubości około pół centymetra, ewentualnie nieco grubiej, ale nie więcej niż cm.
- Każdy talarek natrzeć niewielką ilością soli, odłożyć na talerz i odstawić na 15-20 minut. W tym czasie cukinia puści sporo wody, dzięki czemu placki będą znacznie lepsze w strukturze i smaku.
- Każdy talarek osuszyć ręcznikiem papierowym z obu stron.
- Przygotować 3 miseczki/talerzyki i umieścić w nich kolejno: 3 płaskie łyżki mąki; dwa jajka - rozbić, wymieszać z przyprawami; bułkę tartą.
- Obtaczać plasterki cukinii cieniutko w mące, następnie zanurzać w jajkach, a na koniec obtaczać w bułce tartej.
- Przygotowane do smażenia plasterki cukinii układać jeden obok drugiego.
- Placki smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony, aż będą złociste.
- Po usmażeniu odsączyć chwilę na ręczniku papierowym i podawać z dowolnymi dodatkami.
Zobacz także inne cukiniowe przepisy:
- Cytrynowy dżem z cukinii - przepis na wyjątkowy przetwór domowy
- Cukinia w zalewie curry, kiszona, a może marynowana z papryką? Oto pyszne przetwory na zimę
- Prosty przepis na surówkę z cukinii, czyli łatwo, szybko i pysznie
- Leczo z cukinii, kabaczka i tradycyjne. Proste przepisy w maksymalnie godzinę!
- Bakłażan i cukinia w roli głównej. Przepisy Grzegorza Zawieruchy
- Puree z cukinii – przepisy na dania dla dorosłych i niemowląt
Autor: Diana Ryściuk
Źródło zdjęcia głównego: An-T/Getty Images
podziel się: