Zupa lekiem na całe zło? "Kiedy dajemy ciału dobre jedzenie, to ciało zaczyna zdrowieć"

Dlaczego warto jeść zupy?
Źródło: Dzień Dobry TVN
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Druzgocący raport o polskiej żywności
Druzgocący raport o polskiej żywności
Jedzenie na odporność
Jedzenie na odporność
Hot dog i energetyk – czym żywią się nasze dzieci gdy tego nie widzimy?
Hot dog i energetyk – czym żywią się nasze dzieci gdy tego nie widzimy?
To, co jesz, wpływa na Twój mózg
To, co jesz, wpływa na Twój mózg
Większość z nas na śniadanie zjada kanapki. Są jednak miejsca na świecie, gdzie dzień zaczyna się od miski ciepłej zupy. Okazuje się, że taki sposób jedzenia ma korzystny wpływ na nasze zdrowie. Dlaczego warto jeść zupy, nie tylko na śniadanie? O tym w Dzień Dobry TVN opowiadała Anna Stoitsi-Nieprzecka, specjalistka tradycyjnej medycyny chińskiej.

Czy zupa może być lekiem?

Zupy od zawsze, także w Polsce uważane są bardzo zdrowy posiłek. Na tym jednak nie koniec. Wiele osób w czasie przeziębienie sięga po rosół, aby szybciej wyleczyć się z infekcji. - Rosoły zawsze były traktowane jako lekarstwa, a w medycynie chińskiej mówi się wprost, że "zupa mocy", czyli zupa długo gotowana to jest lek - opowiadała w Dzień Dobry TVN Anna Stoitsi-Nieprzecka, specjalistka tradycyjnej medycyny chińskiej.

Co ciekawe, istnieją miejsca na świecie, gdzie wierzy się, że jedzenie zup poprawia płodność. - Tradycyjnie są takie kantony, w których do dzisiaj, jak jest ślub, wręcza się młodej parze tydzień, dwa tygodnie gotowany na wolnym ogniu rosół. To jest tzw. rosół płodności, zupa mocy, która ma zapewnić - podczas nocy poślubnej - poczęcie potomka - dodała nasza rozmówczyni.

Jakie korzyści daje jedzenie zupy?

- W kuchni pięciu przemian, to jest taki odłam medycyny chińskiej, dietoterapia jest kluczowa. Tam się nie mówi o chorobach. Medycyna chińska mówi o harmonii albo dysharmonii. Kiedy dbamy o ciało w odpowiedni sposób, czyli dajemy mu te dobre rzeczy do jedzenia, dbamy o emocje, to ciało się harmonizuje i ma niesamowite właściwości do tego, żeby samo się uzdrawiać. Kiedy dajemy ciału dobre jedzenie, długo gotowane zupy, to ciało zaczyna zdrowieć - mówiła.

Do takiej zupy możemy dodać wszystkie elementy kuchni pięciu przemian. - To wszystko gotujemy w garze, przez kilka godzin, co najmniej 6-8, 3 dni też można. I ta zupa nabiera energii. Podnosi naszą energię witalną, [...], podnosi odporność - wyjaśniała.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki zobaczysz na Player.pl.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji na Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości