Krem z młodych buraków z zapiekaną cebulą z przepisu Piotra Kucharskiego

Krem z buraków
Krem z młodych buraków z zapiekaną cebulą z przepisu Piotra Kucharskiego
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News
Kiedy dzień staje się dłuższy, coraz chętniej sięgamy po młode warzywa. Wśród nich znajdziemy młode buraki i botwinkę. W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował pyszny krem z młodych buraków z zapiekaną cebulą. Sprawdź jego przepis.

Krem z młodych buraków z zapiekaną cebulą - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 6 średniej wielkości cebule,
  • sól i pieprz,
  • 50 g masła,
  • marchewka,
  • kawałek korzenia pietruszki,
  • mały kawałek selera,
  • oliwa z oliwek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 pęczki młodych buraków,
  • 2 ziemniaki,
  • sól i pieprz,
  • sok z cytryny,
  • 100 ml śmietany kremówki.

Sposób przygotowania kremu z młodych buraków

  1. Rozgrzać piekarnik do 180ºC. Cebule obrać i przekroić w poprzek na połówki. Każdą połówkę posmarować masłem i umieścić w foremce do pieczenia muffinek.
  2. Przyprawić solą i pieprzem.
  3. Wstawić do piekarnika na około 40-50 minut.
  4. W tym czasie zetrzeć na tarce o grubych oczkach marchewkę, pietruszkę i seler. Podsmażyć na oliwie z oliwek.
  5. Dodać posiekany czosnek oraz pokrojone buraki. Przesmażyć przez kilka minut.
  6. Zalać około 2 litrami wody, dodać ziemniaki i ugotować, aż wszystko będzie miękkie.
  7. Pod koniec solidnie doprawić pieprzem i solą, dodać śmietankę i zmiksować. Ponownie doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
  8. Cebule ułożyć na talerzach, dookoła nalać zupy.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości