Krem z młodych buraków z zapiekaną cebulą z przepisu Piotra Kucharskiego

Krem z buraków
Krem z młodych buraków z zapiekaną cebulą z przepisu Piotra Kucharskiego
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News
Kiedy dzień staje się dłuższy, coraz chętniej sięgamy po młode warzywa. Wśród nich znajdziemy młode buraki i botwinkę. W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował pyszny krem z młodych buraków z zapiekaną cebulą. Sprawdź jego przepis.

Krem z młodych buraków z zapiekaną cebulą - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 6 średniej wielkości cebule,
    • sól i pieprz,
      • 50 g masła,
        • marchewka,
          • kawałek korzenia pietruszki,
            • mały kawałek selera,
              • oliwa z oliwek,
                • 2 ząbki czosnku,
                  • 2 pęczki młodych buraków,
                    • 2 ziemniaki,
                      • sól i pieprz,
                        • sok z cytryny,
                          • 100 ml śmietany kremówki.

                            Sposób przygotowania kremu z młodych buraków

                            1. Rozgrzać piekarnik do 180ºC. Cebule obrać i przekroić w poprzek na połówki. Każdą połówkę posmarować masłem i umieścić w foremce do pieczenia muffinek.
                              1. Przyprawić solą i pieprzem.
                                1. Wstawić do piekarnika na około 40-50 minut.
                                  1. W tym czasie zetrzeć na tarce o grubych oczkach marchewkę, pietruszkę i seler. Podsmażyć na oliwie z oliwek.
                                    1. Dodać posiekany czosnek oraz pokrojone buraki. Przesmażyć przez kilka minut.
                                      1. Zalać około 2 litrami wody, dodać ziemniaki i ugotować, aż wszystko będzie miękkie.
                                        1. Pod koniec solidnie doprawić pieprzem i solą, dodać śmietankę i zmiksować. Ponownie doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
                                          1. Cebule ułożyć na talerzach, dookoła nalać zupy.

                                            Zobacz także:

                                            Autor: Teofila Siewko

                                            Źródło: Piotr Kucharski

                                            Źródło zdjęcia głównego: Wojciech Olkuśnik/East News

                                            podziel się:

                                            Pozostałe wiadomości

                                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                            Materiał promocyjny

                                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana