Krem z młodych buraków z zapiekaną cebulą - przepis krok po kroku
Składniki:
- 6 średniej wielkości cebule,
- sól i pieprz,
- 50 g masła,
- marchewka,
- kawałek korzenia pietruszki,
- mały kawałek selera,
- oliwa z oliwek,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 pęczki młodych buraków,
- 2 ziemniaki,
- sól i pieprz,
- sok z cytryny,
- 100 ml śmietany kremówki.
Sposób przygotowania kremu z młodych buraków
- Rozgrzać piekarnik do 180ºC. Cebule obrać i przekroić w poprzek na połówki. Każdą połówkę posmarować masłem i umieścić w foremce do pieczenia muffinek.
- Przyprawić solą i pieprzem.
- Wstawić do piekarnika na około 40-50 minut.
- W tym czasie zetrzeć na tarce o grubych oczkach marchewkę, pietruszkę i seler. Podsmażyć na oliwie z oliwek.
- Dodać posiekany czosnek oraz pokrojone buraki. Przesmażyć przez kilka minut.
- Zalać około 2 litrami wody, dodać ziemniaki i ugotować, aż wszystko będzie miękkie.
- Pod koniec solidnie doprawić pieprzem i solą, dodać śmietankę i zmiksować. Ponownie doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
- Cebule ułożyć na talerzach, dookoła nalać zupy.
Zobacz także:
- Zupa krem brokułowa, serowa - sprawdź pyszny i szybki przepis
- Zupa krem z kasztanów jadalnych - prosty przepis
- Zupa krem pomidorowa na wiele sposobów - z serem, grzankami, bazylią
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Piotr Kucharski
Źródło zdjęcia głównego: Wojciech Olkuśnik/East News
podziel się: