Zupa krem brokułowa, serowa - sprawdź pyszny i szybki przepis

Zupa brokułowo-serowa
Zupa krem brokułowa serowa - pyszny szybki przepis
Źródło: AlexPro9500/Getty Images
Pyszna i prosta w przygotowaniu zupa krem z brokułów z serem to idealny sposób, aby zaskoczyć gości. Można do niej dodać cheddar lub gorgonzole. Idealnie komponuje się też z groszkiem, sprawdź, jak ją przygotować!

Zupa serowa może uchodzić za trudną do wykonania. Jest jednak zupełnie inaczej. Wystarczy 30 minut i można cieszyć się przepyszną, ciepłą zupą krem!

Brokułowa zupa krem z serem - przepis krok po kroku

Składniki:

  • brokuły - 1 główka,
  • ziemniaki - 3 małe,
  • cebula - 1 sztuka,
  • czosnek - 2 ząbki,
  • olej - 2 łyżki,
  • serek topiony cheddar - 100 g,
  • bulion rosołowy - 3/4 l,
  • śmietana 12% - 125 g,
  • pieprz,
  • sól,
  • płatki migdałowe.

Zobacz wideo: Warzywa, które leczo

DD_20211015_Kuchnia_REP
Warzywa, które leczo
Można je nafaszerować, zrobić z nich leczo, zapiekankę, ugotować zupę. Swoimi przepisami w kuchni Dzień Dobry TVN podzielił się Sebastian Olma.
Źródło: Dzień Dobry TVN

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę obrać i opalić nad palnikiem. Pokroić w kawałki i podsmażyć dodatkowo na łyżce oleju.
  2. Obrać ziemniaki, pokroić w drobną kostkę i dodać do cebuli.
  3. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i dodać do smażącej się cebuli i ziemniaków. Smażyć około 5-10 minut.
  4. Do gorącego wywaru dodać cebulę, ziemniaki i pokrojony na różyczki brokuł. Gotować, aż wszystkie zmiękną.
  5. Zdjąć z ognia, zblendować na jednolitą masę i z powrotem podgrzewać. Do ciepłej zupy powoli dodawać topiony ser.
  6. Kiedy ser będzie rozpuszczony w zupie podawać ozdobione płatkami migdałowymi.

Brokułowo-groszkowa zupa krem z serem pleśniowym - przepis krok po kroku

Składniki:

  • brokuły - 1 sztuka,
  • czosnek - 1 zabek,
  • groszek z puszki - 250 g,
  • bulion rosołowy - 1 l,
  • ser gorgonzola - 100 g,
  • masło - 1 łyżka,
  • śmietana 18% - 125 g.

Sposób przygotowania:

  1. Na maśle zeszklić cebulę pokrojoną w kostke.
  2. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i dodać do cebuli.
  3. Brokuła umyć i podzielić na różyczki. Nóżkę obrać i pokroić na plasterki. Dodać do cebuli i czosnku. Smażyć razem, aż lekko zmiękną.
  4. Bulion zagotować i dodać do niego smażone warzywa.
  5. Groszek odlać z zalewy i przepłukać, odłożyć 4 łyżki, a resztę dodać do zupy.
  6. Gotować przez około 10-15 minut.
  7. Zupę zdjąć z ognia, ser pokroić w drobną kostkę, dodać do wywaru. Całość zmiksować na gładką masę.
  8. Przełożyć całość do garnka, podgrzać i dodać śmietany.
  9. Zupę podawać ozdobioną (odłożonym wcześniej) groszkiem.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości