Zupa krem z kiszonej kapusty. Zblendowana kiszona kapusta? Jeszcze jak!

zupa krem z kiszonej kapusty
Zupa krem z kiszonej kapusty jest cudowna!
Źródło: Arx0nt/Getty Images
Zupy kremy w ostatnich latach biją rekordy popularności, wersji i kombinacji. Ale zblendowana kapusta kiszona? Otóż tak! Ta zupa jest pyszna i głęboka w smaku. Można wręcz powiedzieć, że zmienia życie! Pod warunkiem, że krem z kiszonej kapusty zrobicie zgodnie z naszym przepisem.

Zupa krem z kiszonej kapusty

Trudno jest znaleźć słowa, by opisać, jak wspaniale pyszna potrawa może powstać w tak banalnie prosty sposób. Krem z kiszonej kapusty właśnie taki jest, pod warunkiem, że postawimy na naprawdę dobrą kapustę. Jeśli nie mamy własnej lub dostępu do takiej wiejskiej, prosto z beczki, to warto rozejrzeć się w sklepach za możliwie najlepszą jakościowo. Musi być naprawdę kiszona, a nie zalana octem trzy dni temu.

Kuchnia pełna aromatycznych przypraw

Źródło: Dzień Dobry TVN
Dania imbirem pachnące
Dania imbirem pachnące
Kuchnia miodem i imbirem pachnąca
Kuchnia miodem i imbirem pachnąca
Cynamonowa kuchnia Sebastiana Olmy
Cynamonowa kuchnia Sebastiana Olmy

Pozostałe dodatki tego kulinarnego majstersztyku to przesmażona na maśle cebula, warzywny bulion zagęszczony ziemniakami i niewielka ilość śmietanki kremówki, która nada całości delikatny, aksamitny posmak i sprawi, że każdy zjadacz tej zupy nie będzie mógł wyjść z podziwu. Dokładna lista składników i sposób wykonania – poniżej.

Zupa krem z kiszonej kapusty - przepis

Składniki:

  • kilogram kiszonej kapusty
    • bulion warzywny – około 1-1,5 l
      • 300-500 ml śmietanki 30 proc. (wedle uznania)
        • kilogram ziemniaków
          • 4 cebule szalotki
            • 5 łyżek masła
              • sól, pieprz, sos sojowy
                • do podania: dowolne ziarna, orzechy, oliwa, olej rzepakowy, zioła

                  Sposób przygotowania:

                  • Ugotować pyszny, aromatyczny bulion.
                    • Ziemniaki obrać, pokroić w średnią kostkę i podgotować, ale nie do całkowitej miękkości, niech będą takie trochę al dente
                      • Na dnie dużego garnka rozgrzać masło, wrzucić pokrojoną cebulę i podsmażać przez około 5 minut, do zeszklenia.
                        • Dodać ziemniaki i smażyć wszystko przez 3 minuty. Dodać bulion i śmietankę, zagotować i gotować na bardzo małym ogniu przez 10-15 minut, albo krócej - ziemniaki mają być miękkie.
                          • Następnie dodać odciśniętą kapustę i kontynuować gotowanie przez 1–1,5 godziny, do momentu, aż ta zacznie się rozpadać.
                            • Zupę zmiksować na krem, doprawić łyżeczką sosu sojowego, pieprzem i ewentualnie jeszcze solą.
                              • Jeśli zupa będzie za mało kwaśna, dodać odciśnięty sok z kapusty. Jeśli będzie za rzadka, dogotować ziemniaków.
                                • Podawać z dowolnymi dodatkami, ale nie przesadzać z nimi. Tutaj chodzi o to, że zupa krem z kiszonej kapusty jest pyszna i pełna sama w sobie.

                                  Zobacz także:

                                  Autor: Diana Ryściuk

                                  Źródło zdjęcia głównego: Arx0nt/Getty Images

                                  podziel się:

                                  Pozostałe wiadomości

                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                  Materiał promocyjny

                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana