Kapusta z grzybami i kaparami podana na bułkach razowych
Składniki na kapustę z grzybami i kaparami
- 500 g kiszonej kapusty
- 50 g suszonych grzybów
- 2 czerwone cebule pokrojone w piórka
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 ząbki czosnku pokrojone w cienkie plasterki
- opakowanie kaparów odsączonych
- 50 g suszonych pomidorów pokrojonych w drobną kostkę
- 1 liść laurowy
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- szczypta kminku mielonego
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta kurkumy
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- sól (do smaku)
- szczypta czerwonego pieprzu (może być czarny)
- kilka razowych bułek
- garść posiekanej zielonej pietruszki
Sposób przygotowania kapusty z grzybami i kaparami
W garnku podgrzej olej i podsmaż czosnek i cebulę. Dodaj przypraw, a następnie posiekaną kapustę wraz z grzybami (możesz je wcześniej namoczyć). Dodaj szklankę wody i gotuj około 20 minut. Następnie dodaj kapary i suszone pomidory pokrojone na mniejsze kawałki oraz sos sojowy. Gotuj jeszcze 7 minut. Na koniec dopraw jeszcze solą i pieprzem. Odetnij czubki od bułek i wydrąż w środku. Nakładaj kapustę i podawaj w bułce posypane zieloną pietruszką.
Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Pomidorowy kapuśniak z orzechami laskowymi
Składniki na pomidorowy kapuśniak
- 750 g kapusty kiszonej
- 1 marchewka pokrojona w cienkie talarki
- 1 cebula pokrojona w piórka
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- 1 łyżeczka suszonej papryki słodkiej
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1,5 l wywaru z jarzyn
- 3 ziemniaki pokrojone w kostkę
- 3 łyżki sosu sojowego
- szczypta majeranku
- 4 pomidory pokrojone w ćwiartki
- 400 ml passaty pomidorowej
- świeży koperek do dekoracji
- orzechy laskowe prażone
Sposób przygotowania pomidorowego kapuśniaku
W garnku podgrzej olej i zeszklij cebulę. Dodaj papryki w przyprawach, zioła prowansalskie oraz marchewkę i podsmażaj kilka minut. W tym czasie opłucz dokładnie kapustę i pokrój na mniejsze kawałki. Dodaj do garnka wraz ziemniakami i całość zalej wywarem oraz sosem sojowym. Dodaj również ziele angielskie i liście laurowe. Gotuj około 20 minut. Następnie dodaj pomidory oraz passatę pomidorową i doprowadź do wrzenia. Na koniec dopraw solą oraz pieprzem. Przed podaniem posyp świeżym koperkiem i orzechami laskowymi.
Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Tarta z kiszoną kapustą duszoną w winie z rozmarynem i wędzonym łososiem
Składniki na ciasto
- 240 g mąki pszennej
- 140 g zimnego masła
- 1 jajko
- 3 łyżki tartego parmezanu
- 1 łyżka czarnuszki
Składniki na nadzienie do tarty
- 500 g kiszonej kapusty
- 1 ziele angielskie
- 2 liście laurowe
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 1 łyżka masła
- 10 suszonych moreli pokrojonych w paski
- 200 g wędzonego łososia
- 2 gałązki rozmarynu
- koperek
- sól, pieprz
Sposób przygotowania tarty z kiszoną kapustą i wędzonym łososiem
Kapustę opłucz na sitku i dokładnie odciśnij. Pokrój na mniejsze kawałki. W garnku rozgrzej masło i dodaj rozmaryn. Następnie zeszklij cebulę. Dodaj kapustę, wymieszaj. Dodaj ziele angielskie i liście laurowe, morele, zalej winem i duś pod przykryciem około 35 minut. Dopraw solą i pieprzem. W tym czasie zagnieć ciasto ze składników na ciasto. Włóż je na 15-20 minut do lodówki. Następnie formę do tarty wysmaruj masłem. Wyłóż ciastem, nakłuj widelcem i wstaw do piekarnika na 20 minut - temperatura 180 stopni. Następnie dodaj farsz z kapusty (pamiętaj by dobrze kapustę odsączyć, jeśli pozostanie resztka płynu). Dodaj również wędzonego łososia pokrojonego na mniejsze kawałki. Wstaw do piekarnika na 15 minut. Podawaj tartę posypaną koperkiem.
Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Łazanki z makaronu ryżowego z groszkiem cukrowym, chili z ciemnym sosem sojowym
Składniki na łazanki z makaronu ryżowego
- ½ opakowania szerokiego makaronu ryżowego
- 500 g kapusty kiszonej
- 2 szalotki
- opakowanie groszku cukrowego
- 20 g suszonych grzybów
- 500 ml wywaru z jarzyn
- 2 papryczki chili
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
- 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
- sok z ½ limonki
- sól, pieprz
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- kolendra
Sposób przygotowania łazanek z makaronu ryżowego z groszkiem cukrowym, chili z ciemnym sosem sojowym
Makaron ryżowy namocz w zimnej wodzie. Jak będzie miękki pokrój go na mniejsze kawałki - jak klasyczne łazanki. W garnku podgrzej olej i zeszklij szalotki drobno posiekane oraz chili. Dodaj grzyby, zalej wywarem i gotuj 25 minut. Następnie dodaj groszek cukrowy i jeszcze chwilę razem duś. Dodaj makaron i oba sosy sojowe. Wymieszaj i dodaj sok z limonki. Podawaj z kolendrą.
Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.
Zobacz też:
Ziemniaki na 5 sposobów. Przepyszne i sycące przepisy Jaśka Kuronia
Cebula - smaczna i zdrowa. Przepisy Grzegorza Zawieruchy
Łosoś, dorsz i mintaj - smaczne i zdrowe dania z rybą od Piotra Kucharskiego
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Autor: Jola Marat
Źródło: Daria Ładocha