Pomysły na kapustę kiszoną, czyli samo zdrowie według przepisów Darii Ładochy

kapusta kiszona, przepisy z kapustą kiszoną, Daria Ładocha
Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Kiszona kapusta to cenne źródło m.in. witaminy C, przeciwutleniaczy oraz prozdrowotnych bakterii. Zwłaszcza jesienią i zimą warto ją włączyć do menu. Co z niej przygotować? Zainspiruj się niebanalnymi pomysłami Darii Ładochy na kapustę kiszoną z kaparami, pomidorowy kapuśniak, czy tartę z wędzonym łososiem. Nie masz ochoty na kapustę? Zobacz, jak zrobić rozgrzewające łazanki z chili.

Kapusta z grzybami i kaparami podana na bułkach razowych

Składniki na kapustę z grzybami i kaparami

  • 500 g kiszonej kapusty
    • 50 g suszonych grzybów
      • 2 czerwone cebule pokrojone w piórka
        • 3 łyżki sosu sojowego
          • 2 ząbki czosnku pokrojone w cienkie plasterki
            • opakowanie kaparów odsączonych
              • 50 g suszonych pomidorów pokrojonych w drobną kostkę
                • 1 liść laurowy
                  • 5 ziarenek ziela angielskiego
                    • szczypta kminku mielonego
                      • szczypta gałki muszkatołowej
                        • szczypta kurkumy
                          • 2 łyżki oleju rzepakowego
                            • sól (do smaku)
                              • szczypta czerwonego pieprzu (może być czarny)
                                • kilka razowych bułek
                                  • garść posiekanej zielonej pietruszki

                                    Sposób przygotowania kapusty z grzybami i kaparami

                                    W garnku podgrzej olej i podsmaż czosnek i cebulę. Dodaj przypraw, a następnie posiekaną kapustę wraz z grzybami (możesz je wcześniej namoczyć). Dodaj szklankę wody i gotuj około 20 minut. Następnie dodaj kapary i suszone pomidory pokrojone na mniejsze kawałki oraz sos sojowy. Gotuj jeszcze 7 minut. Na koniec dopraw jeszcze solą i pieprzem. Odetnij czubki od bułek i wydrąż w środku. Nakładaj kapustę i podawaj w bułce posypane zieloną pietruszką.

                                    Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                    Pomidorowy kapuśniak z orzechami laskowymi

                                    Składniki na pomidorowy kapuśniak

                                    • 750 g kapusty kiszonej
                                      • 1 marchewka pokrojona w cienkie talarki
                                        • 1 cebula pokrojona w piórka
                                          • 1 łyżka oleju rzepakowego
                                            • 2 liście laurowe
                                              • 2 ziela angielskie
                                                • 1 łyżeczka suszonej papryki słodkiej
                                                  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
                                                    • 1,5 l wywaru z jarzyn
                                                      • 3 ziemniaki pokrojone w kostkę
                                                        • 3 łyżki sosu sojowego
                                                          • szczypta majeranku
                                                            • 4 pomidory pokrojone w ćwiartki
                                                              • 400 ml passaty pomidorowej
                                                                • świeży koperek do dekoracji
                                                                  • orzechy laskowe prażone

                                                                    Sposób przygotowania pomidorowego kapuśniaku

                                                                    W garnku podgrzej olej i zeszklij cebulę. Dodaj papryki w przyprawach, zioła prowansalskie oraz marchewkę i podsmażaj kilka minut. W tym czasie opłucz dokładnie kapustę i pokrój na mniejsze kawałki. Dodaj do garnka wraz ziemniakami i całość zalej wywarem oraz sosem sojowym. Dodaj również ziele angielskie i liście laurowe. Gotuj około 20 minut. Następnie dodaj pomidory oraz passatę pomidorową i doprowadź do wrzenia. Na koniec dopraw solą oraz pieprzem. Przed podaniem posyp świeżym koperkiem i orzechami laskowymi.

                                                                    Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                                                    Tarta z kiszoną kapustą duszoną w winie z rozmarynem i wędzonym łososiem

                                                                    Składniki na ciasto

                                                                    • 240 g mąki pszennej
                                                                      • 140 g zimnego masła
                                                                        • 1 jajko
                                                                          • 3 łyżki tartego parmezanu
                                                                            • 1 łyżka czarnuszki

                                                                              Składniki na nadzienie do tarty

                                                                              • 500 g kiszonej kapusty
                                                                                • 1 ziele angielskie
                                                                                  • 2 liście laurowe
                                                                                    • 1 cebula pokrojona w kostkę
                                                                                      • 1 łyżka masła
                                                                                        • 10 suszonych moreli pokrojonych w paski
                                                                                          • 200 g wędzonego łososia
                                                                                            • 2 gałązki rozmarynu
                                                                                              • koperek
                                                                                                • sól, pieprz

                                                                                                  Sposób przygotowania tarty z kiszoną kapustą i wędzonym łososiem

                                                                                                  Kapustę opłucz na sitku i dokładnie odciśnij. Pokrój na mniejsze kawałki. W garnku rozgrzej masło i dodaj rozmaryn. Następnie zeszklij cebulę. Dodaj kapustę, wymieszaj. Dodaj ziele angielskie i liście laurowe, morele, zalej winem i duś pod przykryciem około 35 minut. Dopraw solą i pieprzem. W tym czasie zagnieć ciasto ze składników na ciasto. Włóż je na 15-20 minut do lodówki. Następnie formę do tarty wysmaruj masłem. Wyłóż ciastem, nakłuj widelcem i wstaw do piekarnika na 20 minut - temperatura 180 stopni. Następnie dodaj farsz z kapusty (pamiętaj by dobrze kapustę odsączyć, jeśli pozostanie resztka płynu). Dodaj również wędzonego łososia pokrojonego na mniejsze kawałki. Wstaw do piekarnika na 15 minut. Podawaj tartę posypaną koperkiem.

                                                                                                  Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                                                                                  Łazanki z makaronu ryżowego z groszkiem cukrowym, chili z ciemnym sosem sojowym

                                                                                                  Składniki na łazanki z makaronu ryżowego

                                                                                                  • ½ opakowania szerokiego makaronu ryżowego
                                                                                                    • 500 g kapusty kiszonej
                                                                                                      • 2 szalotki
                                                                                                        • opakowanie groszku cukrowego
                                                                                                          • 20 g suszonych grzybów
                                                                                                            • 500 ml wywaru z jarzyn
                                                                                                              • 2 papryczki chili
                                                                                                                • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
                                                                                                                  • 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
                                                                                                                    • sok z ½ limonki
                                                                                                                      • sól, pieprz
                                                                                                                        • 1 łyżka oleju rzepakowego
                                                                                                                          • kolendra

                                                                                                                            Sposób przygotowania łazanek z makaronu ryżowego z groszkiem cukrowym, chili z ciemnym sosem sojowym

                                                                                                                            Makaron ryżowy namocz w zimnej wodzie. Jak będzie miękki pokrój go na mniejsze kawałki - jak klasyczne łazanki. W garnku podgrzej olej i zeszklij szalotki drobno posiekane oraz chili. Dodaj grzyby, zalej wywarem i gotuj 25 minut. Następnie dodaj groszek cukrowy i jeszcze chwilę razem duś. Dodaj makaron i oba sosy sojowe. Wymieszaj i dodaj sok z limonki. Podawaj z kolendrą.

                                                                                                                            Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                                                                                                            Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

                                                                                                                            Zobacz też:

                                                                                                                            Ziemniaki na 5 sposobów. Przepyszne i sycące przepisy Jaśka Kuronia

                                                                                                                            Cebula - smaczna i zdrowa. Przepisy Grzegorza Zawieruchy

                                                                                                                            Łosoś, dorsz i mintaj - smaczne i zdrowe dania z rybą od Piotra Kucharskiego

                                                                                                                            Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

                                                                                                                            Autor: Jola Marat

                                                                                                                            Źródło: Daria Ładocha

                                                                                                                            podziel się:

                                                                                                                            Pozostałe wiadomości