Przepisy kulinarne

Pomysły na kapustę kiszoną, czyli samo zdrowie według przepisów Darii Ładochy

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:
Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

Kiszona kapusta to cenne źródło m.in. witaminy C, przeciwutleniaczy oraz prozdrowotnych bakterii. Zwłaszcza jesienią i zimą warto ją włączyć do menu. Co z niej przygotować? Zainspiruj się niebanalnymi pomysłami Darii Ładochy na kapustę kiszoną z kaparami, pomidorowy kapuśniak, czy tartę z wędzonym łososiem. Nie masz ochoty na kapustę? Zobacz, jak zrobić rozgrzewające łazanki z chili.

Kapusta z grzybami i kaparami podana na bułkach razowych

Składniki na kapustę z grzybami i kaparami

  • 500 g kiszonej kapusty
  • 50 g suszonych grzybów
  • 2 czerwone cebule pokrojone w piórka
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku pokrojone w cienkie plasterki
  • opakowanie kaparów odsączonych
  • 50 g suszonych pomidorów pokrojonych w drobną kostkę
  • 1 liść laurowy
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • szczypta kminku mielonego
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta kurkumy
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól (do smaku)
  • szczypta czerwonego pieprzu (może być czarny)
  • kilka razowych bułek
  • garść posiekanej zielonej pietruszki

Sposób przygotowania kapusty z grzybami i kaparami

W garnku podgrzej olej i podsmaż czosnek i cebulę. Dodaj przypraw, a następnie posiekaną kapustę wraz z grzybami (możesz je wcześniej namoczyć). Dodaj szklankę wody i gotuj około 20 minut. Następnie dodaj kapary i suszone pomidory pokrojone na mniejsze kawałki oraz sos sojowy. Gotuj jeszcze 7 minut. Na koniec dopraw jeszcze solą i pieprzem. Odetnij czubki od bułek i wydrąż w środku. Nakładaj kapustę i podawaj w bułce posypane zieloną pietruszką.

Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

Pomidorowy kapuśniak z orzechami laskowymi

Składniki na pomidorowy kapuśniak

  • 750 g kapusty kiszonej
  • 1 marchewka pokrojona w cienkie talarki
  • 1 cebula pokrojona w piórka
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 1 łyżeczka suszonej papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1,5 l wywaru z jarzyn
  • 3 ziemniaki pokrojone w kostkę
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • szczypta majeranku
  • 4 pomidory pokrojone w ćwiartki
  • 400 ml passaty pomidorowej
  • świeży koperek do dekoracji
  • orzechy laskowe prażone

Sposób przygotowania pomidorowego kapuśniaku

W garnku podgrzej olej i zeszklij cebulę. Dodaj papryki w przyprawach, zioła prowansalskie oraz marchewkę i podsmażaj kilka minut. W tym czasie opłucz dokładnie kapustę i pokrój na mniejsze kawałki. Dodaj do garnka wraz ziemniakami i całość zalej wywarem oraz sosem sojowym. Dodaj również ziele angielskie i liście laurowe. Gotuj około 20 minut. Następnie dodaj pomidory oraz passatę pomidorową i doprowadź do wrzenia. Na koniec dopraw solą oraz pieprzem. Przed podaniem posyp świeżym koperkiem i orzechami laskowymi.

Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

Tarta z kiszoną kapustą duszoną w winie z rozmarynem i wędzonym łososiem

Składniki na ciasto

  • 240 g mąki pszennej
  • 140 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 3 łyżki tartego parmezanu
  • 1 łyżka czarnuszki

Składniki na nadzienie do tarty

  • 500 g kiszonej kapusty
  • 1 ziele angielskie
  • 2 liście laurowe
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 1 łyżka masła
  • 10 suszonych moreli pokrojonych w paski
  • 200 g wędzonego łososia
  • 2 gałązki rozmarynu
  • koperek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania tarty z kiszoną kapustą i wędzonym łososiem

Kapustę opłucz na sitku i dokładnie odciśnij. Pokrój na mniejsze kawałki. W garnku rozgrzej masło i dodaj rozmaryn. Następnie zeszklij cebulę. Dodaj kapustę, wymieszaj. Dodaj ziele angielskie i liście laurowe, morele, zalej winem i duś pod przykryciem około 35 minut. Dopraw solą i pieprzem. W tym czasie zagnieć ciasto ze składników na ciasto. Włóż je na 15-20 minut do lodówki. Następnie formę do tarty wysmaruj masłem. Wyłóż ciastem, nakłuj widelcem i wstaw do piekarnika na 20 minut - temperatura 180 stopni. Następnie dodaj farsz z kapusty (pamiętaj by dobrze kapustę odsączyć, jeśli pozostanie resztka płynu). Dodaj również wędzonego łososia pokrojonego na mniejsze kawałki. Wstaw do piekarnika na 15 minut. Podawaj tartę posypaną koperkiem.

Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

Łazanki z makaronu ryżowego z groszkiem cukrowym, chili z ciemnym sosem sojowym

Składniki na łazanki z makaronu ryżowego

  • ½ opakowania szerokiego makaronu ryżowego
  • 500 g kapusty kiszonej
  • 2 szalotki
  • opakowanie groszku cukrowego
  • 20 g suszonych grzybów
  • 500 ml wywaru z jarzyn
  • 2 papryczki chili
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • sok z ½ limonki
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • kolendra

Sposób przygotowania łazanek z makaronu ryżowego z groszkiem cukrowym, chili z ciemnym sosem sojowym

Makaron ryżowy namocz w zimnej wodzie. Jak będzie miękki pokrój go na mniejsze kawałki - jak klasyczne łazanki. W garnku podgrzej olej i zeszklij szalotki drobno posiekane oraz chili. Dodaj grzyby, zalej wywarem i gotuj 25 minut. Następnie dodaj groszek cukrowy i jeszcze chwilę razem duś. Dodaj makaron i oba sosy sojowe. Wymieszaj i dodaj sok z limonki. Podawaj z kolendrą.

Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

Zobacz też:

Ziemniaki na 5 sposobów. Przepyszne i sycące przepisy Jaśka Kuronia

Cebula - smaczna i zdrowa. Przepisy Grzegorza Zawieruchy

Łosoś, dorsz i mintaj - smaczne i zdrowe dania z rybą od Piotra Kucharskiego

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

Autor: Jola Marat

Źródło: Daria Ładocha

Pozostałe wiadomości