Jak zrobić klasyczny barszcz czerwony, zupę rybną, kapuśniak z suszonymi borowikami oraz zupę grzybową z makaronem ryżowym?
Eksperci twierdzą, że mogą być one niebezpieczne dla zdrowia.
Sprawdź przepisy z kuchni Dzień Dobry TVN.
Sprawdź przepisy z kuchni Dzień Dobry TVN.
Anna Stoitsi-Nieprzecka, specjalistka tradycyjnej medycyny chińskiej, wyjaśnia dlaczego warto sięgać po tę potrawę.
Podawane przed głównym daniem zupy, bywają niedoceniane. Tymczasem, szczególnie w trakcie zimy, sprawdzają się jako pełnoprawne, rozgrzewające potrawy. Andrzej Polan zdradził swoje popisowe przepisy, które do zup przekonają nawet największego sceptyka.
Jeśli nie wiesz, z czego słynie kuchnia ormiańska, dobrze trafiłeś. Składają się na nią przede wszystkim mięsa, warzywa strączkowe i produkty pszeniczne. Szaszłyk ormiański, zupa ormiańska czy ormiański kebab to tylko niektóre z popularnych dań. Zobacz, jak zrobić ormiański kebab czy chleb ormiański – lawasz.
Zupy są zdrowe, sycące i - wbrew pozorom - wcale nie tuczą. Mimo tylu zalet, na naszych stołach goszczą stosunkowo rzadko. Dlaczego warto na stałe wprowadzić je do menu i które z nich są najbardziej wartościowe?
W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha zaprezentowała nietuzinkowe pomysły na tradycyjne polskie zupy. Mogliśmy spróbować: kalafiorową z jabłkami, pomidorową z cieciorką, chili i limonką, krupnik z pęczakiem i suszonymi grzybami oraz wege leczo z ogórkami.
W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował rozgrzewające zupy: krem z ziemniaków z białą czekoladą i kaszanką, zupę grzybowo-kukurydzianą na żurku oraz zupę z małży. Na taką pogodę w sam raz.
W nowym sezonie Dzień Dobry TVN blogerka kulinarna Daria Ładocha będzie przeprowadzać metamorfozy i zmieniać nawyki żywieniowe Polaków. Pierwszą bohaterką cyklu O(d)żywieni jest Iza, która przestała odczuwać głód po tym, jak zdiagnozowano u niej Helicobacter pylori. Iza je mało, a pomimo tego ma problem z nadwagą. Jakie rady usłyszała od Darii? Czy Daria nauczyła bohaterkę O(d)żywionych gotować zupy?
Dzień Dobry TVN zawsze blisko swoich widzów. Jutro będzie coś dla wiecznie spieszących się: fryzury na niespodziewane wyjście z domu. A także coś dla lubiących pitrasić: wiosenne zupy na każdą okazję. Przygotowaliśmy też coś dla rodziców przedszkolaków - czy nasze dziecko poradzi sobie z obowiązkowym angielskim? A na koniec... o marzeniu wielu. Zaczynamy punktualnie o 8.00! Zapaszamy w imieniu Anny i Roberta!
Nie znajdziecie tu przepisów na tradycyjną pomidorową, żurek czy rosół. Bloger kulinarny Bartek Boratyn zachęca to tego, by odejść od tradycyjnych zup, przygotowując posiłki dla dziecka. Rodzicom, którzy chcą urozmaicić menu swojego dziecka proponuje: zupę cytrynową z ryżem jaśminowym, zupę koperkową z lanymi kluseczkami, zupę pomarańczową z szafranem i mandarynkowym zabajone oraz zupę truskawkowo-waniliową z miodowymi grzankami. Którą z nich przygotujesz swojemu dziecku?
W ramach kampanii „Lubię kaszę - kasza na stół, na zdrowie, na co dzień” Andrzej Polan w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował dania z różnego rodzaju kaszami: arancini po polsku, czyli krokiety z kaszy gryczanej z sosem z zielonej sałaty, ogórkami i rzodkiewką, gołąbki z kaszy mazurskiej z botwinką, żurawiną, koprem w sosie chrzanowym, zupa z prażonej kaszy owsianej, sera, rzeżuchy i wędzonego kurczaka, rurki francuskie z kremem z kaszy manny. Smacznego!
W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan pokazał, jakie dania warto zrobić jutro, aby miło zaskoczyć panie z okazji Dnia Kobiet. Dzielnie wspierał go aktor Rafał Ciszewski, który na bieżąco sprawdzał smaki poszczególnych potraw. Na stole pojawiły się: mini pancake z łososiem, burakiem piklowanym, grapefruitem, rurki z dynią, pieczarkami i serem, polędwiczka wieprzowa z cytrusową kaszą jęczmienną grubą i zupa z kurczaka z serduszkami z kaszy manny i jarmużem.
Lubi gotować, ale bardziej lubi jeść. Doskonale znana z "Tańca z Gwiazdami". To tam poznała Piotra Gąsowskiego, swojego obecnego partnera. W kuchni Dzień Dobry TVN Anna Głogowska razem z pięcioletnią córeczk Julią pokazały, jak wygląda ich codzienne śniadanie. Towarzyszył im Piotr Kucharski.
Pijak to ciasto, którego ważnym składnikiem jest biszkopt. Musi być miękki i pulchny. W kuchni dzień Dobry TVN Beata Kartowicz postawiła na wiosnę-grillowane warzywa, koktajl krewetkowy i zupa koperkowa. Smacznego!
Piotr Kucharski w kuchni Dzień Dobry TVN wyczarował pyszne zupy, w sam raz na jesień i zimę. Smacznego!