Materiał promocyjny

Ciepłe zupy na zimną jesień

Piotr Kucharski w kuchni Dzień Dobry TVN wyczarował pyszne zupy, w sam raz na jesień i zimę. Smacznego!

Zdjęcie: Bartosz Krupa / East News

Bulion warzywno-ziołowy

Składniki:

1 por

3-4 marchewki

1 korzeń pietruszki

1 mały seler z nacią

natka pietruszki

bazylia

tymianek

Przygotowanie:

Warzywa obrać i pokroić. Włożyć do garnka, zalać 2-3 litrami wody. Gotować około 1 godziny na wolnym ogniu.

Bulion mięsny

Składniki:

1, 5 kg mieszanych mięs z kością

2-3 liście laurowe

3 ziarna ziela angielskiego

Przygotowanie:

Mięsa i przyprawy włożyć do garnka, zalać 2-3 litrami wody. Gotować około 1, 5 godziny na wolnym ogniu.

Zupa krem z pieczonej papryki

Składniki:

5 szt. czerwonej papryki

2 pomidory

1 cebula

3 ząbki czosnku

1 marchewka

1 seler

oliwa z oliwek

400 ml bulionu warzywnego

sól i pieprz

Przygotowanie:

Rozgrzać górną grzałkę piekarnika do temperatury 200ºC. Paprykę ułożyć na blasze do pieczenia. Wstawić do piekarnika na około 30min, aż skórka papryki będzie lekko przypalona. W tym czasie podsmażyć warzywa na oliwie. Wyjąć blachę z piekarnika i szczelnie przykryć folią aluminiową. Po kilku minutach zdjąć z papryki skórkę. Dodać do warzyw, zalać bulionem, podgrzać (lecz nie zagotować), zmiksować na gładką masę. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z wiejskim chlebem.

Zupa dyniowo - warzywna z kaszą gryczaną

Składniki:

1 duża cebula

1 marchewka

1 pietruszka

oliwa z oliwek

500 g dyni

1 l bulionu mięsnego

0, 5 szklanki kaszy gryczanej

1 łyżka listków rozmarynu lub 0, 5 łyżeczki suszonego

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Cebulę podsmażyć na oliwie. Dodać marchewkę i pietruszkę, podsmażyć przez kilka minut, pod koniec dodać dynię. Całość zalać bulionem mięsnym. Kiedy warzywa zmiękną dodać kaszę gryczaną. Gotować około 10 minut, aż kasza zmięknie. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem.

Zupa cebulowo- czosnkowa z grzybami

Składniki:

3 łyżki masła

3 duże, białe cebule

10 ząbków czosnku

1 łyżka listków tymianku

sól i pieprz

300 g prawdziwków

1 liść laurowy

1 kieliszek białego wytrawnego wina

600 ml bulionu warzywno-ziołowego

8 kromek bagietki

100 g tartego żółtego ser

Przygotowanie:

Cebulę, czosnek i tymianek poddusić na maśle. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać grzyby, liść laurowy, dusić kolejne kilka minut. Cebulę i grzyby zalać winem, gotować, aż połowa wina odparuje. Całość zalać bulionem. Gotować pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie. Kromki bagietki posypać serem i zapiec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180ºC. Można również zupę przelać do miseczek, ułożyć kromki bagietki na wierzchu, posypać serem i zapiec.

Chleb z suszonymi pomidorami

Składniki:

20 g świeżych drożdży

1 łyżeczka cukru

200 ml mleka

1 łyżeczka koncentratu pomidorowego

350 g mąki pszennej

50 g mąki pszennej razowej

1 łyżeczka soli

5 łyżek oliwy ze słoika z pomidorami

10-15 suszonych pomidorów z oliwy, pokrojonych w kostkę

Przygotowanie:

Drożdże, cukier i koncentrat pomidorowy rozpuścić w wodzie. Mąkę pszenną, razową i sól wymieszać w dużej misce, dodać drożdży z mlekiem i oliwę. Wymieszać drewnianą łyżką, następnie wyrobić ręką na gładką i elastyczną masę. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Do wyrośniętego ciasta dodać suszone pomidory i ponownie wyrobić, uformować dwa okrągłe bochenki. Odstawić do kolejnego wyrośnięcia na około 30 min. Piec w rozgrzanym piekarniku do 200°C przez około 45 min.

Autor: Izabela Wodzińska

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości