Cytrynowa, koperkowa i z szafranem. Zupy dla dzieci

Nie znajdziecie tu przepisów na tradycyjną pomidorową, żurek czy rosół. Bloger kulinarny Bartek Boratyn zachęca to tego, by odejść od tradycyjnych zup, przygotowując posiłki dla dziecka. Rodzicom, którzy chcą urozmaicić menu swojego dziecka proponuje: zupę cytrynową z ryżem jaśminowym, zupę koperkową z lanymi kluseczkami, zupę pomarańczową z szafranem i mandarynkowym zabajone oraz zupę truskawkowo-waniliową z miodowymi grzankami. Którą z nich przygotujesz swojemu dziecku?

Zupa cytrynowa z ryżem jaśminowym

Składniki:

1 l wywaru drobiowego

2 łyżki masła

3 łyżki maki

szklanka śmietany

2 żółtka

sok i skórka z połowy cytryny

5 dkg ryżu jaśminowego

Zupa koperkowa z lanymi kluseczkami

Składniki:

1 l lekkiego wywaru warzywnego

pęczek koperku

1 szklanka śmietany

1 łyżka masła

łyżka mąki

sok z cytryny

jajka przepiórcze

lane ciasto (mąka, jajka, sól)

sól pieprz

Zupa pomarańczowa z szafranem i mandarynkowym zabajone

Składniki:

0,5 l soku pomarańczowego

ćwierć pomarańczy

3 łyżki kaszy manny

cukier

śmietana

szczypta szafranu

sok z 3 mandarynek

2 żółtka

Zupa truskawkowo-waniliowa z miodowymi grzankami

Składniki:

0,5 kg mrożonych truskawek

laska wanilii

cukier

śmietana do zup

biała czekolada

2 łyżki mąki

bułka kajzerka

4 łyżki miodu

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości