Zupy z nowalijek, które pokochasz od pierwszej łyżki. Przepisy Sylwii Garskiej-Chmarycz

Botwinka
Źródło: Dzień Dobry TVN
Zupy pełne wiosennej energii
Zupy pełne wiosennej energii
Smacznie, zdrowo, kolorowo - dania dla dzieci
Smacznie, zdrowo, kolorowo - dania dla dzieci
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Czy można lepiej przywitać wiosnę niż talerzem lekkiej, aromatycznej zupy pełnej świeżych nowalijek? Gdy na straganach pojawiają się pierwsze młode warzywa - marchewka, kalarepa, botwina czy szparagi - warto sięgnąć po sprawdzone przepisy Sylwii Garskiej-Chmarycz.

Kucharka przyrządziła w kuchni Dzień Dobry TVN botwinkę, zupę szczawiową, krem ze szparagów, a także smażoną belonę. Przepisy poniżej.

Botwinka

Składniki:

  • 4 pęczki młodej botwiny,
  • 4 młode marchewki,
  • seler,
  • por,
  • 2 pietruszki,
  • garść fasolki szparagowej,
  • 4 młode ziemniaki,
  • litr bulionu warzywnego,
  • pęczek kopru,
  • 4 łyżki octu lub cytryny,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 4 jajka ugotowane,
  • sól, pieprz, 2 łyżeczki cukru,
  • kwaśna śmietana.

Przygotowanie:

Wszystkie warzywa myjemy i kroimy w kostkę. Zalewamy wodą i gotujemy do postaci al dente. Następnie dolewamy bulion, doprawiamy solą i pieprzem, a potem wlewamy ocet bądź cytrynę. Na samym końcu wrzucamy drobno pokrojone liście botwiny, jajka i tarte buraczki.

Zupa szczawiowa

Zupa szczawiowa
Zupa szczawiowa
Zupa szczawiowa
Źródło: Anita Walczewska/East News

Składniki:

  • surowe żeberka wieprzowe lub skrzydełka z kurczaka,
  • 2 pęki świeżego szczawiu,
  • słoik szczawiu,
  • marchew,
  • korzeń pietruszki,
  • korzeń selera,
  • por,
  • 2 litry wody,
  • 4 łyżki śmietany kwaśnej,
  • liście laurowe, ziarna ziela angielskiego, łyżeczka ziaren pieprzu, łyżeczka soli.

Przygotowanie:

Gotujemy bulion na mięsie, czyścimy go z szumu, a następnie wrzucamy przygotowane twarde warzywa. Gotujemy do miękkości. Na samym końcu wrzucamy świeże liście szczawiu, pokrojone drobno lub dodajemy szczaw ze słoika. Podajemy z ugotowanymi ziemniakami, ugotowanym na twardo jajkiem i koprem.

Krem ze szparagów

Składniki:

  • 2 pęki szparagów,
  • duża cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 ziemniaki,
  • opakowanie szpinaku,
  • czerstwy chleb.

Przygotowanie:

Czerstwy chleb, a także cebulę wraz z czosnkiem zasmażamy w garnku. Zalewamy wodą (około 2 litry). Następnie wrzucamy pokrojone części szparagów bez główek oraz dwa ziemniaki. Po zagotowaniu wrzucamy świeży szpinak i blendujemy zupę na piękny krem. Z czerstwego chleba robimy grzanki. Przy podaniu zupę posypujemy grzankami, doprawiamy solą i pieprzem.

Smażona belona

Smażona belona
Smażona belona
Smażona belona
Źródło: Anita Walczewska/East News

Składniki:

  • 1-3 belony,
  • pieprz cytrynowy, sól, olej do smażenia.

Przygotowanie:

Rybę oczyszczamy, przyprawiamy pieprzem oraz solą, a potem pieczemy na oleju lub w piekarniku. Podajemy z dodatkiem cytryny.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości