Kucharka przyrządziła w kuchni Dzień Dobry TVN botwinkę, zupę szczawiową, krem ze szparagów, a także smażoną belonę. Przepisy poniżej.
Botwinka
Składniki:
- 4 pęczki młodej botwiny,
- 4 młode marchewki,
- seler,
- por,
- 2 pietruszki,
- garść fasolki szparagowej,
- 4 młode ziemniaki,
- litr bulionu warzywnego,
- pęczek kopru,
- 4 łyżki octu lub cytryny,
- 4 ząbki czosnku,
- 4 jajka ugotowane,
- sól, pieprz, 2 łyżeczki cukru,
- kwaśna śmietana.
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa myjemy i kroimy w kostkę. Zalewamy wodą i gotujemy do postaci al dente. Następnie dolewamy bulion, doprawiamy solą i pieprzem, a potem wlewamy ocet bądź cytrynę. Na samym końcu wrzucamy drobno pokrojone liście botwiny, jajka i tarte buraczki.
Zupa szczawiowa
Składniki:
- surowe żeberka wieprzowe lub skrzydełka z kurczaka,
- 2 pęki świeżego szczawiu,
- słoik szczawiu,
- marchew,
- korzeń pietruszki,
- korzeń selera,
- por,
- 2 litry wody,
- 4 łyżki śmietany kwaśnej,
- liście laurowe, ziarna ziela angielskiego, łyżeczka ziaren pieprzu, łyżeczka soli.
Przygotowanie:
Gotujemy bulion na mięsie, czyścimy go z szumu, a następnie wrzucamy przygotowane twarde warzywa. Gotujemy do miękkości. Na samym końcu wrzucamy świeże liście szczawiu, pokrojone drobno lub dodajemy szczaw ze słoika. Podajemy z ugotowanymi ziemniakami, ugotowanym na twardo jajkiem i koprem.
Krem ze szparagów
Składniki:
- 2 pęki szparagów,
- duża cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 ziemniaki,
- opakowanie szpinaku,
- czerstwy chleb.
Przygotowanie:
Czerstwy chleb, a także cebulę wraz z czosnkiem zasmażamy w garnku. Zalewamy wodą (około 2 litry). Następnie wrzucamy pokrojone części szparagów bez główek oraz dwa ziemniaki. Po zagotowaniu wrzucamy świeży szpinak i blendujemy zupę na piękny krem. Z czerstwego chleba robimy grzanki. Przy podaniu zupę posypujemy grzankami, doprawiamy solą i pieprzem.
Smażona belona
Składniki:
- 1-3 belony,
- pieprz cytrynowy, sól, olej do smażenia.
Przygotowanie:
Rybę oczyszczamy, przyprawiamy pieprzem oraz solą, a potem pieczemy na oleju lub w piekarniku. Podajemy z dodatkiem cytryny.
Zobacz także:
- Wiosenne zupy i makaron z dodatkiem nowalijek. Kolorowe przepisy Sylwii Garskiej
- Wyjątkowa wiosenna zupa ze szparagami według "Rozkosznego". Jak przyrządzić to wyśmienite, lekkie danie?
- Kolorowe śniadania i sałatki z chrupiącymi nowalijkami. Sprawdź przepisy Ani Starmach
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: Sylwia Garska-Chmarycz
Źródło zdjęcia głównego: Anita Walczewska/East News