Poznaj zieloną moc czosnku niedźwiedziego. Oto smakowite, wiosenne przepisy Michała Toczyłowskiego

Poznaj zieloną moc czosnku niedźwiedziego. Oto smakowite, wiosenne przepisy Michała Toczyłowskiego
Źródło: Dzień Dobry TVN
W naszej kuchni króluje dziś czosnek niedźwiedzi
W naszej kuchni króluje dziś czosnek niedźwiedzi
Smacznie, zdrowo, kolorowo - dania dla dzieci
Smacznie, zdrowo, kolorowo - dania dla dzieci
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana

Soczysta zieleń, lekko czosnkowy aromat i sezonowa świeżość - czosnek niedźwiedzi to prawdziwy bohater wiosennej kuchni. Choć dostępny tylko przez krótki czas, potrafi przemienić nawet najprostsze danie w kulinarne arcydzieło. W kuchni Dzień Dobry TVN Michał Toczyłowski zaprezentował kilka przepisów z tym smakowitym składnikiem. 

Kucharz przyrządził pierś z kaczki z salsą z czosnku niedźwiedziego i chipsami z topinamburu, makaron z pesto pistacjowym z czosnku niedźwiedziego, burratę ze szparagami, olejem z czosnku niedźwiedziego i prażonymi orzechami laskowymi, a także majonez z czosnku niedźwiedziego. Przepisy poniżej.

Pierś z kaczki z salsą z czosnku niedźwiedziego i chipsami z topinamburu

Pierś z kaczki z salsą z czosnku niedźwiedziego i chipsami z topinamburu
Pierś z kaczki z salsą z czosnku niedźwiedziego i chipsami z topinamburu
Pierś z kaczki z salsą z czosnku niedźwiedziego i chipsami z topinamburu
Źródło: Michał Woźniak/East News

Składniki:

  • pierś z kaczki,
  • 50 g czosnku niedźwiedziego,
  • 80 g natki pietruszki,
  • 50 g selera naciowego,
  • 30 g zielonego jalapeno,
  • 30 g szalotki,
  • 100 g oliwy,
  • 20 g octu winnego,
  • sól do smaku,
  • 0,5 kg topinamburu,
  • litr oleju rzepakowego do smażenia topinamburu.

Przygotowanie:

Czosnek niedźwiedzi i natkę pietruszki posiekaj. Selera naciowego, jalapeno i szalotkę pokrój w drobną kostkę, a potem wymieszaj składniki razem. Dodaj oliwę i ocet winny, dopraw solą do smaku. Dokładnie umyj bulwy topinamburu pod bieżącą wodą, ale nie obieraj ich. Przy pomocy mandoliny pokrój topinambur na cienkie plasterki. W dużej misce wymieszaj zimną wodę (dorzuć kilka kostek lodu) z octem jabłkowym. Wrzuć pokrojone plasterki topinamburu do wody i pozostaw na 15 minut. Proces ten pozwoli usunąć nadmiar skrobi i sprawi, że chipsy będą bardziej chrupiące. Odsącz plasterki na sitku, a następnie rozłóż je na ręczniku papierowym. Delikatnie osusz drugą warstwą ręcznika papierowego, aby usunąć nadmiar wilgoci.

W rondlu lub głębokiej patelni rozgrzej olej do temperatury 160 stopni. Partiami wrzucaj plasterki topinamburu do gorącego oleju. Smaż przez 2-3 minuty, mieszając, aż chipsy staną się złociste i chrupiące. Wyjmij chipsy łyżką cedzakową i przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Pierś z kaczki natnij od strony skóry. Skórę posól, a później połóż pierś od strony skóry na ciepłej patelni i zacznij smażyć - przez 7-8 minut. Po tym czasie zlej tłuszcz z patelni, obróć pierś z kaczki na drugą stronę i smaż przez kolejne 7 minut. Zdejmij pierś z patelni i odstaw na 5 minut do "odpoczynku". Po tym czasie pokrój pierś na plastry, polej salsą z czosnku niedźwiedziego i podawaj z chipsami z topinamburu. 

Makaron z pesto pistacjowym z czosnku niedźwiedziego 

Makaron z pesto pistacjowym z czosnku niedźwiedziego
Makaron z pesto pistacjowym z czosnku niedźwiedziego
Makaron z pesto pistacjowym z czosnku niedźwiedziego
Źródło: Michał Woźniak/East News

Składniki:

  • 160 g makaronu spaghetti,
  • 100 g liści czosnku niedźwiedziego (umyte i osuszone),
  • 250 g natki pietruszki,
  • 140 g wyłuskanych pistacji,
  • 50 g startego parmezanu,
  • 100–150 ml oleju rzepakowego,
  • 10 g soli morskiej,
  • 5 g pieprzu,
  • 50 ml soku z cytryny.

Przygotowanie:

W kielichu blendera umieść składniki: natkę pietruszki, liście czosnku niedźwiedziego, pistacje, starty ser, sól, pieprz i sok z cytryny. Miksuj, aż uzyskasz jednolitą masę, stopniowo dolewając olej rzepakowy, aż osiągniesz pożądaną konsystencję pesto. Makaron gotuj minutę krócej niż według zaleceń na opakowaniu. Odcedź makaron i wymieszaj z pesto - dodaj odrobinę wody z gotowania. Przełóż makaron na talerz i posyp pokruszonymi pistacjami.

Burrata ze szparagami, olejem z czosnku niedźwiedziego i prażonymi orzechami laskowymi

Składniki:

  • kulka burraty,
  • 150 g zielonych szparagów,
  • 250 g czosnku niedźwiedziego,
  • 0,5 l oleju rzepakowego,
  • garść bazylii,
  • cytryna,
  • garść prażonych orzechów laskowych.

Przygotowanie:

Olej i czosnek niedźwiedzi zblenduj na gładko. Przelej do garnuszka, postaw na gazie i podgrzej do 80 stopni. Później przelej przez drobne sitko do miski metalowej i włóż ją do miski z lodem, by wystudzić olej. Przecedzony i wystudzony olej przecedź jeszcze przez pieluchę tetrową. Czysty płyn przelej do worka cukierniczego i zawieś w lodówce na noc do oddzielenia się wody od oleju. Szparagi zblanszuj we wrzącej osolonej wodzie. Do talerza nałóż zblanszowane szparagi, na ich wierzch rozerwij burratę, wierzch polej olejem z czosnku niedźwiedziego. Posyp pokruszonymi orzechami laskowymi, zetrzyj zest z cytryny i udekoruj liśćmi bazylii.

Burrata ze szparagami, olejem z czosnku niedźwiedziego i prażonymi orzechami laskowymi
Burrata ze szparagami, olejem z czosnku niedźwiedziego i prażonymi orzechami laskowymi
Burrata ze szparagami, olejem z czosnku niedźwiedziego i prażonymi orzechami laskowymi
Źródło: Michał Woźniak/East News

Majonez z czosnku niedźwiedziego 

Składniki:

  • żółtko,
  • 10 g soku z cytryny,
  • 10 g musztardy dijon,
  • 500 ml oleju szczypiorkowego,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Wymieszaj razem żółtko z cytryną, musztardą i szczyptą soli. Wolnym strumieniem dolewaj oleju, cały czas ubijając masę. Gdy wtłoczysz cały olej, majonez jest gotowy. W razie konieczności dopraw do smaku. 

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości