Ziemniak w kuchni nie musi być nudny. Poznaj przepisy Michała Toczyłowskiego

Ziemniak w kuchni nie musi być nudny. Poznaj przepisy Michała Toczyłowskiego
Źródło: Dzień Dobry TVN
Kuchnia ziemniaczana Michała Toczyłowskiego
Kuchnia ziemniaczana Michała Toczyłowskiego
Smacznie, zdrowo, kolorowo - dania dla dzieci
Smacznie, zdrowo, kolorowo - dania dla dzieci
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
W kuchni Dzień Dobry TVN Michał Toczyłowski udowodnił, że ziemniaczane dania nie muszą być nudne. Z tego warzywa można wyczarować pyszne i nietuzinkowe posiłki, które będą rozpływać się w ustach. Poznajcie przepisy na potrawy z ziemniaka. 

Gratin ziemniaczany z kwaśną śmietaną i szczypiorkiem

Składniki:

  • 3 kg ziemniaków grillowych, umytych ze skórą,
  • 400 g śmietany 36%,
  • 150 g sera cheddar,
  • 30 g czosnku,
  • 5 g gałki muszkatołowej,
  • 20 g soli,
  • 20 g skrobi ziemniaczanej (opcjonalnie),
  • 100 g kwaśnej śmietany,
  • pęczek szczypiorku.
Gratin ziemniaczany z kwaśną śmietaną i szczypiorkiem
Gratin ziemniaczany z kwaśną śmietaną i szczypiorkiem
Gratin ziemniaczany z kwaśną śmietaną i szczypiorkiem
Źródło: Michał Woźniak/East News

Sposób przygotowania:

Wymieszać śmietanę 36% razem ze startym serem, startym na drobnej tarce czosnkiem, solą i skrobią ziemniaczaną. Do powstałej mieszanki skroić ziemniaki na mandolinie na bardzo cienkie plasterki. Skrojone ziemniaki co jakiś czas przemieszać z miksturą śmietany, by te nie ciemniały. Po skrojeniu wszystkich ziemniaków dokładnie je wymieszać ze śmietaną. Ustawić piekarnik na termoobieg, i temperaturę 170 stopni Celsjusza.

Głębokie naczynie żaroodporne, blaszkę lub formę wyłożyć papierem do pieczenia. Na wyłożony papier wykładać partiami pokrojone ziemniaki, cały czas dociskając i wyrównując ręką, tak, by były rozłożone po całym gratin nierównomiernie. Jeśli po wyłożeniu wszystkich ziemniaków zostanie trochę płynu – wlać go do ułożonych ziemniaków połowę tego, co zostało. Przykryć całość folią aluminiową. Wstawić do piekarnika na 2 godziny. Po 1,5 godziny zdjąć folię aluminiową i piec dalej. Trzeba kontrolować kolor gratinu i twardość ziemniaków – być może danie będzie gotowe szybciej o 10-15 minut niż wskazuje czas – wszystko zależy od grubości ziemniaków. Jeśli kolor z wierzchu jest mocno brązowy, a po wbiciu noża nie czuć oporu ziemniaków, to gratin jest gotowy do wyjęcia z pieca.

Upieczony gratin docisnąć szpatułką, by wypchnąć powietrze z zapiekanki, a następnie ustawić na niej "obciążenie" i w taki sposób pozostawić do całkowitego wystygnięcia w lodówce na kilka godzin albo aż do następnego dnia. Następnie pokroić gratin na równe kawałki i podsmażać je z każdej strony na złotobrązowo. Podawać z kleksem kwaśnej śmietany i szczypiorkiem.

Kluska ziemniaczana cacio e pepe

Kluska ziemniaczana cacio e pepe
Kluska ziemniaczana cacio e pepe
Kluska ziemniaczana cacio e pepe
Źródło: Michał Woźniak/East News

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków,
  • 250-300 g skrobi ziemniaczanej,
  • 50 g masła,
  • 100 g sera Pecorino Romano,
  • 100 g sera Parmezan,
  • 10 g tłuczonego lub grubo mielonego pieprzu.

Sposób przygotowania:

Oba sery zetrzeć na drobnej tarce i dodać do nich podprażony na patelni tłuczony pieprz. Przeciśnięte przez praskę, osuszone i wystudzone ziemniaki wymieszać ze skrobią. Wyrabiać i formułować kulki lub wałeczki. Uformowane kluski wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę. Gotować przez 2 minuty od wypłynięcia klusek na wierzch wody. Odlać 50 ml wody z gotowania klusek, a następnie kluski odcedzić i wrzucić do miski z serami. Dodać do nich masło i partiami dolewać odlanej wody z gotowania i dokładnie mieszać do uzyskania sosu o jednolitej, kremowej konsystencji. Podawać, póki gorące.

Ziemniaki hasselback z ziołową salsą i wędzonym twarogiem

Ziemniaki hasselback z ziołową salsą i wędzonym twarogiem
Ziemniaki hasselback z ziołową salsą i wędzonym twarogiem
Ziemniaki hasselback z ziołową salsą i wędzonym twarogiem
Źródło: Michał Woźniak/East News

Składniki:

  • 4 duże ziemniaki grillowe,
  • 50 g oleju,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 50 g natki pietruszki,
  • 50 g bazylii,
  • 50 g kolendry,
  • ząbek czosnku,
  • 150 g oliwy,
  • 100 g wędzonego twarogu.

Sposób przygotowania:

Ziemniaki porządnie umyć, ale nie obierać. Położyć na desce i nacinać ziemniaki nożem, nie docinając do końca – tak, by się nie rozpadały. Wysmarować je porządnie olejem i doprawić dobrze solą oraz pieprzem. Wstawić do pieczenia do pieca nagrzanego do 220 stopni. Piec około 30 minut. W tym czasie przygotować ziołową salsę – wszystkie zioła wraz z oliwą i startym na drobnej tarce czosnkiem zblendować na pożądaną konsystencję. Upieczone ziemniaki podawać polane ziołową salsą, posypane wędzonym twarogiem i udekorowane liśćmi kolendry.

Kremowe puree ziemniaczane z długo gotowanym policzkiem wieprzowym

Kremowe puree ziemniaczane z długo gotowanym policzkiem wieprzowym
Kremowe puree ziemniaczane z długo gotowanym policzkiem wieprzowym
Kremowe puree ziemniaczane z długo gotowanym policzkiem wieprzowym
Źródło: Michał Woźniak/East News

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 100 ml mleka,
  • 15 g soli,
  • 200 g masła,
  • 100 g marchewki,
  • 100 g selera,
  • 100 g korzenia pietruszki,
  • 100 g cebuli,
  • 500 g policzków wieprzowych,
  • 80 g czerwonego wina,
  • liść laurowy, ziele angielskie,
  • goździki, owoc jałowca do smaku,
  • mąka do oprószenia policzków,
  • olej.

Sposób przygotowania:

Zacząć od przygotowania policzków. Marchewkę, seler, pietruszkę i cebulę pokroić w grubą kostkę i odłożyć do miski na bok. Policzki wieprzowe doprawić solą, pieprzem i oprószyć mąką. Rozgrzać olej w głębokim rondlu lub głębokiej patelni i usmażyć je na złotobrązowo. Następnie zalać winem, poczekać, aż alkohol odparuje, dolać wody i gotować na wolnym ogniu. Po godzinie gotowania dodać warzywa oraz przyprawy i gotować dalej na wolnym ogniu.

W tym czasie przygotować puree: ziemniaki obrać ze skórki i pozbawić ewentualnych przerostów i nieczystości. Pokroić na równe kawałki, zalać wodą i mlekiem, dodać sól i gotować do miękkości. Gdy ziemniaki zmiękną – dokładnie odcedzić i przecisnąć przez praskę, póki są gorące. Następnie połączyć je z masłem (15% wagi ziemniaków). Dokładnie wymieszać i podgrzać, by wszystko równomiernie się połączyło. Gotowe puree nakładać na talerz, na środku zrobić wgłębienie i włożyć w nie ugotowane policzki. Polać wszystko sosem i posypać świeżo posiekanym szczypiorkiem.

Chipsy ziemniaczane

Składniki:

  • 3 duże ziemniaki,
  • 1 l wody,
  • 16 g soli,
  • 50 g octu winnego białego,
  • 3 l oleju do smażenia,
  • sól do smaku.

Sposób przygotowania:

Wodę wymieszać z solą i octem. Ziemniaki obrać lub nie (w zależności od preferencji) i pokroić na mandolinie na bardzo cienkie plastry. Wrzucić je do wody z solą, zamieszać i odstawić na 15 minut. Po tym czasie odcedzić ziemniaki i wysuszyć je, jeden po drugim, na ręczniku papierowym. Olej rozgrzać do 170-180 stopni Celsjusza. Wrzucać ziemniaki partiami i smażyć do złotobrązowego koloru. Odcedzać sitkiem i przerzucać na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru oleju. Następnie przerzucić do miski i doprawić solą.

Chipsy ziemniaczane
Chipsy ziemniaczane
Chipsy ziemniaczane
Źródło: Michał Woźniak/East News

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości