Bigos
Składniki:
- 2 kg kiszonej kapusty,
- 0,5 kg biodrówki,
- 0,8 kg mięsa z łopatki,
- 0,5 kg żeberek z kością,
- 20 dag boczku wędzonego w kawałku,
- 2 laski kiełbasy (podwawelskiej lub toruńskiej),
- 2 łyżeczki przecieru pomidorowego,
- 1 średnia cebula,
- 100 ml soku jabłkowego,
- 10-12 suszonych śliwek,
- 2 garści suszonych leśnych grzybów,
- 10 listków laurowych,
- 10 ziarenek ziela angielskiego,
- 20 ziarenek czarnego pieprzu,
- 3 ziarenka jałowca,
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Namocz suszone grzyby w wodzie przez minimum 2 godziny. Kiszoną kapustę pokrój na kilkucentymetrowe kawałki (jeśli włókna są długie), następnie wypłucz i odcedź na sitku. Kapustę włóż do dużego garnka, zalej wodą i gotuj na małym ogniu.
Do garnka wrzuć mięso z łopatki i żeberka (w całości) i gotuj przez około godzinę, aż mięso zmięknie. W międzyczasie pokrój boczek w kostkę i podsmaż na patelni. Dodaj pokrojoną cebulę, a kiedy się zeszkli, dodaj kiełbasę pokrojoną w kostkę i podsmaż ją na złoty kolor.
Gdy mięso zmięknie, wyjmij je z garnka, ostudź i pokrój w kostkę, usuwając chrząstki i kości. Do kapusty dodaj namoczone grzyby, pokrojone śliwki, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i gotuj przez kolejne 2 godziny.
W międzyczasie dodaj pokrojone mięso do gotującej się kapusty. Zawartość garnka dopraw solą, pieprzem, a także sokiem jabłkowym. Gotuj przez kilka minut. Na końcu dodaj podsmażoną kiełbasę z boczkiem i cebulą oraz przecier pomidorowy.
Gulasz
Składniki:
- 500 g mięsa z łopatki wieprzowej lub szynki,
- cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki oliwy,
- 200 g chudego boczku,
- 250 ml gorącej wody,
- 1-2 marchewki,
- 200 g pieczarek,
- 1/2 szklanki przecieru pomidorowego,
- łyżka masła,
- łyżka mąki ziemniaczanej,
- łyżka mąki pszennej,
- przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe, sól morska, pieprz, słodka i ostra papryka, oregano.
Sposób przygotowania:
Pokrój mięso w kostkę (ok. 1,5 cm), cebulę w drobną kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę. W dużym garnku na oliwie zeszklij cebulę z odrobiną soli, a następnie dodaj czosnek i smaż przez chwilę.
Zwiększ ogień i wrzuć mięso. Dopraw je solą i pieprzem, obsmażaj, mieszając, aż będzie złociste. Gdy mięso będzie dobrze obsmażone, dodaj boczek pokrojony w kostkę oraz przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe, paprykę słodką i ostrą oraz oregano. Smaż przez kilka minut, a następnie wlej gorącą wodę.
Dodaj pokrojoną marchewkę, pieczarki, przecier pomidorowy i masło. Gotuj przez około 2 godziny na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Pod koniec gotowania zagęść gulasz mąką ziemniaczaną i pszenną, dokładnie mieszając. Sprawdź doprawienie i podawaj z ziemniakami lub zapiekanką.
Tradycyjny krupnik z kaszą pęczak
Składniki:
- 2,5 litra wody,
- 2-3 udka z kurczaka lub 3-4 żeberka,
- szklanka kaszy pęczak,
- przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe, sól, pieprz,
- warzywa: marchewka, pietruszka, seler, por,
- 6 ziemniaków,
- suszone podgrzybki (50 g),
- natka pietruszki.
Sposób przygotowania:
Do garnka z wodą włóż mięso, marchewkę pokrojoną w półplasterki, pietruszkę i seler w słupki, a por w całości. Gotuj przez 10 minut, następnie dodaj pokrojone ziemniaki. Posól i popieprz zupę. Gotuj przez kolejne 15-20 minut, aż warzywa będą miękkie.
Do ugotowanej zupy dodaj kaszę pęczak oraz namoczone i posiekane podgrzybki. Na końcu dodaj mięso pokrojone w kostkę i posiekaną natkę pietruszki lub posyp pietruszką po nalaniu zupy do talerzy.
Pagórki jabłkowe
Składniki na ciasto:
- 2,5 szklanki mąki,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- cukier waniliowy,
- jajko,
- kostka masła,
- 150 g serka waniliowego.
Dodatkowo:
- jabłka,
- cynamon.
Składniki na polewę:
- łyżka śmietany (12% lub 18%),
- 3 łyżki cukru pudru.
Sposób przygotowania:
Zagnieć wszystkie składniki ciasta. Podziel gotową masę na dwie części. Jedną część rozłóż na blasze, na to połóż połówki jabłek obranych i wydrążonych. Posyp je cynamonem i przykryj drugą częścią ciasta. Piecz w temperaturze 180°C przez około 40 minut.
Wymieszaj śmietanę z cukrem pudrem i polej gorące ciasto polewą.
Herbata rozgrzewająca:
Składniki:
- czarna herbata,
- 6 plastrów pomarańczy,
- 6 goździków,
- kawałek kory cynamonu,
- 4 łyżki miodu,
- 3 plastry cytryny,
- 4 plasterki imbiru.
Sposób przygotowania:
Czarną herbatę wsypujemy do litrowego dzbanka i zalewamy wrzątkiem.
Dodajemy 6 plastrów pomarańczy, 6 goździków, kawałek kory cynamonu, 4 łyżki miodu, 3 plastry cytryny oraz 4 plasterki imbiru. Mieszamy, aby składniki dobrze się połączyły i herbata nabrała aromatu.
Zobacz także:
- Rozgrzewające dania, które rozpłyną się w ustach. Oto przepisy Darii Ładochy
- Z tymi daniami chłodny dzień nam niestraszny. Poznaj rozgrzewające przepisy Mariety Mareckiej
- Rozgrzewające dania idealne na jesień, dzięki którym nie zmarnujesz żywności
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Beata Kartowicz
Źródło zdjęcia głównego: East News/Maciej Gołaszewski