Co robić w długie jesienne wieczory? Przygotować pyszne i rozgrzewające dania Beaty Kartowicz

Beata Kartowicz w kuchni Dzień Dobry TVN
Beata Kartowicz w kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: Aleksandra Podedworna/Dzień Dobry TVN
W chłodne jesienne i zimowe dni rozgrzewające potrawy stają się nie tylko sposobem na zaspokojenie głodu, ale także źródłem komfortu i poprawy nastroju. Można poeksperymentować z różnymi sezonowymi składnikami i jednocześnie spędzić trochę czasu w kuchni oraz przy wspólnym stole z rodziną i bliskimi. O wybornych daniach na rozgrzewkę opowiedziała w kuchni Dzień Dobry TVN niezawodna Beata Kartowicz. 

Bigos

Składniki:

  • 2 kg kiszonej kapusty,
  • 0,5 kg biodrówki,
  • 0,8 kg mięsa z łopatki,
  • 0,5 kg żeberek z kością,
  • 20 dag boczku wędzonego w kawałku,
  • 2 laski kiełbasy (podwawelskiej lub toruńskiej),
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego,
  • 1 średnia cebula,
  • 100 ml soku jabłkowego,
  • 10-12 suszonych śliwek,
  • 2 garści suszonych leśnych grzybów,
  • 10 listków laurowych,
  • 10 ziarenek ziela angielskiego,
  • 20 ziarenek czarnego pieprzu,
  • 3 ziarenka jałowca,
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Namocz suszone grzyby w wodzie przez minimum 2 godziny. Kiszoną kapustę pokrój na kilkucentymetrowe kawałki (jeśli włókna są długie), następnie wypłucz i odcedź na sitku. Kapustę włóż do dużego garnka, zalej wodą i gotuj na małym ogniu.

Do garnka wrzuć mięso z łopatki i żeberka (w całości) i gotuj przez około godzinę, aż mięso zmięknie. W międzyczasie pokrój boczek w kostkę i podsmaż na patelni. Dodaj pokrojoną cebulę, a kiedy się zeszkli, dodaj kiełbasę pokrojoną w kostkę i podsmaż ją na złoty kolor.

Gdy mięso zmięknie, wyjmij je z garnka, ostudź i pokrój w kostkę, usuwając chrząstki i kości. Do kapusty dodaj namoczone grzyby, pokrojone śliwki, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i gotuj przez kolejne 2 godziny.

W międzyczasie dodaj pokrojone mięso do gotującej się kapusty. Zawartość garnka dopraw solą, pieprzem, a także sokiem jabłkowym. Gotuj przez kilka minut. Na końcu dodaj podsmażoną kiełbasę z boczkiem i cebulą oraz przecier pomidorowy.

Gulasz

Składniki:

  • 500 g mięsa z łopatki wieprzowej lub szynki,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 200 g chudego boczku,
  • 250 ml gorącej wody,
  • 1-2 marchewki,
  • 200 g pieczarek,
  • 1/2 szklanki przecieru pomidorowego,
  • łyżka masła,
  • łyżka mąki ziemniaczanej,
  • łyżka mąki pszennej,
  • przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe, sól morska, pieprz, słodka i ostra papryka, oregano.

Sposób przygotowania:

Pokrój mięso w kostkę (ok. 1,5 cm), cebulę w drobną kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę. W dużym garnku na oliwie zeszklij cebulę z odrobiną soli, a następnie dodaj czosnek i smaż przez chwilę.

Zwiększ ogień i wrzuć mięso. Dopraw je solą i pieprzem, obsmażaj, mieszając, aż będzie złociste. Gdy mięso będzie dobrze obsmażone, dodaj boczek pokrojony w kostkę oraz przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe, paprykę słodką i ostrą oraz oregano. Smaż przez kilka minut, a następnie wlej gorącą wodę.

Dodaj pokrojoną marchewkę, pieczarki, przecier pomidorowy i masło. Gotuj przez około 2 godziny na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Pod koniec gotowania zagęść gulasz mąką ziemniaczaną i pszenną, dokładnie mieszając. Sprawdź doprawienie i podawaj z ziemniakami lub zapiekanką.

Tradycyjny krupnik z kaszą pęczak

Składniki:

  • 2,5 litra wody,
  • 2-3 udka z kurczaka lub 3-4 żeberka,
  • szklanka kaszy pęczak,
  • przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe, sól, pieprz,
  • warzywa: marchewka, pietruszka, seler, por,
  • 6 ziemniaków,
  • suszone podgrzybki (50 g),
  • natka pietruszki.

Sposób przygotowania:

Do garnka z wodą włóż mięso, marchewkę pokrojoną w półplasterki, pietruszkę i seler w słupki, a por w całości. Gotuj przez 10 minut, następnie dodaj pokrojone ziemniaki. Posól i popieprz zupę. Gotuj przez kolejne 15-20 minut, aż warzywa będą miękkie.

Do ugotowanej zupy dodaj kaszę pęczak oraz namoczone i posiekane podgrzybki. Na końcu dodaj mięso pokrojone w kostkę i posiekaną natkę pietruszki lub posyp pietruszką po nalaniu zupy do talerzy.

Pagórki jabłkowe

Składniki na ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • cukier waniliowy,
  • jajko,
  • kostka masła,
  • 150 g serka waniliowego.

Dodatkowo:

  • jabłka,
  • cynamon.

Składniki na polewę:

  • łyżka śmietany (12% lub 18%),
  • 3 łyżki cukru pudru.

Sposób przygotowania:

Zagnieć wszystkie składniki ciasta. Podziel gotową masę na dwie części. Jedną część rozłóż na blasze, na to połóż połówki jabłek obranych i wydrążonych. Posyp je cynamonem i przykryj drugą częścią ciasta. Piecz w temperaturze 180°C przez około 40 minut.

Wymieszaj śmietanę z cukrem pudrem i polej gorące ciasto polewą.

Herbata rozgrzewająca:

Składniki:

  • czarna herbata,
  • 6 plastrów pomarańczy,
  • 6 goździków,
  • kawałek kory cynamonu,
  • 4 łyżki miodu,
  • 3 plastry cytryny,
  • 4 plasterki imbiru.

Sposób przygotowania:

Czarną herbatę wsypujemy do litrowego dzbanka i zalewamy wrzątkiem.

Dodajemy 6 plastrów pomarańczy, 6 goździków, kawałek kory cynamonu, 4 łyżki miodu, 3 plastry cytryny oraz 4 plasterki imbiru. Mieszamy, aby składniki dobrze się połączyły i herbata nabrała aromatu.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości