Koreczki to jedna z najpopularniejszych przystawek. Są proste i jednocześnie bardzo smaczne. To różnorodne składniki nabite na wykałaczkę, zwykle podane na półmisku. Najczęściej zjadane są "na raz". Są jednak osoby, które wolą skubać z patyczka składnik po składniku.
Koreczki są niezwykle łatwe i przyjemne w przygotowaniu. Nie znaczy to jednak, że wystarczy nabić na patyczek cokolwiek. Aby goście zachwycili się podaną im przekąską, trzeba dobrać takie składniki, które w połączeniu będą smakować interesująco. Wtedy koreczki bardzo szybko znikną z półmiska.
Warto też wybrać do nich odpowiednie dodatki, na przykład sosy bądź musy.
Mus chrzanowy do koreczków
Składniki:
- serek śmietankowy,
- chrzan tarty,
- suszone pomidory,
- bazylia świeża, mini papryczki piri - piri lub chili, sól, pieprz.
Przygotowanie:
Wymieszaj razem wszystkie składniki na dany sos. Podawaj razem z koreczkami.
Mus z sera pleśniowego do koreczków
Składniki:
- ser typu Lazur,
- chudy twaróg,
- miękkie masło,
- zielona pietruszka,
- oliwki zielone i czarne.
Przygotowanie:
Wymieszaj razem wszystkie składniki na dany sos. Podawaj razem z koreczkami.
Mus tuńczykowy do koreczków
Składniki:
- tuńczyk w sosie własnym.
- twaróg chudy,
- czerwona cebula,
- konserwowy ogórek,
- rzodkiewki, sól, pieprz, czosnek granulowany, koperek.
Przygotowanie:
Wymieszaj razem wszystkie składniki na dany sos. Podawaj razem z koreczkami.
Karnawałowy blok pełen smakołyków - Przepis Beaty Kartowicz
Składniki:
- 350-400 g białej czekolady,
- puszka mleka skondensowanego słodzonego,
- 200-250 g pianek marshmallow,
- 200 ml śmietanki kremówki 30-36%,
- 100 g orzeszków pistacjowych łuskanych,
- 100 g żurawiny suszonej,
- 100g orzechów laskowych,
- 50 g migdałów łuskanych,
- 100g moreli suszonych,
- 100 g herbatników czekoladowych.
Przygotowanie:
Czekoladę rozpuścić w śmietance, wlać mleko skondensowane, dodać pianki i bakalie, a na końcu pokrojone herbatniki i wymieszać. Przełożyć do naczynia żaroodpornego wyłożonego papierem do pieczenia, i włożyć do lodówki na 2-3 godziny. Po wyciągnięciu pokroić i przełożyć w papierowe papiloty.
Zobacz także:
- Koreczki na imprezę – pomysły i przepisy
- Karnawałowe przekąski na jeden kęs
- Karnawał w kuchni - przepisy na słodkie i wytrawne przekąski
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: Beata Kartowicz
Źródło zdjęcia głównego: Michał Woźniak/East News