Jakie dodatki podawać do koreczków? Poznaj propozycje Beaty Kartowicz i oczaruj swoich gości

Źródło: Dzień Dobry TVN
Koreczki na tysiąc sposobów
Koreczki na tysiąc sposobów
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Przed nami karnawał, czyli czas imprez, domówek i spotkań z rodziną czy przyjaciółmi. W ich trakcie wiele osób lubi raczyć się przekąskami, które nie tylko doskonale smakują, ale też są sycące. Przepisów na nie jest wiele. Które więc wybrać, by zachwycić swoich gości? W kuchni Dzień Dobry TVN Beata Kartowicz przygotowała koreczki i dodatki do nich, czyli musy oraz karnawałowy blok.

Koreczki to jedna z najpopularniejszych przystawek. Są proste i jednocześnie bardzo smaczne. To różnorodne składniki nabite na wykałaczkę, zwykle podane na półmisku. Najczęściej zjadane są "na raz". Są jednak osoby, które wolą skubać z patyczka składnik po składniku.

Koreczki z oliwkami i korniszonami
Koreczki z oliwkami i korniszonami
Koreczki z oliwkami i korniszonami
Źródło: Michał Woźniak/East News

Koreczki są niezwykle łatwe i przyjemne w przygotowaniu. Nie znaczy to jednak, że wystarczy nabić na patyczek cokolwiek. Aby goście zachwycili się podaną im przekąską, trzeba dobrać takie składniki, które w połączeniu będą smakować interesująco. Wtedy koreczki bardzo szybko znikną z półmiska.

Warto też wybrać do nich odpowiednie dodatki, na przykład sosy bądź musy.

Ogórek z sosem
Ogórek z sosem
Ogórek z sosem
Źródło: Michał Woźniak/East News

Mus chrzanowy do koreczków

Składniki:

  • serek śmietankowy,
    • chrzan tarty,
      • suszone pomidory,
        • bazylia świeża, mini papryczki piri - piri lub chili, sól, pieprz.

          Przygotowanie:

          Wymieszaj razem wszystkie składniki na dany sos. Podawaj razem z koreczkami.

          Koreczki z oliwkami i serem
          Koreczki z oliwkami i serem
          Koreczki z oliwkami i serem
          Źródło: Michał Woźniak/East News

          Mus z sera pleśniowego do koreczków

          Składniki:

          • ser typu Lazur,
            • chudy twaróg,
              • miękkie masło,
                • zielona pietruszka,
                  • oliwki zielone i czarne.

                    Przygotowanie:

                    Wymieszaj razem wszystkie składniki na dany sos. Podawaj razem z koreczkami.

                    Koreczki z pieczarkami
                    Koreczki z pieczarkami
                    Koreczki z pieczarkami
                    Źródło: Michał Woźniak/East News

                    Mus tuńczykowy do koreczków

                    Składniki:

                    • tuńczyk w sosie własnym.
                      • twaróg chudy,
                        • czerwona cebula,
                          • konserwowy ogórek,
                            • rzodkiewki, sól, pieprz, czosnek granulowany, koperek.

                              Przygotowanie:

                              Wymieszaj razem wszystkie składniki na dany sos. Podawaj razem z koreczkami.

                              Karnawałowy blok pełen smakołyków - Przepis Beaty Kartowicz

                              Karnawałowy blok pełen smakołyków
                              Karnawałowy blok pełen smakołyków
                              Karnawałowy blok pełen smakołyków
                              Źródło: Michał Woźniak/East News

                              Składniki:

                              • 350-400 g białej czekolady,
                                • puszka mleka skondensowanego słodzonego,
                                  • 200-250 g pianek marshmallow,
                                    • 200 ml śmietanki kremówki 30-36%,
                                      • 100 g orzeszków pistacjowych łuskanych,
                                        • 100 g żurawiny suszonej,
                                          • 100g orzechów laskowych,
                                            • 50 g migdałów łuskanych,
                                              • 100g moreli suszonych,
                                                • 100 g herbatników czekoladowych.

                                                  Przygotowanie:

                                                  Czekoladę rozpuścić w śmietance, wlać mleko skondensowane, dodać pianki i bakalie, a na końcu pokrojone herbatniki i wymieszać. Przełożyć do naczynia żaroodpornego wyłożonego papierem do pieczenia, i włożyć do lodówki na 2-3 godziny. Po wyciągnięciu pokroić i przełożyć w papierowe papiloty.

                                                  Faszerowana sałata
                                                  Faszerowana sałata
                                                  Faszerowana sałata
                                                  Źródło: Michał Woźniak/East News

                                                  Zobacz także:

                                                  Autor: Regina Łukasiewicz

                                                  Źródło: Beata Kartowicz

                                                  Źródło zdjęcia głównego: Michał Woźniak/East News

                                                  podziel się:

                                                  Pozostałe wiadomości

                                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                  Materiał promocyjny

                                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana