Chleb bez mąki
Składniki:
200 g otrębów owsianych
100 g ziaren słonecznika
80 g ziaren dyni
80 g siemienia lnianego
4-5 jajek
50 g orzechów laskowych
ok. 150 ml maślanki
sól do smaku
pieprz do smaku
łyżka ziół prowansalskich
2 łyżki płatków owsianych
Przygotowanie:
Wszystkie składniki mieszamy. Na końcu dodajemy maślankę. Jeśli masa jest za rzadka, dodajmy więcej płatków owsianych. Chleb pieczemy (najlepiej w formie) w 180 st. C ok. godziny - musi być brązowy i twardy na wierzchu („gotowość” sprawdzamy patyczkiem). Możemy zrobić podobną wersję chleba z innymi dodatkami np. żurawiną czy miodem.
Pasta z łososia i chrzanu
Składniki:
150 g serka śmietankowego
100 g wędzonego łososia
1/2 pęczka świeżego koperku
2 łyżeczki chrzanu
sól
czarny pieprz
1 łyżeczka soku z cytryny
2 ząbki czosnku
Przygotowanie:
Wszystkie składniki miksujemy. Na końcu dodajemy posiekany koperek oraz doprawiamy. Dekorujemy kawałkami łososia oraz koperkiem.
Pasta z fety, chilli i orzechów
Składniki:
150 g fety
strączek papryczki chili
100 g włoskich orzechów
3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
1 ząbek czosnku
kilka łyżek dobrej oliwy
1/2 słoiczka czarnych oliwek
Przygotowanie:
Orzechy drobno siekamy (pozostawiamy kilka orzechów do dekoracji). Chili drobno siekamy - nie zapomnijmy o wyjęciu pestek, które są bardzo ostre. Składniki te dodajemy do fety i całość łączymy z jogurtem oraz czosnkiem. Dekorujemy orzechami, a przed samym podaniem polewamy oliwą.
Pasta z groszku
Składniki:
400 g mrożonego groszku
2 ząbki czosnku
szczypta pieprzu cayenne
1/2 pęczka listków mięty
sól do smaku
3 łyżki dobrej oliwy
Przygotowanie:
Wszystko zmiksować.
Budyń na wytrwanie Julii Child
Składniki:
4 jajka
1 główka mniejszego brokuła
2 kromki chleba jasnego
1/2 szklanki twardego sera żółtego
1/2 cebuli
1/2 szklanki mleka
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta soli
szczypta pieprzu
wędzony łosoś
Przygotowanie:
Piekarnik nastawiamy na 180 st. C. W tym czasie brokuły gotujemy w lekko posłodzonej wodzie (dzięki temu nie stracą koloru) ok. 5 min., aby stały się jędrne „al dente”. Cebulę wraz z serem ścieramy na tarce o grubych oczkach. Chleb (bez twardych skórek) miksujemy blenderem. Do osobnej miski wbijamy jajka i roztrzepujemy widelcem. Dodajemy pozostałe składniki i doprawiamy. Na końcu dorzucamy połowę ugotowanych kawałków brokułów i wlewamy na wysokość 2/3 wcześniej nasmarowanych masłem kokilek lub żaroodpornych miseczek. Wstawiamy je do wysokiej brytfanny lub blaszki, wkładamy do piekarnika i wlewamy wrzątek, tak aby sięgał do połowy foremek. Pieczemy w ten sposób 5 min., po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 165 st. C i pieczemy jeszcze ok. 25 min.
Bananowe koreczki z czekoladą
Składniki:
1 szklanka mąki
2/3 szklanki zimnej wody
2/3 szklanki zimnego mleka
3 duże jajka
szczypta soli
3 łyżki stopionego masła/oleju
3 banany
1 tabliczka czekolady
garść orzechów laskowych do posypania
truskawki lub inne owoce do dekoracji
Przygotowanie:
Zaczynamy od naleśników. Miksujemy wszystkie składniki na gładką masę i wstawiamy do lodówki na co najmniej 30 min. (dzięki temu będą delikatniejsze). Rozgrzewamy patelnię o nieprzywierającej powierzchni. Rozpuszczamy na niej odrobinę masła i wlewamy 2-3 łyżki ciasta naleśnikowego. Rozprowadzamy je równomiernie po całym dnie, poprzez przechylanie patelni energicznym ruchem. Kiedy naleśnik będzie odrywał się samoistnie od dna, przekręcamy go na drugą stronę. Smażymy w ten sposób wszystkie pozostałe placki. Po ostatnim naleśniku, rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej, aby powstała płynna gładka masa. Każdy naleśnik smarujemy czekoladą (na końcu zostawiamy trochę do polania) i układamy na nim po bananie. Zawijamy w rulonik (muszą być ściśnięte). Kroimy na grubsze plastry. Polewamy wszystko płynną czekoladą (uważamy, aby nie zastygła). Posypujemy orzechami i zdobimy owocami.
Koszyczki z parmezanu
Składniki:
kawałek parmezanu lub innego twardego sera
odrobina ulubionych ziół
Przygotowanie:
Ser ścieramy na drobnych oczkach i łączymy z ziołami. Na patelnię układamy papier do pieczenia i czekamy aż patelnia będzie gorąca (ale papier nie może się palić). Zmniejszamy nieco ogień i wysypujemy kawałki sera, równomiernie rozprowadzając go, aby uformować placuszki. Czekamy aż ser się zarumieni i „zetnie” na brzegach. Zdejmujemy za pomocą łopatki i nakładamy na dno kieliszka (aby stworzyć miseczkę). Do środka możemy wkładać pojedyncze składniki lub uformowane kuleczki z sera i ziół.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN